Moderne nove komedije – serijala.com
Trenutno čitaš
Moderne nove komedije

Moderne nove komedije

Epitet “novog Arrested Developmenta“, najveća pohvala koju neka nova humoristična serija može dobiti, ponekad se prelako poteže. No u slučaju Modern Familya počinje itekako imati smisla. Na prvi pogled doima se užasno otrcano i nimalo svježe. Mockumentary žanr unazad nekoliko godina (pre)često se koristi, a obiteljski sitcomovi iscijeđeni su do zadnje kapi humora u osamdesetima i devedesetima. No ispod površine kriju se pametno napisani vicevi, odlični fizički humor, te simpatični i dobro osmišljeni likovi koje portretira kombinacija etabliranih i nadolazećih komičarskih talenata.

Ako se nekima dosad provlačila ispod radara, dominacija na ovogodišnjim Emmyima privukla je pozornost. Već u svojoj prvoj sezoni osvojili su nagradu za najbolju humorističnu seriju godine, prekinuvši trogodišnju dominaciju miljenika Akademije, 30 Rocka.

Neki novi klinci

Protekla televizijska sezona općenito je izbacila natprosječno velik broj kvalitetnih novih komedja, a možemo ih podijeliti u dvije skupine. Prvoj pripadaju one sa javnih televizijskih mreža (tzv. broadcast networks), koje naginju mainstreamu te pokušavaju zadovoljiti ukus šireg spektra gledatelja. U tu skupinu spadaju Community i Parks and Recreation. S druge strane su kabelske serije, čiji autori imaju puno slobodnije ruke u kreiranju sadržaja, a rezultat su serije kojima kontroverza nije stran pojam. Louie, The League i Archer, trojac je koji izdvajamo iz te skupine.

Ako ste voljeli The Office, nakon probavljanja inicijalnih loših epizoda, zavoljet ćete i Parks. Serija i njeni likovi, članovi nesposobne gradske uprave fikcionalnog gradića Pawnee, kratku šesto-epizodnu prvu sezonu započeli su kao bezobrazna kopija starijeg brata, Officea, čiji su scenaristi kreirali seriju. No već sa prvim epizodama druge sezone, Parks i njegovi likovi uspijevaju kreirati svoj prepoznatljivi stil te do kraja sezone postaju jedna od najsmiješnijih komedija na televiziji.

Community je jedna od najpametnijih novih serija uopće; umjesto recikliranja, ismijava postojeće televizijske klišeje humorom koji ponekad zna biti vrlo suptilan i specifičan. Kao i Modern Family, ima sjajan glumački ansambl, upotpunjen povratnikom na televiziju, komičarskom legendom  osamdesetih, Chevyem Chaseom.

Pomicanje granica formata

Jedna čudna, vrlo čudna, nova serija fascinirala nas je ovog ljeta. Louis CK, sjajni je komičar čiji se vulgarani, ponekad opsceni šok-humor, možda neće svidjeti svima. Louie je njegov “one man band show” – projekt na kojem radi sve, od scenarija, preko produkcije, pa do režije. Ne radi se o seriji u tradicionalnom smislu, već jednostavno, kako sam kaže, “uključi mozak jednom tjedno i gledatelju prikaže ono što mu se nalazi u mislima.” Ponekad su to projekcije nekih njegovih razmišljanja, ponekad prave, istinice crtice iz njegova života. Ponekad vas nasmije do suza, ponekad vas natjera na razmišljanje, što ne bi ste očekivali od serije koja se deklarira humorističnom.

Pročitaj još

The League i Archer također nisu tipično redanje viceva, kojima slijedi usiljeni smijeh iz publike. The League je serija o petorici prijatelja koji se natječu u internom fantasy football natjecanju. Ako fore koje uključuju “vaginal hubris” (Urban Dictionary vam je prijatelj) nisu vaš tip, onda to nije ni ova serija. Archer je animirana, hiperbolirana parodija Jamesa Bonda i svih ostalih superšpijunskih filmova, prepuna sirovog, jeftinog i bezobraznog humora.

Tri posljednje navedene serije zajedno imaju tridesetak epizoda, pa mogu savršeno poslužiti za “ubijanje” hladnih prosinačkih vikenda. Jedini je problem neminovna apstinencijska kriza koja slijedi nakon njihovog završetka…

Članak je izvorno objavljen u 37. broju časopisa Plan B, u sklopu Serijaline redovite rubrike.

9 komentara
 • Zaboravili ste najbolju humorističnu seriju u posljednjih nekoliko godina It’s Always Sunny in Philadephia. Ove NBC-jeve serijice tipa Modern Family i 30 Rock se ne mogu klasificirati kao humoristične, već više kao neko pretenciozno preseravanje koje nema blage veze s humorom. Ali naravno serije poput Philadephie, Archera, Louia, The Leaguea, znači jedine prave hum. serije koje uostinu valjaju, nikad ne mogu ni prismrdit nominaciji za bilo kakvu veću nagradu.

 • 1. Community
  2. Archer
  3. Modern Family

  Ostale 3 koje ste spomenuli nisam gledao. S tim da je Community najbolja serija ikad, Archer je jedna od najboljih serija ikad, a Modern Family je dobar i smjesan, ali ipak nista posebno

 • Članak je pisan (u rujnu) za časopis PlanB pa je orjentiran malo široj publici. Modern Family je izdvojen jer je relativno nedavno dobio Emmy i puno ga je ljudi gledalo, a cilj je bio skrenuti pozornost na druge serije.
  Zbog druge sezone, slozit cu se da je MF najslabiji od svih ovih serija. Dobar je, ali ostale su bolje.
  Pogledaj definitivno ostale.

 • Jedino sam Community pogledao od navedenih i stvarno mi paše serija, jer od mockumentaryja bježim ko od kuge (jedino mi je britanski The Office sjeo, čak mi je i Arrested Development bez veze, znam da time ispadam heretik), a standardni sitcomovi su postali prilično dosadni i predvidljivi pa jedva da ih pratim. Al evo sad ste me zaintrigirali pa bi mogao Louiea, Archera i The League pogledati.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861