Downton Abbey – od 5. veljače u 21 sat na HTV1 – serijala.com
Trenutno čitaš
Downton Abbey – od 5. veljače u 21 sat na HTV1

Downton Abbey – od 5. veljače u 21 sat na HTV1

Putem press objave s Hrvatske televizije:

DOWNTON ABBEY – serija

Hugh Boneville i Maggie Smith predvode glumačku postavu u izvrsnoj i višestruko nagrađivanoj britanskoj seriji, koju HTV premijerno prikazuje za hrvatske gledatelje.
Uz šest Emmyja, te brojne druge nominacije i nagrade, serija je upravo osvojila i Zlatni globus u kategoriji najbolje TV serije.

“Jutarnje zrake sunca oslikavaju obrise Downton Abbeyja, veličanstvenog vlastelinskog dvorca usred veličanstvenog imanja. Doima se sigurnim i čvrstim, te se čini kao da će način života koji simbolizira potrajati još tisuću godina. Ali to je samo privid.”

Downton Abbey je nova kostimirana dramska serija produkcijske kuće ITV. Scenarist i autor priče je oskarovac Julian Fellowes (Gosford Park). Seriju je za ITV snimio Carnival Films. U naslovnim ulogama pojavljuju se Maggie Smith kao Violet, udova, grofica od Granthama, Hugh Boneville kao Robert, grof od Granthama i Elizabeth McGovern kao Robertova žena Cora, grofica od Granthama. U ostalim se ulogama pojavljuje krema britanskog glumišta: Penelope Wilton, Dan Stevens, Michelle Dockery, Jim Carter, Phyllis Logan, Lesley Nicol, Siobhan Finneran, Rob James-Collier, Joanne Froggatt te nove glumačke nade: Rose Leslie, Sophie McChera, Laura Carmichael, Jessica Brown Findlay i Thomas Howes. U seriji će također gostovati glumačka imena poput Roberta Bathursta, Samanthe Bond, Allena Leecha, Davida Robba, Brendana Patricka i Thea Jamesa.

Radnja serije odvija se na edvardijanskom vlastelinskom imanju 1912. godine i bilježi živote obitelji Crawley i njihove služinčadi.

“Godine 1912. Engleska je u previranju. Naizgled spokojna i ukopana u stoljetnim tradicijama, no u samo deset godina Prvi svjetski rat i razdoblje jazza uništit će svaki oblik sigurnosti. Upravo u toj prekretnici kročimo u svijet Downton Abbeyja, velikog vlastelinskog imanja gdje stoluje velika vlastelinska obitelj Grantham zajedno s njihove tri kćeri. Kućanstvo vodi batler Carson i kućanica gospođa Hughes. Svi se oni, svatko na svoj način, moraju nositi s nadolazećim promjenama. Glumačku podjelu predvodi Maggie Smith u ulozi udove grofice, Hugh Boneville i Elizabeth McGovern kao grof i grofica Grantham, Dan Stevens i Penelope Wilton kao neželjeni nasljednik i njegova majka, a poslugu predvode Jim Carter kao Carson i Phyllis Logan kao gospođa Hughes. Svi će oni oživjeti dvorane i hodnike Downtona i unijeti u njih sjaj, stegu i strast.” (Julian Fellowes)

Laura Mackie, ravnateljica dramskog programa ITV-a: “Oduševljeni smo što smo uspjeli okupiti tako sjajnu glumačku postavu za Downton Abbey. Činjenica da smo privukli neka od najboljih britanskih glumačkih imena, svjedoči kvaliteti Julianovog izvrsnog scenarija i produkcijskog tima.”

Downton je imanje vlastelinske obitelji Crawley koji naslov grofova of Granthama nose od 1772. godine. Plemenitaška obitelj živi u salonima, knjižnici i prekrasnim spavaćim sobama s čijih visokih prozora puca pogled na park. No ispod njih žive drugi stanovnici: posluga. A oni se drže svojih položaja i naslova jednako čvrsto kao i plemenitaši. Neki od njih odani su obitelji i posve su obilježeni običajima i načinom života u Downtonu, dok ostali traže nove mogućnosti i prilike u životu ili ljubav ili samo pustolovine. No razlika je u tome što služinčad o svojim poslodavcima zna nebrojene tajne, dok vlastelinska obitelj o njima ne zna gotovo ništa.

