Doctor Who (polovica 5. sezone) – serijala.com
Trenutno čitaš
Doctor Who (polovica 5. sezone)

Doctor Who (polovica 5. sezone)

Nakon jednogodišnje pauze, konačno smo dočekali. Doctor Who vratio se potpuno nove vanjštine i karaktera, pa smo u paketu dobili gotovo novu seriju – no šarm koji nas je osvojio 2005. godine i sada nas je zadržao pred ekranima.

Prva epizoda “The Eleventh Hour” prikazana je 3. travnja; vjerujete li da je Doctor Who do sada emitirao već pola sezone? Bio je to doista prvi sat svježih, novih stvari, Amy nas je od početka osvojila, Doktor je tradicionalno munjen, a cijeli uvod u “Moffatov način” pokazao je što nas čeka pod njegovim vodstvom. I što smo dobili? Bajkoviti i puno mračniji setting za ovogodišnju priču vodilju, pukotinu koja je naizgled samo u zidu spavaće sobe crvenokose djevojčice, no koja se neobjašnjivo širi čitavim svemirom. I naravno, vodi prema neizostavnom kraju čovječanstva i ostalih stanovnika prostor-vremena.

"The Beast Below", Doctor Who, BBC
"The Beast Below", Doctor Who, BBC

“The Beast Below” značio je Amyin prvi izlet u nove svjetove. Nakon sanjive prve scene u kojoj Amy bez daha promatra svemir iz prve ruke, lebdeći ispred TARDIS-a, ponovno smo tamo gdje i uvijek – u Velikoj Britaniji. Smiješeće lutke izazivaju jezu kako u stanovnicima Londona tako i u gledateljima, no ispod traumatično napete atmosfere na britanskom generacijskom brodu nalazi se nešto što ga pogoni, nešto puno veće – ogroman zvjezdani kit dobre duše. Ponovno bajkovita priča, ponovno mračni ugođaj, ponovno Doctor Who kakvog je Moffat zamislio i uspješno realizirao.

Nakon dvije specifične uvodne epizode serija se vraća temeljima. Daleci ponovno prijete Zemlji u epizodi “Victory of the Daleks”, a kako i sam naslov govori – ovoga puta zadovoljno trljaju svoje odčepljivače. I dok se po n-ti put i sami regeneriraju u nove, naprednije, uvrnutije verzije, ne prestajemo se pitati – hoće li Daleci ikada konačno dolijati?

"The Time of Angels", Doctor Who, BBC
"The Time of Angels", Doctor Who, BBC

Dvodijelni nastavci “The Time of Angels” i “Flesh and Stone” koji su uslijedili vjerojatno su najočekivanije priče ove sezone, pogotovo radi činjenica da ih potpisuje sam Moffat i da su značile povratak par publici omiljenih likova. Tako Doktor ponovno susreće misterioznu River Song i iako je odnos među njima do dana današnjeg ostao frustrirajuće nedefiniran, same epizode daju naznake da s njom još nije svršeno. Plačući anđeli ponovno utjeravaju strah u kosti, a vjerojatno je najnapetija scena epizode ona u kojoj Amy usred šume naslijepo mora izbjegavati hordu kipova dok se oni lagano okreću za njom.

Domaćim fanovima Doctor Whoa epizoda “The Vampires of Venice” ipak je najbliža – doslovno. Iako se naslovno odvija u povijesnoj Veneciji, sama produkcijska ekipa zajedno s postavom za ovu je epizodu skočila u naš Trogir. Priča se sama po sebi svodila na otkrivanje vanzemaljaca krvopija u srcu venecijskog plemstva, a Amy i Rory proveli su nezaboravan odmor u onim trenucima kad u bijegu nisu trčali uskim uličicama.

Pročitaj još

"Amy's Choice", Doctor Who, BBC
"Amy's Choice", Doctor Who, BBC

Na kraju, osma i trenutno aktualna epizoda “Amy’s Choice” predstavila je Doktorove suputnike u svjetlu kakvom ih vjerojatno više nećemo vidjeti – idilično su provodili post-TARDIS živote na ladanju i u očekivanju obiteljske prinove. I dok se Doktor uznemireno vrpoljio u takvom spokojnom i cvrkutavom okruženju, prevarantski vanzemaljac poigravao se s njihovim poimanjem stvarnosti.

I to je to. Nakon malo više od polovice ovogodišnje sezone čeka nas još ukupno šest epizoda do njenog kraja, a sve vodi prema “Big Bangu”.

8 10 1
8

Žanr:

Autor:

Mreža:

Glume:

Datum premijere:

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2022 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861