Blic recenzija: UnREAL – Kad manipulacija ljudima postane zabava – serijala.com
Trenutno čitaš
Blic recenzija: UnREAL – Kad manipulacija ljudima postane zabava

Blic recenzija: UnREAL – Kad manipulacija ljudima postane zabava

Recenzija serije s Lifetimea? Mreže koja se posvećuje primarno odrasloj ženskoj publici serijama kao što su Drop Dead Diva, The Client List i Devious Maids? Da, da, dogodilo se i to. Razlog tome? Poprilično zarazna i natprosječno kvalitetna drama koja je definicija pojma grešno zadovoljstvo.

O čemu se tu radi? Serija je Lifetimeov vrlo suptilan način da se posere na reality žanr i njegovu “realnost”, usprkos činjenici da i sami emitiraju čitav niz docu-realitya koji ponavljaju snimanje svake scene 3-4 puta dok ne dobiju optimalan materijal. Priča se vrti oko snimanja Everlastinga, doslovce identične kopije ABC-jevog Bachelora, s njegovim izvršnim producentima, te ekipom iza i ispred kamere u središtu pozornosti. Zgodni plavi Britanac (Freddie Stroma) s naglaskom zbog kojeg površnim Amerikankama padaju gaće s nogu (uz pretpostavku da ih i nose) na višetjednom je grupnom dejtu s hrpom žena u potrazi za “ljubavlju” (čitaj: 15 minuta slave).

Bajka za gledatelje sa zarukama kao “happily ever after” krajem samo je fronta, dok se u pozadini odvija bešćutna i nezamisliva manipulacija ljudskom psihom kako bi se iz osjetljivih, ranjivih i psihički nestabilnih žena izvukla najbolja priča za sezonu. Iskorištavanje smrti u obitelji, fizičkog nasilja nad ženama i psihofarmaka – sve je to prihvatljivo i fer uz opravdanje da gledatelji zaslužuju dobru zabavu pred malim ekranima.

Tko je sve u seriji? Na čelu su serije odlične Constance Zimmer (Boston Legal, Entourage, House of Cards) i Shiri Appleby (Roswell, Life Unexpected). Quinn (Zimmer) je veliki um iza produkcije, dok je Rachel (Appleby) jedna od “zvijezda” među producentima jer može “izvući ono najbolje” iz natjecateljica bez imalo truda, iako je i sama primjer psihički nestabilne individue koja bi vrlo lako mogla zamijeniti mjesto s nekom od žena koje intervjuira.

Navođenje natjecateljica na specifične teme u intervjuima, širenje tračeva i otkrivanje tajni samo su neki od njihovih alata koje koriste kako bi se isplela savršena priča za gledatelje i kako bi svaka natjecateljica imala svoju jednu stereotipičnu dimenziju (“glasna crnkinja”, “stara očajna butra”, “priglupa južnjakinja djevica”) kako inteligentna američka publika ne bi morala dva puta promisliti da među njima napravi distinkciju. Tu su još i odvratni Chet (Craig Bierko, Boston Legal), kreator showa, te čitav niz producenata, asistenata i kamermana, koji će učiniti štogod je potrebno da svojoj šefici prirede najbolji show.

Unreal1

Zašto je serija definicija grešnog zadovoljstva? Zato što praktički možete uživati u jeftinom reality showu bez da nekom kažete da ne gledate jeftine reality showove i pritom lažete. Zato što istovremeno ističe gadosti moderne televizije i najgore načine ljudske manipulacije, tjerajući vas da se zgražate nad onim što gledate – iako vam to neće biti dovoljan razlog da prestanete gledati Bachelora. (Koincidentalno, iako na drugoj mreži, UnREAL se emitira upravo iza Bachelora.) I napokon, zato što se serija nerijetko toliko trudi napraviti veliki expose reality showova da apsolutno pretjera, ali vas jednostavno za to boli briga.

I za kraj… Serija je trenutno na polovici prve sezone, obnovljena je za drugu, i samo se nadam da će format preživjeti prekapčanje na novo izdanje Everlastinga. Za svakoga tko je imalo upoznat s američkom reality scenom, ovo će biti idealna ljetna serija koju ćete gledati u šoku i samo klikati na iduće epizode. Zato i osmica kao konačna ocjena – jer realno, s tom je ocjenom u društvu kvalitetnijih serija, no i zaraznost je kriterij kojeg treba uzeti u obzir.

8 10 1
8

Žanr: drama

Autor: Marti Noxon, Sarah Gertrude Shapiro

Mreža: Lifetime

Glume: Shiri Appleby, Constance Zimmer, Craig Bierko, Phillip Stroma

Datum premijere: 1. lipnja 2015.

Šest epizoda pogledano je za recenziju

2 komentara
  • Danas cu da serviram svojoj supruzi par epizoda, mislim da ce se obradovati ( a mozda i ja sa njom :) ).

  • kad sam krenuo gledati nisam mislio da ću prvih par epizoda pogledati kao maraton :D
    iskreno, očekivao sam malo bombastičnije finale, ali dobro. veselim se drugoj sezoni :)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861