Jumping the shark ili pet serija kojima je prošao rok trajanja – serijala.com
Trenutno čitaš
Jumping the shark ili pet serija kojima je prošao rok trajanja

Jumping the shark ili pet serija kojima je prošao rok trajanja

Svi se slažu da živimo u “zlatnom dobu televizije”, recimo čak drugom po redu, vremenu kada su tv serije dobile na važnosti i čak su kvalitetnije nego filmovi. Svjedoci smo brojnih lista najboljih serija ikada ili bar na godišnjem planu, i za svakog postoji baš ona serija (ili serije, u mom slučaju), koja je kao pisana za njega/nju, i potpuno mu odgovara po žanru, formatu i svemu ostalom.

Također, često možemo čuti da je neka kvalitetna i genijalna serija otkazana prerano, nakon jedne-dvije ili više sezona – možda najpoznatiji predstavnici su Joss Whedon (Buffy, Angel, The Avengers) i njegov Firefly, pa Judd Apatow (40-Year Old Virgin, Knocked Up) i Freaks and Geeks, a neke od otkazanih su imale priliku da se vrate i završe (nastave) započeto, kao Arrested Development u četvrtoj sezoni i Veronica Mars kao skorašnji film.

Ali što je sa onim serijama koje su započele svoj život kao nešto do tada neviđeno na televiziji i od početka imale na svojoj strani kritiku i publiku, ali kasnije postale… loše? Taj ključni trenutak kritičari nazivaju “Jumping the shark”, prema sceni iz jedne od kasnijih sezona sitcoma iz 1970-ih, Happy Days, u kojoj glavni lik doslovce tokom skijanja na vodi preskočio morskog psa. To je označilo prekretnicu, jer je do tada prizemni obiteljski sitcom postao neprepoznatljiva verzija sebe. Taj glavni lik bio je Fonzie, a glumac Henry Winkler – koje desetljeće kasnije, već spomenuti Arrested Development parodirao je taj trenutak u svom stilu. Akter je bio isti:

Teško je odrediti taj točan trenutak u pojedinačnoj seriji, ali ih jednostavno osjetimo, jer se npr. likovi se više ne ponašaju u skladu sa svojim karakterom, radnja je postala potpuno besmislena, glavni glumac je zamenjen novim, itd. Evo nekoliko primjera nedavnih serija serija, koje su “preskočile morskog psa”.

1. Dexter

Osam sezona, trebala stati na kraju četvrte sezone

Kad se pojavio, Dexter je bio savršeni spoj trilera, antijunaka kao centralnog lika i crnog humora, koji je pružao Dexterov voice-over. Ako pratimo serijskog ubojicu serijskih ubojica, u isto vreme i policijskog forenzičara iz Miamija, logično je da očekujemo da nas njegova pojava plaši koliko i zabavlja, kao i brojne preokrete u radnji. I Dexter je to sve imao u prve četiri sezone.

Za Dextera se točno može reći kada je trebao završiti – bio je to kraj četvrte sezone, jezivi Trinity Killer i smrt Dexterove žene Rite. Više nijedan ubojica nije bio jeziv kao Trinity Killer (ni dobar kao John Lithgow), a preokret velik kao Ritina smrt. Dexter je nakon toga prestao biti opasan, voice-overi su postali zamarajući jer su doslovce prepričavavali ono što smo vidjeli, umjesto da nam daju uvid u Dexterovu psihu.

Posljednjom sezonom i finalem samo je zabijen zadnji čavao u lijes nekad odlične serije, koju ćemo pamtiti kao duplo dužu nego je trebala biti, umjesto kao jednu od boljih serija za svog trajanja, kakva je bila u prvoj sezoni.

dexter_poster_thumb

2. The Office (US)

Devet sezona, trebala stati na kraju sedme sezone

Britanski original trajao samo dvije sezone i imao manje epizoda nego jedna prosječna američka sezona, dok je američka verzija do svog završetka izbrojala 201 epizodu. Remake The Offica je bio ogromni hit, voljela ga je publika i kritika, iako gledanost nikad nije bila u samom vrhu vrhova.

