Predstavljamo: Castle – serijala.com
Trenutno čitaš
Predstavljamo: Castle

Predstavljamo: Castle

ABC – premijera 9. svibnja 2009.

Sjećate li se serije Moonlighting (1985.) sa Cybill Shepherd i Bruceom Willisom u glavnim ulogama? U nas je naslov preveden kao Slučajni partneri. Bila je to serija koja je Brucea Willisa izbacila u glumačku stratosferu. Ne? Nepoznato? Kad bi negdje postojao i predavao se predmet “TV lektire” – serija Moonlighting zasigurno bi bila uvrštena i to obavezno pod romantične komedije sa elementima krimića (i obrnuto).

Sad se vi pitate zašto vam istu spominjem u kontekstu nove ABC-jeve serije Castle? Vjerojatno iz razloga što je Castle na dobrom putu da uhvati kemiju Slučajnih partnera, sjajne humoristične serije koja prati zgode i nezgode privatnih detektiva Maddi i Davida koji se onako, dok “usput” rješavaju i najteže slučajeve prijevara, krađa i ubojstava, konstantno nešto raspravljaju i prepiru, iako je i vrapcima na krovovima i više no očigledno da se privlače. Upravo njihovo konstantno poricanje međusobnih osjećaja seriju je činilo još zanimljivijom, a gledatelje tjeralo da iz tjedna u tjedan prate razvoj situacije u iščekivanju hoće li i kad njih dvoje završiti zajedno.

Tko zna, možda sam u krivu, no nova ABC-jeva humoristično kriminalistička serija Castle asocirala me na prvu loptu (a i na drugu) upravo na Slučajne partnere.

No krenimo redom! Rick Castle (glumi ga Nathan Fillion, poznatiji kao Cap. Malcolm Mal Reynolds iz po mnogima jednom od ponajboljih SF serijala svih vremena Firefly, rođenjem Kanađanin, koji ponekad na sceni djeluje pomalo trapavo, ali koji zato ima glas od kojeg ženama ponestaje dah (isto je klinički dokazano) poznati je pisac krimića, misterija, majstor priče i gospodar tajanstvenosti, čudan spoj pop-rock zvijezde i Stephena Kinga.

No što reći o piscu koji je (u zadnjoj knjizi) upravo ubio svog najprodavanijeg junaka (Derrick Storm), kojeg promovira (i izdavač) bivša supruga, koji živi sa majkom i koji se kao samohrani otac brine za kćer tinejdžericu. Ne znamo da li je uzrok kriza srednjih godina ili nešto drugo, no Rick je odlučio okrenuti stranicu i potražiti nove spisateljske izazove i muze…

Nova muza (i prije no što se nadao) dolazi u liku detektivke Kate Beckett (Stana Katić – epizodne uloge u Aliasu, ER-u, 24, itd.) koja radi na slučaju copycat ubojice koji ubija prema predlošcima iz priča Ricka Castlea. Treba li uopće spominjati da je detektivka Beckett veliki ljubitelj Castleovog opusa, no naravno da mu to neće priznati. Castlea toliko zainteresira cijeli slučaj da povlači sve svoje veze kako bi se priključio ekipi (na čelu sa detektivkom Beckett) koja traga za ubojicom. Sve ostalo je legenda. Castle stvara novog junaka, zapravo junakinju, samosvjesnu, inteligentnu, opasnu i lijepu detektivku Nikki Heat po uzoru na… pogađate koga, zar ne? Te se odlučuje na malo duži vremenski period pridružiti detektivskoj ekipi.

Prva sezona Castlea donosi deset epizoda, deset zanimljivih priča u kojima se isprepliću istrage, fino komplicira odnos između Ricka i Kate, te Rickov privatni život, tj. njegov odnos sa kćerkom Alexis (prva prava uloga Mooly Quinn) koja često djeluje daleko zrelija od oca i majkom Marthom Rodgers (koju izvrsno tumači Susan Sullivan – Justice League, Dharma & Greg).

Zanimljivi detalji u seriji i oko nje su Castleovo igranje partija pokera (u pilotu, a i kasnije) sa kolegama piscima i to pravim piscima, poput Jamesa Pattersona (Along Coma a Spider – istoimeni film sa M. Freemanom) i Stephenom J. Cannellom (koji potpisuje TV serije poput Renegarde, Colombo, itd.) tijekom koje razjašnjavaju ubojstva i Castelov zadnji roman “Heat Wave” sa Nikki Heat u glavnoj ulozi kojeg možete naručiti preko ABC-jeve web stranice.

U ostalim ulogama nastupaju Jon Huertas (Generation Kll) kao detektiv Javier Esposito, Seamus Dever (General Hospital) kao detektiv Kelvin Ryan, Tamala jones u ulozi doktorice Lanie Parish, te Ruben Santiago-Hudson (Law & Order) kao kapetan Roy Montogmery.

Umjesto ocjene.

Castle je u život vratio Nathana Filliona, koji se nakon (nezasluženog) posrtaja sa Fireflyjem I gašenja serije Drive gušio u epizodnim ulogicama ili preživljavao posuđujući glas u igrama i crtanim filmovima iako zaslužuje daleko više. Uloga Ricka kao da je pisana za njega, stoga ne sumnjamo da će ovu novu priliku iskoristiti na najbolji način. Sa druge strane Stana Katić kojoj je ovo prva prava uloga grize opasno i iz epizode u epizodu sve je više Nikki nego Kata. Ljepljiva kemija između njih dvoje sve je prisutnija i nategnutija, kao i njihove sitne igre i igrice koje će vas tjerati da sa nestrpljenjem očekujete nove nastavke…

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861