Game of Thrones će jednom završiti, pa zašto ne nakon sedam sezona – serijala.com
Trenutno čitaš
Game of Thrones će jednom završiti, pa zašto ne nakon sedam sezona

Game of Thrones će jednom završiti, pa zašto ne nakon sedam sezona

Pitanje je to koje se svako malo poteže, iako nitko ne zna odgovor: koliko će sezona imati Igra prijestolja? George R. R. Martin u planu ima sedam knjiga, iako dvije još nije ni napisao. Imajući u vidu njegov poslovično spor tempo pisanja — u zadnjih 13 godina napisao je dva romana — serija bi ga lako mogla sustići, i to vrlo brzo.

Koliko brzo? Trenutno smo u trećoj sezoni, koja prati treću knjigu, a njome će se baviti i četvrta sezona. Ostaju, dakle, dvije knjige materijala. Kaže producent serije Frank Doegler, trenutno se raspravlja o idealnom broju sezona, dodajući da “ukoliko svi preživimo i publika ostane uz seriju, vjerojatno ćemo doći do sedam sezona.” Sedam sezona za sedam knjiga? Zvuči taman, ali pošto treća knjiga dobiva dvije sezone, ostale su još tri sezone za četiri knjige, što bi značilo nešto neproporcionalniju raspodjelu materijala.

Naravno, još jednom uz veliki ako GRRM uopće stigne napisati preostale dvije knjige. Po ovom planu, serija bi završila 2017. godine — uz pretpostavku da će je HBO emitirati svake godine u proljeće. Ne bi bilo prvi puta da HBO napravi puno veće pauze između sezona, radio je to sa Sopranosima, The Wireom… Sasvim drugi problem su klinci koji nezaustavljivo rastu, a već su u samom startu neki glumci bili stariji od svojih likova iz knjiga.

10 komentara
 • Moglo bi tu biti problema. Serija će sustići sa knjigama definitivno, a baš kao što ste naveli, to bi uzrokovalo čekanje novih knjiga i starenje djece. Ili neka se GRRM požuri, ili neka sa njim HBO sklopi neki dogovor da smjesti zadnje knjige taman toliko u budućnost koliko će glumci ostariti.

  Samo da ne odluče držati se proljetnog rasporeda i završiti seriju na svoj način sa svojom pričom, jer bi to nakon ovoliko vjerno adaptiranog (Nisam čitao knjige, ali kažu ljudi da je više-manje vjeran) sadržaja bilo prilično besmisleno. S druge strane, ukoliko odluče pratiti priču do kraja, serija bi završila sa cliffhangerom i opet ne bi bilo dobro.

  • Ne znam koliko adaptacija može biti vjerna nakon 3. knjige.. već sada serija žonglira 5-6 paralelnih radnji a ako bi išli doslovno adaptirati knjige onda bi morali kombinirati četvrtu i petu (jer se kronološki preklapaju) i postojećim narativnim nitima dodati barem još toliko, jer se GRRM toliko odlučio ići u širinu da se i sam pogubio u svojoj vlastitoj priči. Mislim da nema autora koji bi mogao izvesti doslovnu adaptaciju a da serija bitno ne izgubi na razumljivosti i gledljivosti.

   Po meni najbolja strategija je dobar dio četvrte knjige ostaviti za nekakav eventualni spinoff ili ih onako žešće sažeti (pogotovo zbivanja vezana uz Iron Islands i Dorne) a seriju koliko je moguće zadržati u nekakvim strožim okvirima.

   P.S. Što se knjiga tiče, ako se ikad odluče na nekakvo reizdanje četvrte i pete sa rekombiniranim poglavljima, kupujem odmah :P

   • Nadam se da nece izbaciti Dorne posto mi je obitelj Martell među najdražima! Mogu izbaciti puno toga drugoga… samo je pitanje sto ce izabrati, al (iako obozavam knjige) nadam se da ce biti puno rezova

    • Problem s Dorneom (a i cijelom sapunicom sa izborima na Iron Islands) jest to što djeluju kao “knjige unutar knjige” – većinom su tu likovi koji su potpuno novi (ili su do tada bili skroz marginalni), a događaji ne utječu previše na glavnu radnju. Vjerojatno će u šestoj i sedmoj knjizi Euron konačno postati bitan, a i cijela frka u Dorne-u će imati nekakav pay-off, no pitanje je koliko se to isplati vjerno adaptirati u seriju.. uostalom ima li Cersei uopće kćer u seriji? :P

     • To jesu vecinom potpuno novi likovi, ali stvarno ima skroz zanimljivih likova i bilo bi steta da ih ne iskoriste.

 • Starenje dece glumaca jedan je od glavnih razloga zasto po recima producenata serija ne sme praviti duge pauze izmedju sezona. Takodje Martin je najavio da ce objaviti jos jedan deo knjige pre nego li ga serija prestigne, a kako bi obezbedio da se serija prikladno zavrsi u slucaju njegove smrti on je producentima dao upustva u kom pravcu bi trebalo da se razvijaju junaci serije, natuknuvsi da nece dozvoliti da drugi pisac umesto njega zavrsi serijal ukoliko bi umro.

 • SPOILER ALERT

  Cetvrta i peta knjiga Feast for crows i Dance with dragons se dogadjaju u isto vreme, tako da u jednoj pratimo jednu grupu likova, a u drugoj drugu. Npr. Jon Snow i Daenerys se uopste ne pojavljuju u Feast for crows, a Cersei, Sansa itd. nema u Dance with dragons, tako da pretpostavljam da ce peta sezona (posto je cetvrta i dalje treca knjiga) biti iz 4. i 5. knjige. Po meni, nakon aktuelne sezone tj knjige Storm of swords, serijal je postao zamoran i ima previse novih likova, dok su od prezivelih starih svi totalno pali u pozadinu, i knjige izgledaju kao filleri. Mislim da i GRRM ima strah od objave novog materijala s obzirom na nivo ocekivanja fanova, narocito od kada postoji i serija. Sledi SPOILER.

  SPOILER (kind of) U slucaju da Jon Snow prezivi poslednju knjigu (izboden je), verujem da ce se serijal zavrsiti sa njim kao kraljem i Daenerys kao njegovom zenom. Jos vise sam ubedjen u to nakon citanja nekih fan teorija daje Jon Snow sin kralja Roberta (koji je trebao da se ozeni Nedovom sestrom, pa je moguce da ga je Ned uzeo kao svoje kopile nakon smrti sestre). Ali znajuci GRRM mozda ih i ubije sve. :)

  • I meni se cini da ce se desiti vencanje njihovo. Jedino sto nisam siguran da posle ide ono..And They Lived Happily Ever After. Ipak je to Martin…

  • također SPOIRERI!!

   nope, nema baš dokaza da je Jon Robertov sin. Zašto bi ga Ned onda skrivao? Budući da je Robert volio Lyannu i Neda kao brata priznao bi tog sina pod svojeg, bez obzira što je začet van braka. Teorija koja ima najviše poklonika je da je Jon sin od Rheagara i Lyanne. Za to postoje mnogobrojni dokazi, neki do njih su ovdje: http://awoiaf.westeros.org/index.php/Jon_Snow/Theories

 • Najbolje rješenje bi bilo da GRRM krene prvo pisati scenarij za seriju a onda po njime da dovrši knjige. Slično je napravio i Clarke za Odiseju, prvo je pomogao Kubricku osmisliti radnju za film a onda je na miru završio knjigu.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861