Michael Scott je bio savršeni lik osobe koja se trudi biti nešto što nije, a to je sjajan šef svojim radnicima, no duboko u sebi dobra je osoba. Najzaslužniji za genijalni lik Michaela Scotta je Steve Carell, koji ga je savršeno glumio sedam godina, da bi zbog zasićenja i rastuće popularnosti u Hollywoodu napustio seriju. Nitko ga ne može kriviti, jer je The Office već nakon pet sezona počeo pokazivati znake umora, mada povremeno znalo naći još dobrog materijala.

Umjesto da završe seriju, autori su je nastavili bez glavnog lika. Serija je još tada bila dovoljno gledana da opravda odugovlačenje. I to ne bi bio problem, pošto je The Office imao odlične sporedne likove (Jim, Pam, Dwight, Andy i razni likovi iz pozadine kancelarije – Meredith, Angela, Phyllis, Creed), ali ni savršeni glumački ansambl nije mogao prikriti nedostatak dobrih priča i humora. Na kraju, The Office se iskupio odličnim finalem serije, no pravo finale morala je biti epizoda u sedmoj sezoni kada Michael napušta Scranton: “Goodbye, Michael”.

tvtheoffice06

3. Weeds

Sedam sezona, trebala stati na kraju treće sezone

Prije Waltera Whitea, bila je tu Nancy Botwin kao naizgled savršena osoba iz susjedstva koja se počinje baviti dilanjem droge te zaluta u svijet kriminala. Okej, Breaking Bad je mnogo kvalitetnija serija od Weedsa, i osim slične premise, nisu nimalo slične serije. Jer Breaking Bad je čista, gotovo perfektna drama od početka do kraja, dok je Weeds komedija sa elementima drame. Ipak, u prve tri sezone, Weeds je bio savršen spoj satire predgrađa i naizgled savršenih života stanovnika, koji iza savršene fasade prisebnosti kriju razne mračne, ali užasno zabavne tajne.

A onda je na kraju treće sezone Nancy zapalila predgrađe i s djecom pobjegla u novi grad, odakle je sve krenulo naopako. Kako za likove, tako i za gledatelje. Nakon udaje za mafijaša političara iz Meksika u četvrtoj sezoni, nakon što je njen mlađi sin postao ubojica u petoj, bjega od zakona i mafije po Americi u šestoj, zatvora u New Yorku u sedmoj, serija se u posljednjoj sezoni vratila korijenima (pun intended) i Nancy je počela opet dilati po predgrađu. Nažalost ni to nije dovoljno, jer likovi više nisu podsjećali na one ljude iz prvih nekoliko sezona, već su bile blijede kopije nekad voljenih likova.

weeds

4. How I Met Your Mother

Devet sezona, trebala stati na kraju četvrte, eventualno pete-šeste, sezone

Od velikog uspjeha NBC-jevog sitcoma Friends (i Seinfelda prije toga), mnogi su se trudili biti “novi Prijatelji”, serija čija radnja prati blisku grupu mladih, (ne)zaposlenih ljudi koji zajedno proživljavaju avanture u New Yorku. I do How I Met Your Mother, nijednoj nije uspelo.

Sa zabavnim formatom i naracijom starijeg Teda, koji svojoj djeci priča kako je upoznao njihovu majku, sjajnim sporednim likovima Marshala, Lilly i Barneya, čije su odlične fore ušle u opću pop kulturu, pa čak i u Oxfordski rječnik.

Pročitaj još

Mene nikad nije zanimalo tko je čuvena “majka” iz naslova i avanture lude petorke bile su dovoljne, ali ubrzo je sam format sa naracijom postao zamarajući, seriju su gušile Tedove djevojke, naročito veza sa udatom Zoey u šestoj sezoni, zatim off-on veza sa Robin… I na kraju ljubavni trokut Ted-Robin-Barney, koji će očito biti tema posljednje sezone, iako je već vrijeme da se više družimo sa majkom, koju smo sada konačno upoznali.

