Game of Thrones navodno više nije najpiratiziranija serija, ali ne vjerujemo u to – serijala.com
Trenutno čitaš
Game of Thrones navodno više nije najpiratiziranija serija, ali ne vjerujemo u to

Game of Thrones navodno više nije najpiratiziranija serija, ali ne vjerujemo u to

Naslov – bez ‘navodno’ i dijela nakon zareza – zvuči dobro i vjerojatno ste ga imali priliku pročitati, čak (ili pogotovo) na domaćim portalima.  Tvrdnja zvuči malo suludo i teško za povjerovati, podaci su upitni, a izvor još više. Priča kreće od britanskog Daily Maila, uglednog koliko i malo lošiji hrvatski portal, koji citira kompaniju Muso, koja pak se bavi praćenjem statistika o piratizaciji.

Tvrde da je The Grand Tour sada najpiratiziranija serija televizije, prestigavši dosadašnjeg nositelja te “titule”. Jeremy Clarkson, James May i Richard Hammond vratili su se u akciju nakon odlaska iz BBC-jevog Top Geara, pa sada voze lijepe aute i posjećuju egzotične lokacije na račun Amazona.

Kažu Musovi podaci da je prva epizoda bila skinuta gotovo osam milijuna puta, što je i dalje dosta ispod podataka o skidanju Igre prijestolja, koje je TorrentFreak sakupio krajem prošle godine. Ta brojka je bila preko 14 milijuna skidanja, ali i to je vjerojatno mala i nepotpuna cifra. Uključuje samo BitTorrent kao protokol za dijeljenje piratlija, no nije on jedini, a danas možda ni najkorišteniji. Fale tu korisnici razno-raznih privatnih torrent trackera, neki stari klinci i dalje koriste Usenet za ilegalno skidanje serija i filmova, a većina modernih gotovana se već preselila na piratske streaminge – bilo putem raznih agregatora ili pluginova za media centar Kodi.

Upitani za pojašnjenje, TorrentFreaku su iz Musa odogovorili da se zapravo radi o “najpiratiziranijoj britanskoj seriji” – što podosta sužava konkurenciju. I umanjuje težinu naslova.

Uglavnom, koja je poanta priče? Ljudi puno skidaju serije iz piratskih izvora. Više o tome u vijestima u sedam.

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861