The Wire (Žica), peta i posljednja sezona na HTV-u – serijala.com
Trenutno čitaš
The Wire (Žica), peta i posljednja sezona na HTV-u

The Wire (Žica), peta i posljednja sezona na HTV-u

Hrvatska televizija emitirat će i posljednju sezonu hvaljene i nama omiljene HBO-ove serije, The Wire. Petom sezonom okončana je priča o Baltimoreu, pa iako nikad nije bila priznata od strane “relevantnih” organizacija poput Emmyja ili Zlatnih globusa, serija i dalje slovi kao jedan od, ili najbolji televizijski uradak svih vremena.

Nakon ulica, dokova, politike i škosltva, kroz petu sezonu pratimo i novinsku redakciju Baltimore Suna, gdje je autor serije David Simon svojedobno radio kao novinar. Iz novinarstva se povukao, citiramo, “jer su neki pizduni kupili novine u kojima sam pisao te je posao prestao biti zabavan.”

Nemojte propustiti deset zadnjih epizoda ili, ako već niste, čim prije nadoknadite propušteno. Peta sezona se nastavlja emitirati u istom terminu kao i prethodne, dakle svakog radnog dana oko 23 sata.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PnkBD37fggg[/youtube]

Obavijest za medije i službena najava s Hrvatske televizije u nastavku:

ŽICA, V. – serija

(THE WIRE, 5)

četvrtak, HTV2, 15.12.2011., 23:15

Serija Žica autora Davida Simona (dobitnik nagrade Emmy za HBO-ovu miniseriju The Corner, za istu kuću potpisuje i noviju miniseriju Generation Kill) na glasu je kao jedna od najbeskompromisnijih i najrealističnijih dramskih serija u povijesti televizije i udarna je serija HBO-ova programa. Posljednja sezona u deset novih epizoda prati zavojite putove kriminala, policije, politike i medija u Baltimoreu, gdje je serija i snimana. I dalje istražuje svijet trgovine drogom, policijskih istraga i gradske politike, no u ovoj se sezoni bavi i medijima, točnije, ulogom tiska u korumpiranoj mreži velegradske birokracije. Taj dio priče nosi fiktivna novinarska ekipa stvarnoga dnevnog lista Baltimore Sun (u kojem je David Simon svojedobno radio), a propituje sve veći raskorak između slike i stvarnosti u medijskom prikazu. Pritom se usredotočuje i na način na koji imperativ zarade utječe na novinske teme i kakvoću tekstova: u jeku kresanja budžeta i broja zaposlenih, Sunovi novinari teškom mukom nastoje poštovati rokove i sačuvati profesionalnu dosljednost.

Nijedna se televizijska dramska serija ne može mjeriti s odvažnosti i realizmom Žice, koja uporno pomiče granice žanra kroz prikaz života policijske jedinice za teški kriminal i njezinih suparnika u svijetu kriminala, kao i gradskih političara i poslovnjaka, čiji se interesi često kose s nastojanjima policajaca. Seriju je osmislio David Simon, kojemu je dugogodišnje iskustvo izvjestitelja crne kronike lista Baltimore Sun bilo dragocjeno za vjeran prikaz likova, postupaka i dogodovština u serijama Žica, The Corner i drugim projektima.

Prva sezona Žice (2002) usredotočila se na umnogome uzaludne pokušaje policije da prodre u mrežu trgovine drogom koju vode Avon Barksdale i Stringer Bell. Druga i treća sezone uvode zaplete vezane uz sindikat lučkih radnika i gradsko političko čelništvo. U četvrtoj sezoni na pozornicu stupaju novi gradonačelnik (Tommy Carcetti) i novi kralj droge (Marlo Stanfield), a kroz životne priče četiriju dječjih likova poniremo i u temu prosvjete. U petoj sezoni Simon domeće bogat zaplet oko dnevnog lista Baltimore Sun (u minuciozno točnom prikazu) i prati muke urednika gradske rubrike: na jedvite jade skucava članke pod teretom drakonskih budžetskih mjera koje u pohlepi za zaradom nameće vlasništvo lista. Vidjet ćemo da kresanja u Sunu svoj odjek nalaze i u proračunskim nevoljama koje su snašle gradonačelnika Carcettija i policiju: padaju teške odluke o plaćanju prekovremenog rada i izdvajanjima za opremu i ljudstvo – uključujući i članove policijske jedinice koja nadzire Marla i njegovu nemilosrdnu bandu.

Prethodna 4. sezona (2006) pobrala je pohvale bez premca: u New York Timesu: (“dosad najbolja sezona”), New York Postu (“najbolji američki televizijski proizvod svih vremena”), Washington Postu (“najrealističnija televizijska epopeja svih vremena”) i GQ-u (“najbolja televizijska serija – nijedna joj druga nije ni do koljena”).

3 komentara
  • Meni u Srbiji gase HRT u 23h da bi gledao Žicu na B92… Sva sreća pa mi ne gase za reprizu u 02h. HRT ide 3 epizode ispred, ali bolji je prevod, plus nema reklama.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861