Jedino što i dalje vrijedi u seriji jesu Barney i Marshal, ali čak su i glumci izrazili želju da napuste seriju još prije nekoliko sezona. Iako serija ove sezone dolazi kraju, CBS već planira spin-off

how_i_met_your_mother_something_new_1_a_h

5. True Blood

Sedam sezona, trebala stati na kraju prve sezone

Nisam preveliki fan vampira, osim u slučaju Buffy Jossa Whedona, i mrzim filmski serijal Twilight (radikalno mišljenje, da), koji je doveo do preporoda vampira na malim i velikim ekranima. Od ekstremnih krvopija do romantičnih usamljenih duša koje jure za tinejdžerkama. Ali za razliku od sličnih Twilighta i Vampire Diariesa, True Blood je iza sebe imao HBO, što znači nasilje, krv, seks, golotinja, pa još malo krvi i seksa.

Prva sezona je bila savršeni spoj uticaja gotike američkog juga te dobro poznate satire autora Alana Balla, koji je iza sebe imao Oskarom nagrađeni film American Beauty i čuvenu seriju također sa HBO-a, Six Feet Under. Radnja se odvijala u današnjoj Americi, sa razlikom u tome što su vampiri uslijed otkrića umjetne krvi izašli pred javnost. Serija se bavila pitanjem vampira (ili u prenesenom smislu, homoseksualnosti i rasnih manjina) u odnosu na bogobojazne i zatucane Louisiane, pune mržnje prema onome što ne razumiju.

Također, serija je imala zanimljivu misteriju. Onda su se u drugoj sezoni pojavili shapeshifteri i božanstvo iz grčke mitologije, u trećoj vukodlaci, četvrtoj veštice, petoj vile i u šestoj boginja Lilit. A sva natprirodna bića su željela glavnu junakinju Sookie, bilo da je pojedu ili pojebu. (Kako je jednom rekla vampirica Pam u seriji: “Dosta mi je Sookie, njene precijenjene vilinske vagine i nevjerojatno glupog imena”).

Ono što vadi ovaj kaos od serije su i dalje jesu prezgodni Jessica i Eric (za svakog ponešto, u svakoj epizodi bar malo golotinje), dobronamjerno tupavost Sookienog brata Jasona i šerifa Andya te sjajni one-lineri kraljice i kralja (ili također kraljice) sarkazma, Pam i Laffayetea.

true-blood-season-6

Iako sigurno ima još serija koje se mogu naći na ovoj listi, ovo je najeksponiranijih pet, jer su one od početka bile voljene od publike i cijenjene od kritike, ali su izgubile svoj stari sjaj. Naravno, to ne znači da ćemo ih u pravim trenucima prestati gledati (gledao samo i dalje gledam sve serije sa liste) i da se ukusi ne razlikuju, ali s obzirom na veliki broj odličnih serija, šteta se zadržavati na ocvalim starim hitovima umjesto potrage za novima. Ima serija koje su sjajne od početka do kraja: The Sopranos, Breaking Bad, Mad Man, The Wire, Friday Night Lights, itd, ili odličnih novih serija: The Americans, Orphan Black, Hannibal, Orange is the New Black, Rectify

Niko ne garantira da te nove serije neće “preskočiti morskog psa”, ali to je ljepota televizije, uvijek će doći nešto novo vrijedno pažnje.

20 komentara
 • Meni je True Blood bio zabavan i u drugoj sezoni. Bio mi je ok jer sam ga “naucio” gledat zbog camp value-a. Al stvarno su izmrcvarili seriju, pogotovo proslu sezonu koja mi je vecim dijelom bila nepodnosljiva. Jedina epizoda koja mi je bila dobra je ona s pogrebom, i eventualno zadnja.