Serija Downton Abbey snimljena je u koprodukciji Carnivala i Masterpiecea, a izvršni su producenti direktor Carnivala Gareth Neame, Julian Fellowes i Rebecca Eaton (WGBH). Prva epizoda serije emitirana je u jesen 2010. na ITV1. Producentica serije je Liz Trubridge (Iz vrijeme u vrijeme (From Time to Time), A Short Stay in Switzerland), producent je Nigel Marchant (Fanny Hill, The Philantropist), a režiju potpisuju Brian Percival (Gracie, A Boy Called Dad), Ben Bolt (Doktor Martin, Pepeo pepelu (Ashes to Ashes)) i Brian Kelly (Lilies, Torchwood).

NAGRADE

Serija je do sada imala velik broj nominacija i osvojila je ugledne svjetske televizijske nagrade, među kojima čak šest Emmyja (najbolja TV serija, Julian Fellowes za scenarij, Brian Percival za režiju, Maggie Smith za sporednu žensku ulogu, te za fotografiju i kostime, uz još 5 nominacija) i dvije BAFTA-e (najbolja režija i zvuk; uz još 5 nominacija); proglašena je najboljom mini-serijom na Banff Television Festivalu; Julian Fellowes osvojio je dvije Broadcasting Press Guild Award (Broadcasting Press Guild Award za najbolju seriju i Writers’s Award), uz još dvije nominacije za istu nagradu. Serija je osvojila i Tric Award (Television and Radio Industries Club Award) kao najbolji dramski program godine, a nominirana je još za: ASC nagradu (American Society of Cinematografers), Golden FIPA na festivalu u Biarritzu, imala je 4 nominacije za Zlatnu nimfu na festivalu u Monte Carlu te nominacije za PGA; Royal Television Society Award; Satellite Award; Screen Actor’s Guild, TV Quick Award i Television Critics Asssociation Award.

Za ovogodišnji Zlatni globus serija je imala četiri nominacije, a proglašena je najboljom u kategoriji najbolje mini-serije ili TV filma.

Zanimljivo je spomenuti da je prva sezona serije, koju HTV upravo počinje prikazivati, ušla i u Guinessovu knjigu rekorda kao serija koja je dobila najveći broj pozitivnih kritika.
Spomenimo da je serija postigla i iznimnu gledanost; u Velikoj Britaniji zadnju epizodu prve sezone gledalo je čak 11 milijuna gledatelja.

DOWNTON ABBEY – LIKOVI

GOSPODA

ROBERT, GROF OD GRANTHAMA (Hugh Boneville) Robert Grantham do sada je živio životom u kojem nije bilo većih uzbuđenja. Godine 1889. oženio se američkom nasljednicom Corom, uglavnom zbog njezinog novca. Njezin je novac svakako spasio vlastelinsko imanje, no tijekom godina oni su se veoma zavoljeli. Bračnim ugovorom njezino je bogatstvo, nakon što je uloženo u imanje, postalo nerazdvojivo od njega. Robert i njegova žena nisu očekivali da će ta stavka (na kojoj je insistirao njegov pokojni otac), stvarati poteškoće, budući da su oboje očekivali da će njihov sin nastaviti lozu. Međutim, sin im se nije rodio. Imaju tri kćeri: Mary, Edith i Sybil. Do sada su nasljednici imanja bili Robertov rođak James Crawley i njegov sin Patrick. Ali obitelji su pristigle vijesti da su se obojica utopila potonućem Titanica.

CORA, GROFICA OD GRANTHAMA (Elizabeth McGovern) Cora je predivna kći Isidora Levinsona, tekstilnog magnata iz Cincinnatija. Godine 1888., s navršenih dvadeset godina, otputovala je u Englesku s majkom. Za Roberta, koji je u to vrijeme nosio naslov vikonta od Downtona, zaručila se već potkraj svoje prve mondene sezone u Londonu. Na insistiranje njezinog svekra, pristala je na stavku u bračnom ugovoru, pretpostavljajući da će roditi sina. No sada kada joj je umro rođak kojeg je barem poznavala, a nasljedstvo bi trebalo pasti u ruke dalekog rođaka, smatra da njezin svekar ne bi htio da njegove unuke ostanu bez majčinog novca koji bi trebao naslijediti potpuni stranac. U svakom slučaju, računala je na brak između Patricka i Mary. Smatra da bi Robert trebao poništiti ugovor i nasljedstvo proglasiti neotuđivim kako bi od toga njihova djeca imala koristi.

