The Pacific, dio prvi: Guadalcanal/Leckie – serijala.com
Trenutno čitaš
The Pacific, dio prvi: Guadalcanal/Leckie

The Pacific, dio prvi: Guadalcanal/Leckie

Scenarist: Bruce C. McKenna
Redatelj: Tim Van Patten

The jungle holds both beauty and terror in it’s depths. Most terrible of which is man. We’ve met the enemy and I’ve learned nothing more about him. I have, however, learned some things about myself. There are things that men can do to one another that are sobering to the soul. It’s one thing to reconcile these things with God, but… another to square it with yourself.

– Robert Leckie

I tako započinjemo naš deset tjedana dug put na otocima Tihog oceana, u novoj HBO-ovoj ratnoj miniseriji, The Pacific. Kolega Krešo i ja smo vidjeli prve tri epizode prije desetak dana na HBO Adria eventu, a moram reći da mi je drugo gledanje ove epizode još bolje sjelo. Bruce McKenna, glavni scenarist na Pacifiku, radio je sa Spielbergom, Hanksom i društvom i prije, sad već skoro deset godina, na naširoko hvaljenoj, možda i najboljoj ratnoj miniseriji u povijesti televizije, Band of Brothers. Nedugo nakon završetka Band of Brothersa, McKenna se našao s Wild Bill Guarnerom (fanovi Združene braće znat će o kome je riječ), koji ga je zapitao kada će počast odati veteranima pacifičkog fronta jer su “ti momci stvarno prošli kroz pakao”, kako je Guarner rekao. Bez imalo dvojbe, Band of Brothers bilo je samo veliko odavanje počasti Spielberga, Hanksa, Mckenne i ostalih koji su radili na seriji, onima koji su se borili na europskom tlu, u posljednjem Velikom ratu. Tada je rođena ideja o Pacifiku, a 250 milijuna dolara i skoro devet godina poslije, ta vizija je konačno i na našim malim ekranima.

McKenna je dugo vremena proveo pišući Pacifik i bojeći se hoće li biti dobar kao i Band of Brothers. Kada je konačno shvatio da Braću treba ostaviti iza sebe, Pacifik je počeo dobivati vlastite osnove i okvire. Jer, nemojte se varati, Pacifik jest, i bit će u potpunosti nova i drugačija miniserija od svog starijeg brata. Već u prvoj epizodi razlike su i više nego vidljive. Sedmog prosinca 1941. godine napadnut je Pearl Harbor i  Sjedinjene države su službeno ušle u Drugi svjetski rat.

Nakon fantastične, tri minute duge špice, čiju su glazbenu temu “Honor” napisali Hans Zimmer, Geoff Zanelly i Blake Neely, upoznajemo naša tri glavna lika  u back-to-back scenama. Robert Leckie (James Badge Dale) se prijavljuje u marince i oprašta se sa svojom susjedom, Verom (kojoj i piše pisma), te naizgled vrlo ravnodušnim ocem, i kreće u rat. John Basilone (John Seda), jedini od trojice glavnih likova ima već vojnog iskustva, pozdravlja se s obitelji, koja unatoč vrlo naivnom govoru da će se Basilone vratiti već za godinu dana, zna da su veće šanse da se John možda nikad ni ne vrati. Treći glavni lik je mladi Eugene Sledge (Joe Mazzello), kojemu otac zbog problema sa srcem ne dopušta da se prijavi u rat. Sledge to vrlo teško prihvaća, jer kao što je napisao u pismu za svog prijatelja Sydneya Phillipsa, ne želi razočarati obitelj, prijatelje i domovinu. Sledge će kad-tad krenuti u rat, jer su njegovi memoari, “With the Old Breed”, slavljeni kao jedan od najboljih literarnih prikaza ratovanja. Sledgeov prijatelj Phillips stvarno i je služio s Leckiem u prvoj diviziji marinaca.

Devet mjeseci poslije, u kolovozu 1942. Leckie zajedno s Prvom divizijom dolazi na Guadalcanal, da bi Japance spriječili u gradnji piste, kojom bi vrlo lako mogli kontrolirati sve strateški važne letove na Tihom oceanu. Osim Leckiea, mnogi od njegovih suboraca ne znaju niti imena mjesta na koja idu niti koji je razlog zašto se tamo moraju boriti. Iskrcavanje na otok prolazi bez problema jer se Japanska carska vojska već povukla duboko u džunglu. Pistu, čija je strateška važnost objašnjena, nakon nekoliko dana borbe osvoji peta divizija, a marinci prve divizije, koju pratimo, svoju prvu veliku bitku imaju već u ovoj epizodi. Bitka kod Alligator Creeka, najadrenalinskiji je nabijena scena prve epizode. Nakon cjelonoćnog “turkey shoota” Leckie i društvo uspijevaju se obraniti od stalnog nasrtaja Japanaca. Zora nakon bitke pokazuje rezultate pokolja i leševi ubijenih vojnika s jedne i druge strane prostiru se duž cijele plaže.

Peta divizija, zajedno s Basiloneom, dolazi na Guadalcanal, komentirajući kolege iz prve divizije, koji su nakon kratkog vremena provedenog u ratu već postali iskusni veterani. Epizoda završava (ne)prigodnom rođendanskom pjesmicom Phillipsu, najavljujući strahote koje ih tek čekaju. Sljedeći tjedan u većoj mjeri družiti ćemo se za Basiloneom, a do tada lijep pozdrav.

Ocjena epizode The Pacific: 1x01 Guadalcanal/Leckie

Loading ... Loading ...
7.9 10 1
7.9

Žanr:

Autor:

Mreža:

Glume:

Datum premijere:

Komentari (1)
  • Širom otvorenih očiju dočekao sam i ovu seriju. Nadam se da će probuditi iste emocije kao i BoB serija. Jer nije cilj serije akcija nego emocije, ljudski odnosi, užas rata itd.

    Još devet komada da i ovo memorišem u sivu masu :)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861