Netflix osigurao seriju Finchera i Spaceya – serijala.com
Trenutno čitaš
Netflix osigurao seriju Finchera i Spaceya

Netflix osigurao seriju Finchera i Spaceya

Online “videoteka” Netflix, planira krenuti u vode originalnog sadržaja sa vrlo riskantnim poslom koji bi mogao biti prekretnica u televizijskoj industriji. Netflix je nadvisio ponude HBO-a i AMC-ja te osigurao prava za nedavno najavljeni vrlo atraktivni projekt Kevina Spaceya i Davida Finchera, House of Cards. Deadline.com javlja da su pregovori u završnoj fazi, dok Hollywood Reporter o poslu izvještava kao završenom, uz kratku opasku da Netflix zasad odbija dati komentar.

Projekt je ionako bio izuzetno zanimljiv jer radi se o televizijskom prvijencu hvaljenog redatelja i oskarovca Davida Finchera, koji će režirati pilot nove serije te obavljati ulogu izvršnog producenta. Za Spaceya je ovo povratak na televiziju, gdje se posljednji puta pojavio krajem osamdesetih kao epizodist u krim-drami Wiseguy, no ime je stvorio isključivo filmskim ulogama.

Od distribucije tuđeg sadržaja prema originalnom

Netflix je kompanija i servis koji se dosad bavio isključivo distribucijom tuđeg sadržaja. Nudi usluge online streaminga video sadržaja poput filmova i televizijskih serija te iznajmljivanja sadržaja putem pošte. Podržava niz platformi, od standardnih Blu-ray uređaja, media playera poput Apple TV-a i WDTV Livea, osobnih računala, igraćih konzola,  do mobilnih uređaja poput iPada, iPhonea. Trenutno drži 60% tržišta online streaminga filmova u koje su nedavno zagrizli Amazon, ali i Facebook, a ostali igrači su Comcast (koji je nedavno kupio većinski udio u NBC Universalu) te Appleov iTunes.

Sama serija je remake britanske miniserije bazirane na romanu Michaela Dobbsa, bivšeg šefa stožera britanske Konzervativne stranke. Bavi se krajem vladavine britanske premijerke Margaret Thatcher, a prati amoralnog i manipulativnog britanskog političara koji puca na mjesto nasljednika “željezne lady.” Naravno, Fincherova verzija biti će adaptirana za američko podneblje, a Spacey će imati glavnu ulogu.

Rizična narudžba dviju sezona

Posao je navodno težak preko 100 milijuna dolara, a uključuje čak dvije sezone, odnosno 26 epizoda. Koliko znamo, ovo je presedan za neku televizijsku dramu, iako višegodišnje narudžbe nisu neobične, dobivaju ih etablirane serije sa osiguranom bazom gledatelja. Osim toga, posao se sklapa “na neviđeno,” bez produciranog pilota, što je također raritet u industriji i veliki rizik za Netflix. U pravilu se prvo snima pilot epizoda, te se tek nakon toga naručuje serija. Za kreativni dio te financiranje produkcije bit će zadužen studio Media Rights Capital, što znači da će Netflix i dalje raditi samo distribuciju, ali odsada i originalnog sadržaja, umjesto otkupljenog od drugih mreža i studija.

Spacey i Fincher možda garantiraju kvalitetan materijal (iako Netflix još nije vidio ni minute!), no stvaranje istovremeno popularne i kvalitetne serije graniči sa alkemijom. Ako nova serija podbaci već u prvim epizodama, Netflixu ostaje višemilijunski račun i neisplativa investicija. Netflix bi mogao istovremeno piliti granu na kojoj sjedi, jer ovime postaje konkurent trenutnim partnerima čiji sadržaj distribuira – poput Paramounta, 20th Century Foxa, NBC Universala, Disney-ABC-a, Warner Brosa i drugih – ali ne i HBO-a, koji zasad odbija prodati prava na distribuciju svog programa. Između ostalog, zato što i sami imaju on-demand uslugu.

Televizijska industrija sporo prihvaća internet kao ozbiljniji model distribucije, a gledanost još uvijek mjeri uređajičićima, “Nielsenovim kutijama,” instaliranim u mizernih 0.02183% američkih kućanstava (da, ostalih 99,97817% kućanstava uopće se ne prati u izvještajima o gledanosti). No, oglašivači su još uvijek spremni masno plaćati samo one televizijske gledatelje koji program gledaju “uživo”, a ne kada požele, bilo streamingom ili DVR-om.

Korak prema kabelskim mrežama – ali i internetski predvodnik

Sličan korak prema originalnom sadržaju radi kabelski AMC – zapravo manje poznat pod punim imenom American Movie Classics – koji je uspjeh kod kritike postigao dvijema kvalitetnim serijama, Mad Men i Breaking Bad, a pravim se hitom pokazao The Walking Dead, čija je gledanost bila u rangu one nacionalnih mreža ABC, CBS, Fox i NBC. Uz dosadašnje četiri originalne (Rubicon je otkazan nakon jedne sezone), trenutno planiraju tri nove serije. Tek treba vidjeti hoće li za Netflix ovo biti jednokratan eksperiment ili dugoročni poslovni model.

Netflix ovime više cilja prema kabelskim mrežama nego stvaranju internetske revolucije, jer ona to (još) nije. Trenutno ima bazu od oko 20 milijuna korisnika, što je usporedivo sa premium kabelskim mrežama tipa HBO i Showtime, koje također funkcioniraju po modelu pretplate. HBO je lani u drugom kvartalu imao 28 milijuna pretplatnika, dok ih Showtime navodno ima oko 18 milijuna, no podatke ne objavljuje javno. Zbog svega gore navedenog, Netflix je sličniji kabelskim mrežama nego nezavisnim web-serijama, no svejedno ga možemo smatrati pionirom prave, visokobudžetne internetske distribucije originalnog televizijskog sadržaja.

Rizik je velik – zbog neobično velike narudžbe i ulaska na novo tržište – no također se radi o poslu koji bi s vremenom mogao, morao i trebao promijeniti industriju te je konačno usmjeriti prema prihvaćanju novih tehnologija i interneta kao budućnosti televizije. Koja se dosad nije činila toliko bliskom.

Za Netflix je ovo posao koji bi ga mogao gurnuti iz pozicije posrednika u distribuciji sadržaja u potencijalno ravnopravnog igrača u produkciji sadržaja, no – oprostite zbog jeftinog vica – skup i riskantan posao bi se mogao urušiti baš poput kule od karata.

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861