Intervju, Igra prijestolja: Produkcijska tvrtka Embassy Films o snimanju u Hrvatskoj – serijala.com
Trenutno čitaš
Intervju, Igra prijestolja: Produkcijska tvrtka Embassy Films o snimanju u Hrvatskoj

Intervju, Igra prijestolja: Produkcijska tvrtka Embassy Films o snimanju u Hrvatskoj

Kao što već svi (i njihove bake i djedovi) znaju, Igra prijestolja krajem ljeta, odnosno početkom jeseni snimala se u Hrvatskoj, točnije Dubrovniku. Na projektu koji će, uz određenu količinu HBO-ovih dolara, Hrvatskoj donijeti i besplatnu međunarodnu promidžbu radila je domaća produkcijska kompanija Embassy Films. Dubrovačka kompanija već ima prethodno (ko)produkcijsko iskustvo u snimanju popularnih serija, a prije Igre prijestolja radili su na produkciji Doctor Whoa u Trogiru te reality showa Amazing Race. S izvršnom producenticom kompanije, Erikom Milutin, razgovarali smo o iskustvima sa snimanja i rada na ovako velikom projektu – dosad najvećoj stranoj produkciji u Hrvatskoj. 

Prvo, ležerno i nezaobilazno pitanje – jeste li čitali romane ili gledali seriju? Dojmovi?

Gledala sam prvu sezonu, pročitala prve dvije knjige. Zabavno, iako nisam fan fantasy žanra.

Ukratko, čime se Embassy Films bavi kad ne koproducira jednu od najboljih televizijskih serija trenutno?

Snimamo, uglavnom reklame, a ponekad i igrane serije (Casanova i Doctor Who za BBC, recimo),  reality show (Amazing Race) ili putopisne emisije (Three Man in a Boat, također za BBC…). Većinu toga što smo radili možete vidjeti na showreelu na našoj stranici www.embassyfilms.com.  Spremamo novi izgled stranice pa je trenutno malo zbrčkano, ali svejedno, dosta toga je tamo…

Embassy Films
www.embassyfilms.com

Je li Igra prijestolja najveći projekt na kojem ste dosad sudjelovali? Te u Hrvatskoj uopće, što se tiče stranih (ko)produkcija?

Jeste. Uostalom, to je najveća inozemna produkcija u Hrvatskoj u zadnjih 20 godina.

Jeste li naišli na mnogo zapreka pri ugovaranju produkcije – bilo s HBO-ove strane ili na razini naših zakona?

Ne, sve je prošlo prilično glatko. I klijenti se slažu u tome.

Relativno povezano pitanje – radi li država dovoljno na omogućavanju dolaska strane produkcije; je li Hrvatska konkurentna susjednim zemljama što se tiče dovođenja sličnih projekata i jeste li ranije imali problema pri ugovaranju, ili čak propalih projekata, zbog nepovoljnih zakona i regulativa?

Bilo je par situacija kada su filmski producenti dolazili ovdje i odlazili nezavršena posla, ali bi se to prije moglo nazvati ispitivanjem terena nego propalim projektima. Kao što vjerojatno znate, izglasan je novi zakon o poticanju inozemnih produkcija od strane države, pa ćemo vidjeti sad kako će to funkcionirati. U svakom slučaju, mislim da je to dobar korak naprijed u  privlačenju inozemnih produkcija u Hrvatsku. Što se tiče konkurencije sa ostalim zemljama, mi se za poslove borimo bukvalno sa cijelim svijetom. Svaka zemlja ima svoje posebnosti kad je u pitanju filmska produkcija, negdje su honorari niži, studiji su bolji (kod nas i nema stvarno dobrog studija za snimanje), ali naša prednost su raznovrsne lokacije i vrlo profesionalno osoblje.

Game of Thrones

Kako je bio podijeljen produkcijski posao između HBO-ovog osoblja i vas, odnosno, za koji dio snimanja i produkcije ste bili zaduženi?

Mi smo ”service production company”, što znači da našim klijentima pružamo sve usluge vezane za organizaciju snimanja. Ugovaranje lokacija, lokalne radne snage, statista, glumaca, organizacija smještaja i transporta ekipe i slično, to je nas posao. Kreativni posao skoro uvijek obavljaju stranci, osim scenografije i glumaca, gdje je bilo i naših kreativaca.

Kako ste se snašli u ovom, vjerujem – izazovu, je li sve funkcioniralo glatko u suradnji s HBO-om? Koliko je HBO bio… specifičan i pedantan što se produkcijskih zahtjeva tiče?