 • Slažem se sa temom…iako,ja bih tu još dodao i Californikaciju i Uvod u anatomiju…te su serije stvarno trebale davno završiti,to življenje na staroj slavi postaje samo sebi svrha.ali opet,svi ih gledamo i dalje dovraga…evo,meni su još ostale zadnje dvije epizode Dextera i znam da se dosta srozao i znam da više to nije Dex iz prvih 4 sezona ali sve ja to uredno gledam godinama.Tako je i sa HIMYM i True Blood.

 • Showtime je najveći majstor za to. Njihove serije postanu naporne već nakon prve ili druge sezone (Homeland, Californication), ili užasno osciliraju od sezone do sezone (Dexter). Nema stabilne kvalitete.

  • To je zato što se Showtime uporno miješa u kreativni proces svojih serija, bilo da ne dopušta da se neki lik ubije ili da se serija završi kad to njen showrunner želi. Nije slučajno da su mnoge serije na Showtimeu nakon nekog vremena pale u kvaliteti, a to se nažalost već događa i sa Homelandom.

  • House nije na popisu jer vjerujem da vecina ima misljenje kao i ja, a to je da je House bar uvijek bio zabavan. Mozda jest pri kraju poceo malo zamarati, ali mene ne toliko. Uvijek sam se mogao nasmijati tom geniju. Gledao sam ga dvaput i namjeravam uskoro opet jer prije sam gledao mali milijun serija, a sad je kvaliteta toliko opala da gledam samo 4-5 serija medu kojima su neke koje su spomenute da bi trebale na popis kao Supernatural i Homeland. A bogami i Walking Dead ukoliko se radnja drasticno ne promjeni.

   • Meni je House bio katastrofalan tamo od 6. sezone nadalje. Zadnja sezona mi je bila mučna, doslovno sam ju gledao na fast forward.

 • Slažem se naročito za HIMYM koja je bila izvrsna do recimo 5 sezone (ljetos nanovo pregledao sve, i prve sezone su stvarno sjajne), dok su posljednje dvije, a naročito ova tekuća – dno.. Dragi su mi likovi ali svaku novu epizodu gledam s onom mukom koju osjećaš kada nekome želiš prekratiti muke… Koma…
  Na listu bih dodao još definitivno i Fringe, za koji mi još uvijek nije jasno koji im je bog trebao cijeli onaj narativni rukavac totalitarne budućnosti kad je serija imala tako predivno prirodan završetak Peterovim žrtvovanjem na kraju 3 sezone..

 • X na sve spomenuto, iako nisam niti jednu prekinuo nego gledao dalje sa žaljenjem. Slab sam.

  • Da, i ja imam s time problema, to je nešto rubno opsesivnokompulzivno, to da moraš dovršiti započeto, ma kako te ubijalo u pojam, zato jer te kopka.. Ali lagano se učim .. Evo, recimo, uspješno prekinuo gledanje Under the Dome nakon 4-5 epizoda.. Naravno, malo je teže to učiniti sa serijom koju pratiš nekoliko sezona, but I’ll get there

 • mislim da bi i supernatural mogao tu, trebali su s 5. sezonom završiti, dalje stvarno nije imalo i nema smisla.. ali s HIMYM se najviše slažem :)

 • slazem se sa nabrojanim serijama, 3 od tih 5 sam gledao, dvije sam prestao na vrijeme, dok sam Dextera pogledao do kraja. Na popis bi jos dodao navedeni Californication, to je odavnooooo trebalo zavrsit, zatim Supernatural koji je trebao zavrsiti s petom sezonom, kako je to i Kripke htio, i tad bi serija ostala kao jedna od najboljih

 • Meni je takav bio Lost. Osjećam da bih trebala pogledati zadnju sezonu ali ne mogu se natjerati. Previše su ga razvukli, čak i za tako odličnu seriju. Ah, jednom će doći na red.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861