Michael Scott je mrtav. Živio… NBC? – serijala.com
Trenutno čitaš
Michael Scott je mrtav. Živio… NBC?

Michael Scott je mrtav. Živio… NBC?

Na početku prošlog desetljeća činilo se kako NBC ne može pogriješiti. Njihove serije stvarale su ogroman profit za mrežu dok su glavne zvijezde jedne od najpopularnijih serija u povijesti televizije, Prijatelja, primale po milijun dolara za svaku epizodu. Veliki Seinfeld je tek završio, a Prijatelje je u svibnju 2004. u velikom finalu gledalo 60 milijuna američkih gledatelja. Mreža je proživljavala najveće trenutke u svojem dugom postojanju, a taj osjećaj nedostižnosti ih je na koncu i koštao.

Ni punih sedam godina poslije, NBC je u katastrofalnom, nikad gorem stanju, gdje samo dvije njihove serije konkuriraju gledanošću ostalim mrežama. NBC je na posljednjem izmaku snage, na samo korak do kliničke smrti, a ovdje ga jedva drže ostarjeli The Office i novi reality hit The Voice. Heroes, jednom davno nevjerojatno popularna superherojska drama, izgorjela je brže od šibice zapaljenje na Senjskoj buri. NBC i dalje ima kvalitetne i hvalevrijedne serije, naručuju se interesantni projekti, a pogotovo odličan je njihov humoristični blok četvrtkom (Community, 30 Rock, Parks and Recreation te The Office). No, samo se već navedeni The Office u njemu se i dalje dobro drži.

Tuđi spasitelji dolaze u pomoć

Ben Silverman, a poslije njega i Jeff Zucker, utopili su mrežu do najdubljeg dna televizijskog oceana, iz kojeg će se nova administracija morati dobrano potruditi da ispliva van na površinu. Comcast je preuzeo vlasništvo, a Robert Greenblatt je dobio nezahvalnu ulogu spasioca. Greenblatt je ranije imao velike uspjehe na Showtimeu, a navodno je i osobno zaslužan za casting Michaela C. Halla u ulozi “dobrog” serijskog ubojice Dextera, u istoimenoj popularnoj seriji te mreže.

Ono što Greenbattu neće ulakšati situaciju je i odlazak Stevea Carella, odnosno Michaela Scotta sa mjesta glavnog menadžera Dunder Mifflin Sabrea. Carell napušta svoje društvo iz Officea u trenutku kada je mreža na svojim najnižim granama u povijesti. Sedam sezona na televiziji Carellu je donijelo ogromnu popularnost, a njegova odluka samo je zadala dodatne glavobolje šefovima mreže. Nitko ne zamjera Carellu odlazak, neobično je zapravo koliko se dugo i zadržao, obzirom da je postao relativno velika filmska zvijezda. Jer američka televizija funkcionira tako kako funkcionira, minimalne su šanse bile da će se amerikanizirana inačica serije ukinuti samo zbog odlaska njenog glavnog junaka. Zbog te činjenice, originalna verzija Rickya Gervaisa o uredskim dogodovštinama u mockumentary obliku i dalje će biti daleko superiornija.

Revitalizacija ureda

Sedam dugih godina ostavilo je svoj trag na kreativnosti serije, koja je zadnjih nekoliko godina zapela u jednoj te istoj rutini. Dugotrajnost serije otkrila je osnovne greške u bipolarnoj karakterizaciji likova, a ponavljanje gegova postalo je zamorno i neugodno za gledati. Za Officeom su najbolji dani ostali daleko iza leđa, a promjena glumačkog krajolika možda i nije toliko loša vijest koliko se to na prvi pogled čini. Promjena je prijeko potrebna, zorno je to dokazala i prošla sezona – pretprošla možda i više, no mrežu nikad nije ni brinulo koliko je serija (ne)kvalitetna. Dok god ona generira brojeve zbog kojih šefovi veselo trljaju rukama, potpuno je nebitno koliko je serija dobra.

Pročitaj još

Zamjena — uvjetno rečeno jer Carell će biti nenadomjestiv — je pronađena u srpnju. James Spader, glumac višestruko nagrađivan Emmyem za ulogu u Boston Legalu, najzvučnije je glumačko ime kojim će autori pokušati osvježiti seriju, a pojavljivat će se u većini epizoda nove sezone. Spader će nastaviti svoje kratko gostovanje iz finala prošle sezone, te nakratko preuzeti vodstvo podružnice u Scrantonu. No, ubrzo će biti unaprijeđen u izvršnog direktora kompanije Dunder Mifflin Sabre; te tako zamijeniti Kathy Bates, koja će ove sezone imati više obaveza u vlastitoj seriji, Harry’s Law. Mjesto voditelja podružnice ponovo će ostati upražnjeno, a autori još uvijek kriju ime pravog Michaelovog nasljednika. Navodno će ga ponovo popuniti netko “iznutra”, nakon što su u prijašnjim sezonama autori to pokušavali sa Jimom Halpertom (John Krasinski) i Dwightom Schruteom (Rainn Wilson).

Članak je izvorno objavljen u 42. broju časopisa Plan B u sklopu Serijaline redovite rubrike.

3 komentara
  • Ova sezona bi trebalo biti interesantna za NBC…
    Za ove jeseni ne mislim da ce se rating televizije povecati, al iz polusezone, gde imaju Super Bowl, ocekujem Smash, Awake, Are You There Vodka da postaju koliko-toliko hitovi (iz prvi ocekujem da postaje veliki hit). U par sa The Voice, nadam se da ce se iskaciti na trece mjesto gledanosti.

  • Čim sam vidjela Spadera u Officeu, bila sam sigurna da je on Carellov nasljednik i baš se zato veselim novim epizodama, iako u njima neće biti Michaela :((

  • Spader im je najlošiji potez ikad… Jednostavno Steve ( Michael) je nezamijenjiv… pogledajte sliku i sve ce vam biti jasno :)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861