Nije bilo zaista nikakvih problema, snimanje je prošlo  prema planu, sve je funkcioniralo kako ja i bilo zamišljeno. HBO je bio jako pedantan, što je uobičajeno kod tako velikih kompanija.

Koliko se sati dnevno snimalo? Možete li ukratko opisati jedan običan, prosječni dan produkcije?

Snimalo se u prosjeku 11 sati dnevno. Počinjali smo rano ujutro sa glumcima i statistima koje je trebalo obuci u kostime i našminkati, obično negdje između 4 i 5 ujutro.  Snimanje je počinjalo između 7 i 8 sati i uglavnom završavalo oko 19.00.

Koliko je ljudi radilo na produkciji? Otprilike, koliko je vlastitog osoblja doveo HBO, a koliko ste vi angažirali, ne računajući statiste?

Ne znam točnu brojku, oko 300 otprilike.

Kakva je bila atmosfera na setovima, odlazi li HBO iz Hrvatske zadovoljan? Ili, s druge strane, jeste li vi zadovoljni HBO-om?

Bilo je stvarno dobro, možda je samo prvih par dana bilo malih napetosti dok se njihova i naša ekipa nisu upoznale i shvatile što mogu očekivati jedni od drugih. Četvrti dan snimanja imali jednu masovnu scenu koja je odrađena odlično, i nakon toga je sve postalo mnogo opuštenije.

Game of Thrones

Kakve su šanse da se HBO i Igra prijestolja vrate u Hrvatsku i nagodinu?

Kako sada stvari stoje, sigurno se vraćaju. Ipak, mislim da je razumno pričekati emitiranje druge sezone kad će se početi praviti stvarni planovi za novu sezonu.

Smije li se, okvirno, znati koliko je stajala cjelokupna produkcija u Hrvatskoj? Je li projekt bio unosan za državnu i lokalnu blagajnu, ne računajući besplatnu i neprocjenjivu promociju?

Točan iznos je, naravno, poslovna tajna. Mogu samo reci da je nekoliko milijuna kuna završilo u državnoj blagajni.

Sudjelovali ste i na produkciji pete sezone Doktora Who, koji se kroz par epizoda snimao u Trogiru. Koliko su se ta dva projekta razlikovala?

Ne puno, možda najviše po tome što je Doctor Who sniman u Trogiru izvan turističke sezone, pa smo imali cijeli grad samo za nas.

14 komentara
  • Serija je izvrsna, zaista osvjezenje u kombiniaciji zanrova. Lijepo je da su dosli u Hrvatsku snimati. Samo, imam jedno pitanje. U Dubrovnik su dosli snimati jer su ih izbacili s Malte, gdje je jedna unajmljena kompanija koja je radila za njih ostetila zasticeni ekosustav. Pitanje je, je li iz tog izvucena pouka ili smo mi samo dopustili da se radi ono sto na Malti nisu? Mozda sam malo bezobrazan, ali meni je Hrvatska i sve oko Hrvatske i u Hrvatskoj bitnija od jedne serije, ma kako dobra bila. Bez daljnjega da je ovu sansu trebalo uzeti, ali je li dana ikakva garancija da se takvo sto nece dogoditi opet i da ce se paziti?

    Hvala!

    • A čuj snimali su u Dubrovniku koji je cijeli zaštićen tak da ako tamo nisu ništa zeznuli (a nisu jer bismo čuli nešto dosada) onda nije krivnja HBO-a nego te lokalne kompanije na Malti koja s njima veze nema, to kaj su ih oni unajmili da naprave posao koji su lokalci zeznuli nije njihov grijeh… Kamen je ipak malo teže uništiti neg kaj je to prirodu, da su na Plitvičkim jezerima išli snimati i tamo nekaj zeznuli mislim da bi izletjeli iz Hrvatske brže od metka… Jesmo tulavi kao narod, ali opet nismo TOLIKO. Ja sam sretan dokle god Hrvatska dobiva dobru promociju i dokle god se odnose korektno spram Dubrovnika i tamošnje kulturne baštine.

    • Na Malti su snimali u Nacionalnom Parku i lokalna kompanija koja je uklanjala tragove snimanja je napravila štetu. Ovdje su snimali na Lokrumu koji ne samo da su vratili u prvobitno stanje nego i bolje (naletili su na krepane životinje i hrpetine smeća u ruševinama samostana). Čak se odustalo od ideje da se ostave dio scenografije kao turistička atrakcija već su sve pokupili.

  • Hm pročitala je prve dvije knjige? Znači nije stigla do krvavog vjenčanja? haha.

    Iskreno , serija je goli kurac za knjige. Martin -prokleti genijalac.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861