Game of Thrones se ne vraća u Dubrovnik i Hrvatsku iduće sezone – serijala.com
Trenutno čitaš
Game of Thrones se ne vraća u Dubrovnik i Hrvatsku iduće sezone

Game of Thrones se ne vraća u Dubrovnik i Hrvatsku iduće sezone

Poslije par tjedana neslužbenih nagađanja i glasina, sada je očito da Dubrovnik i ostatak hrvatske obale neće biti kulisa šeste sezone Igre prijestolja. Iako je Dubrovnik protekle četiri sezone “glumio” King’s Landing, njegova obala i zidine više neće služiti kao nadomestak za glavni grad Westerosa. Kaže HBO u službenoj izjavi:

Hoće li se produkcija vratiti u Hrvatsku u budućnosti bit će odlučeno jednom kada naredne sezone budu službeno potvrđene. Tada će produkcija, zajedno sa HBO-om, na temelju scenarija procjeniti potrebe za lokacijama. HBO je i dalje zahvalan HAVC-u i hrvatskoj ekipi na njihovoj podršci.

Sve ovo djeluje dosta neobično, a vijesti dolaze par tjedana prije nego bi snimanje nove sezone trebalo početi. Još prije tri mjeseca, ministar poduzetništva Gordan Maras posjetio je SAD te obišao potencijalne investitore, između ostalog i HBO. Tada je tvrdio da će kroz dvije godine produkcija u Hrvatsku donijeti 60 milijuna kuna — iako je serija tada, a i sada, imala tek jednu ugovorenu dodatnu sezonu.

Zadnjih sezona neke ključne scene bile su snimane u Dubrovniku — Joffreyjevo vjenčanje pretprošle te Cersein hod srama prošle sezone. Upravo je potonja izazvala probleme produkciji zbog negodovanja Dubrovačke biskupije koja nije dozvolila snimanje scene oko katedrale, iz koje je Cersei trebala izaći gola. Naravno, Game of Thrones je, kao najpopularnija serija televizije, bio značajan za promidžbu Dubrovnika i hrvatske obale, kao i za donošenje uvijek bitnih američkih dolara u poduzetničke blagajne, ali i državnu.

Vidjet ćemo na proljeće je li napuštanje Hrvatske uvjetovano smanjenim brojem scena snimanih u King’s Landingu iduće sezone, a serija će toplije krajeve kontinenta Westeros od sada snimati u Španjolskoj.

3 komentara
  • AFAIK, uhljebi i birokracija su, osim prve godine, odradili posao savršeno. dozvole su se izdavale bez problema, dijelovi grad(ov)a zatvarali, infrastruktura bila stavljena na rapolaganje, čak su im i par miljuna kuna poticaja isplatili. Ovo sa zabranom gole Cersei ispred katedrale se moglo zaobići, zbog specifičnih imovinsko-pravnih odnosa crkve i grada dubrovnika, ali nakon početnog prosvjeda crkve HBO je odlučio to progurati kao marketing priču.
    Pravi problem je Embassy films, lokalni kooperant, koji je ovo shvatio kao dar sa neba koji će zauvijek trajati, pa za više manje isti posao svake godine povećava cijene. Ponuda za ovu sezonu bila je 4x od one za prvu. Drugi problem je bio lanjski fijasko u splitu/šibeniku, nepripremljene lokacije, catering što je potrovao ekipu pa su morali 3 dana dulje snimati…
    A Španjolci nisu gubili vrijeme, ponudili bolje uvjete i lokacije. para vrti gdje burgija neće i tako to.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861