HTV otkupio 5. seoznu Doktora Who, reprizira prethodne sezone – serijala.com
Trenutno čitaš
HTV otkupio 5. seoznu Doktora Who, reprizira prethodne sezone

HTV otkupio 5. seoznu Doktora Who, reprizira prethodne sezone

Hrvatska televizija najavljuje otkup pretposljednje, pete sezone kultne britanske serije Doctor Who, a prikazat će je nakon repriziranja prethodnih četiriju sezona. Četiri sezone modernog Doktora bit će prikazivane svakim radnim danom na Drugom programu HTV-a, u terminu oko 17 sati, počevši od ponedjeljka, 19. prosinca.

Peta sezona označava određene promjene u serijalu. Matt Smith zamijenio je iznimno popularnog Davida Tennanta, koji je glumio Doktora u prethodne tri sezone, no promjene su se dogodile i iza kamere. Dotadašnjeg showrunnera i čovjeka koji je reanimirao franšizu, Russella T. Daviesa, zamijenio je Steven Moffat, jedan od najcjenjenijih scenarista britanske televizije. Peta sezona snimala se djelomično i u Hrvatskoj, točnije Trogiru, koji je “glumio” Pariz. Dvije epizode snimane su kod nas, šesta i deseta.

O petoj sezoni Doktora Who pisali smo u par navrata, uključujući recenziju premijerne epizode te komentar prvog dijela pete sezone. Šesta sezona završila je s emitiranjem 1. listopada, a čeka nas još i standardni božićni specijal (25. prosinca, naravno). Serija je već obnovljena za sedmu sezonu, ali povratak se očekuje kasnije nego obično – umjesto u travnju, tek tokom jeseni.

Obavijest za medije i službena najava s Hrvatske televizije u nastavku:

DOKTOR WHO, 1. – serija

(DOCTOR WHO 1)

ponedjeljak – petak, HTV2, počevši od 19. 12., oko 17.00

Hrvatska televizija će ponovno prikazati 4 sezone, ukupno 54 epizode, a u nastavku premijeru 18 epizoda 5. sezone “Doktora Whoa”, BBC-jeve serije o ekscentričnom Doktoru koji luta vremenom i svemirskim prostranstvima boreći se protiv izvanzemaljskih zlotvora.

U prvoj sezoni Doktora glumi Christopher Eccleston, u sljedeće tri sezone David Tennant, a u premijerim epizodama pete sezone bit će to Matt Smith. Serija je dobitnica brojnih nagrada među kojima se ističu: BAFTA 2006. za najbolju dramsku seriju, te 2007. za najbolju montažu i vizualne efekte. U kategoriji za najbolju seriju Doctor Who je 2005. osvojio i nagradu National Television Award, a 2006. i Broadcast Award.

Russell T. Davies, autor uspješnica kao što su Queer As Folk, Bob And Rose i The Second Coming, predstavlja omiljenu televizijsku seriju Time Lord novoj generaciji.

Christopher Eccleston tumači lik Doktora Whoa, putnika kroz vrijeme iz neke druge galaksije. Njegov Doktor je mudar i duhovit, drzak i hrabar. Izvanzemaljac i samotnjak (teško je održati prijateljstva kad ti posao nalaže da neprestano putuješ prostorom i vremenom), njegova mu logika postaje nužno oruđe u trenutku kad se svijet nađe u opasnosti. No kad su posrijedi veze, osjeća se manjkavo. Zato mu treba Rose. Rose je djevojka iz sadašnjosti zatočena u dosadnom postojanju. Od njihova prvog susreta Doktor i Rose srodne su duše. Oni se razumiju i međusobno nadopunjavaju. Budući da je ništa ne drži kod kuće (ni prezahtjevna majka ni nesretan dečko), ona izabire Doktora i njegovo obećanje da će doživjeti fantastične pustolovine u svemiru. I nije ju iznevjerio. Rose će tako osujetiti urotu izvanzemaljaca da zavladaju Zemljom, doživjeti smak svijeta milijunima godina u budućnosti, upoznati Charlesa Dickensa i zlog Gletha, te imati priliku da još jedanput vidi svog preminulog oca. No kad se Doktoru na putu nađe neprijatelj za kojega je odavno vjerovao da je mrtav, Rose i cijelo čovječanstvo naći će se u opasnosti da zauvijek nestanu iz svemira. Može li Doktor spriječiti invaziju najljućeg protivnika s kojim se morao pomiriti – Daleksima?

S izuzetnom produkcijom, inovativnim tehnikama Oscarom nagrađene kompanije The Mill, vrhunskom glumačkom postavom i scenarijima britanske spisateljske kreme koju predvodi Russell T. Davies, serija Doktor Who veličanstvena je pustolovina – napeta, dinamična i dirljiva.

Popularnost serije neprestano raste i slijedi kult od Novog Zelanda do Los Angelesa. Nova inkarnacija Doktora proputovat će još dalja prostranstva. Prva epizoda emitirala se na BBC-ju 23. studenog 1963. Nakon te uslijedilo je još 600 epizoda, 150 priča i dva TV filma. Prvog Doktora tumačio je William Hartnell. Nakon njega istu je ulogu igralo još sedam glumaca, a Christopher Eccleston deveti je koji se u tome okušao. Među mnogim slavnim glumcima koji su nastupili u seriji našli su se i Lynda Bellingham, Martin Clunes, Sheila Hancock, Nicholas Parsons, Alexei Sayle, Helen Worth, Windson Davies, Brian Blessed i John Cleese.

Peta sezona označava određene promjene u serijalu. Matt Smith zamijenio je iznimno popularnog Davida Tennanta, koji je glumio Doktora u prethodne tri sezone, no promjene su se dogodile i iza kamere. Dotadašnjeg

Komentari (1)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861