LEDI MARY CRAWLEY (Michelle Dockery) Pametna, lijepa, hladna. Mary se (gotovo) pomirila s time da neće postati nasljednica, kako je zamišljala. Sve dok su joj rođaci na životu. Nakon što im pristignu vijesti o njihovoj smrti, ona pretpostavlja da je postala nasljednicom. Razbjesnit će se kada shvati da se to neće dogoditi. Osobito kada spozna da se njezin otac neće boriti za njezina prava. Patrick joj je trebao postati mužem u slučaju da se ne uspije udati za naočitog mladog vojvodu od Crowborougha. Drugim riječima, u prvom nastavku Mary Crawley iz vrlo povoljne situacije gdje nema što za izgubiti, postaje gubitnicom.

LEDI EDITH CRAWLEY (Laura Carmichael) Edith prezire Mary. Nije lijepa poput nje i za njom se ne otimaju prosci, no ona je jednako častohlepna. Ne mari za to što njezin otac ne kani opovrgnuti stavku bračnog ugovora, budući da ionako ne bi ništa naslijedila. Štoviše, sretna je što imanje neće pasti Mary u ruke. Ulje na vatru dolijeva i to da je ona iskreno voljela utopljenog nasljednika Patricka, ali nitko njezine osjećaje nije uzimao zaozbiljno. U svakom slučaju, neprestano bjesni zbog toga što obitelj neprestano stavlja njezinu sestru Mary ispred nje. Uskoro će joj pozornost privući novi nasljednik i pokušat će ga iskoristiti kako bi se osvetila Mary.

LEDI SYBIL CRAWLEY (Jessica Brown Findlay) Sybil je obiteljska buntovnica. Vrlo joj je stalo do politike, bori se za ženska prava i uvijek je na strani potlačenih. Roditelje baca u očaj. U društvu će se ponašati onako kako nalaže njezin stalež i položaj, ali njezini ciljevi nisu u skladu s općeprihvaćenim mjerilima. Ne haje za obiteljske razmirice oko nasljedstva i nije je briga za sve to.

MATTHEW CRAWLEY (Dan Stevens) Matthew je lordu Granthamu treći rođak po drugom koljenu. Otac mu je bio liječnik, što se lordu Granthamu čini nevjerojatnim, dok njegova žena to smatra uvredljivim. Matthew je odvjetnik i ima svoj ured u Manchesteru. No sada je odjednom postao nasljednikom grofovskog imanja i dobio je poziv da postane dijelom lokalne zajednice. Naposljetku će pristati na to ukoliko mu se dopusti da se i dalje bavi pravom. Grantham je bijesan na ovog uljeza, ali istodobno ga želi oženiti s jednom od svojih kćeri. Stoga je njegov odnos prema njemu shizofren. Kćeri ga gledaju svaka na svoj način: Mary misli da bi joj on mogao biti utješna nagrada, Edith se preko njega želi osvetiti Mary, a Sybil ga smatra dijelom društvenog sustava koji je na izdisaju.

VIOLET, UDOVA GROFICA OD GRANTHAMA (Dame Maggie Smith) Robertova majka. Neizmjerno gorda i ponosna, neizmjerno odana sinu i nepodnošljiva do iznemoglosti spram svoje američke snahe koju smatra uljezom i kompromisom na koji je njezina obitelj morala pristati. Ona je kći baroneta, no Cora smatra da joj to ne daje za pravo da se ponaša kao da potječe od loze Plantageneta, osobito stoga što u miraz nije donijela ni novčića. Drugim riječima, obje smatraju da su vrednije jedna od druge. U javnosti Violet podupire ugovor kojem je kumovao njezin pokojni muž. Ali u stvarnosti, nakon Patrickove smrti više bi voljela da nasljednica bude njezina unuka Mary, a ne nekakav stranac za kojeg nikada nije čula. Zbog toga će dvije zavađene grofice sklopiti savez i kovati planove protiv Roberta kako bi razvrgle bračni ugovor. Kada na vlastelinsko imanje pristigne nasljednik “polutan” i k tome sa sobom dovede svoju majku, pripadnicu srednjeg staleža, cijela joj situacija postaje nepodnošljiva, iako, poput Core, uviđa da je jedino rješenje brak između Matthewa i Mary.

ISOBEL CRAWLEY (Penelope Wilton) Isobel je Matthewova majka. Otac joj je bio liječnik (njezin je pokojni muž svoje zvanje stekao pod paskom njezinog oca), i ona potječe iz građanske klase. Utjelovljuje sustav vrijednosti koji se posve kosi s načinom života plemenitaške obitelji njihovih dalekih rođaka. Mnogo je bolje obrazovana od Violet ili Core i stoga je odmah od početka u stalnom sukobu s Violet. Neizmjerno je ponosna na svog sina, i to ne stoga što je iznenada postao nasljednikom velikog imanja. Ona zapravo smatra da će time zapostaviti sjajnu karijeru. Pristaje poći sa sinom i pomoći mu u upravljanju imanjem, ali to nerado čini.

LEDI ROSAMUND PAINSWICK (Samantha Bond) Ledi Rosamund je Robertova jedina sestra. Nije se udala za velikog plemenitaša s vlastelinskim imanjem, nego za pokojnog bankara Marmadukea Painswicka čije joj je bogatstvo dalo veliku slobodu. Ima dvoje djece: Laviniju koja se udala za brigadira u Kraljevskim grenadirima koji ima svoje imanje, dočim se Cyril bavi mutnim poslovima na Dalekom istoku. Privržena je Robertu, ali smatra da u svakoj prilici treba reći što joj je na pameti. Njezino miješanje u odluke njezinih nećakinja moglo bi imati katastrofalne posljedice.

POSLUGA

GOSPODIN CARSON (Jim Carter) Glavni lakaj – batler. Carson je zadužen za smočnicu, vinski podrum i blagovaonicu, a muško osoblje mu podnosi prijavak. Glavni lakaji morali su biti neženje kako im njihove obitelji ne bi ometale u savjesnom obavljanju dužnosti. Carson od malih nogu radi u Downtonu. Ispunja ga žal za minulim vremenima i stoga, tijekom serije, on više-manje postaje špijun u službi udove grofice, što bi moglo ugroziti njegovu odanost njezinoj američkoj nasljednici. Instinktivno podupire ledi Mary koju iskreno voli kao kćer i želi je zaštititi od njezinog rođaka koji je uljez u obitelji.

GOSPOĐA HUGHES (Phyllis Logan) Glavna ključarica i domaćica imanja. Pedeset joj je godina. Odgovorna je za red u kući i ima ovlasti nad ženskim osobljem. Tri osobe u kućanstvu smatraju da baš oni vode glavnu riječ: gospodin Carson, gospođa Patmore i gospođa Hughes. Gospođa Hughes vjerojatno najviše zaslužuje taj naslov. Nije sklona sentimentalnostima, ali je moralna i poštena. Kao što ćemo vidjeti, ona je dobra žena, ali smatra da njezina snaga izvire iz straha koji podređenima tjera u kosti. Poštuje i do neke mjere štiti Carsona. Ali ona je veoma zahtjevna i ima visoka mjerila.

GOSPOĐA PATMORE (Lesley Nicol) Kuharica. Gospođa Patmore zadužena je za kuhinju i kuhinjsko osoblje. Smatra da gospodin Carson nema ovlasti nad njom, a nikako se ne želi pokoriti gospođi Carson. Svim snagama bori se za svoja prava.

JOHN BATES (Brendan Coyle) Osobni sluga grofa Granthama. Osobni sluga prima zapovijedi isključivo od grofa kojem služi. On ga odijeva i prati ga na svim putovanjima. Bates je službovao u vojsci i bio je Robertov posilni tijekom Burskih ratova. U prvoj epizodi serije on stiže u Downton kako bi preuzeo dužnost, ali zbog ratne rane on šepa i stoga se neprestano mora braniti i opravdavati, a usto je iznimno odan Robertu jer mu je pružio drugu priliku. U kućanstvu je njegova prirodna saveznica Anna i posve je jasno da mu se ona sviđa. Ali joj iz nekog nepoznatog razloga on to ne može reći.

O’BRIEN (Siobhan Finneran) Grofičina osobna sluškinja. O’Brien izravno odgovara svojoj gospodarici. U svakom trenutku grofica je može pozvati da joj opere rublje ili da joj pomogne u dotjerivanju. O’Brien je oprezna, osvetoljubiva i zlobna usidjelica. Žrtvovala je svaku pomisao na obiteljski život kako bi napredovala u karijeri i tako je dogurala do položaja grofičine osobne sluškinje. Time bi trebala biti zadovoljna, ali nije jer je jednostavno ništa neće usrećiti. Naizgled će se pokoravati i laskati ledi Grantham ili ledi Mary ili bilo kojem članu plemenitaške obitelji, ali ona zapravo slijedi svoje interese.

ANNA (Joanne Frogatt) Glavna sluškinja. Ima najviši položaj od svih niže rangiranih služavki. Anna je podrijetlom iz zemljoradničke obitelji. Smatra kako je propustila priliku za udaju. Ona je glavna sluškinja, a također je i sluškinja grofovih kćeri. Inteligentna je i domišljata i puna razumijevanja i sućuti za sve i zbog toga je svi cijene, no Mary i Edith to katkad zaboravljaju.

GWEN (Rose Leslie) Sluškinja. Gwen je ambiciozna djevojka. Radi kao sluškinja jer je to jedina profesija kojom se može baviti kći zemljoradnika, ali ona ima velike ambicije. Buntovnica je među osobljem, iako to ne čini izravno, te je stoga prirodna saveznica Sybil.

THOMAS (Rob James-Collier) Prvi lakaj. Tomas si umišlja da je vrlo vrijedan i inteligentan te da mu njegovi kolege, većinom neuki pridošlice sa sela, nisu ni do koljena. On je lažljivac i sitni kradljivac te se neprestano trudi iskoristiti svaku priliku za napredak. To znači da želi napustiti Downton jer bi htio postati osobni sluga, a gospodin Bates ne kani dati otkaz. Stoga se ulizuje svakom bogatom posjetitelju ne bi li doznao traži li netko od njih osobnog slugu. On je i homoseksualac i barem jednog od obiteljskih gostiju poznaje u biblijskom smislu. Njegova je prirodna saveznica u kućanstvu O’Brian. Oboje misle isključivo na svoj probitak, no odanost svojim prijateljima nije nešto što će ga priječiti u ispunjavanju vlastitih ciljeva.

WILLIAM (Thomas Howes) Drugi lakaj. William je budala. Posve je neopasan, ali svejedno je budala i Thomas ga bez trunke grižnje savjesti iskorištava i uvaljuje mu većinu svojih poslova. Williamu se sviđa Daisy, ali ona ne haje za njega jer je opčinjena Thomasom. William je vrlo privržen svojim roditeljima. On je sin jedinac i imao je vrlo sretno djetinjstvo. No on je mnogo bolji u timarenju konja nego služenju u velikoj blagovaonici.

DAISY (Sophie McShera) Kuhinjska služavka. Ona je na samom dnu poretka. Njezina je majka u pravom viktorijanskom duhu izrodila jedanaestero djece. Sudoperka je svakodnevno morala čistiti, ribati i laštiti stotine noževa, viljuški, lonaca i tava. Usto je imala najmanju spavaću sobu i objedovala s kuharicom i kuhinjskim osobljem, a ne s ostalom poslugom. Gospođa Patmore neprestano se iživljava nad njom. Sviđa joj se Thomas jer ne uviđa njegovu pravu prirodu.

BRANSON (Allen Leech) Robertov živahni irski vozač, čija politička gledišta streme k suvremenom društvu. Vozeći Sybil na politički skup, shvatit će da su istomišljenici i on će je poticati da svoja uvjerenja pretoči u djela. Međutim, Sybilin polet će je dovesti u nevolje i zbog toga će se Branson osjećati odgovornim, a s tim će se Robert posve složiti.

h2

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861