Je li Ricky Gervais novom dramedijom Derek konačno pretjerao? – serijala.com
Trenutno čitaš
Je li Ricky Gervais novom dramedijom Derek konačno pretjerao?

Je li Ricky Gervais novom dramedijom Derek konačno pretjerao?

Pomalo potiho, Ricky Gervais pripremao je još jednu novu seriju, nakon što je krajem prošle godine Warwicka Daviesa gurnuo u glavnu ulogu sitcoma Life’s Too Short, kojeg autorski potpisuju Steven Merchant i Gervais te se samo povremeno pojavljuju. Life’s Too Short sniman je za BBC i HBO, kao i sve tri njegove prethodne serije, dok novu seriju Derek radi za britanski Channel 4. Gervais se proslavio kultnim sitcomom The Office (BBC), koji je ubrzo prerađen za američko podneblje, a potom snimio gotovo jednako odlični Extras (BBC i HBO).

Gervais je do prije godine dana među obožavateljima humora, posebice crnog i provokativnog, sjedio na nedodirljivom prijestolju komedije, no u posljednjih godinu dana nerijetko je kritiziran. Između ostalog, zbog čestog ponavljanja istog stila humora i biranja lakih meta. Life’s Too Short smo pozitivno ocijenili nakon prve dvije epizode, ali vrlo brzo se umorili od jednog te istog vica (hej, Davies je patuljak! Ha-ha!), a serija na kraju sezone nije usporediva s originalnim Officeom ili Extrasima, pri čemu je posljednji nerijetko bio iskrena priča sa netipično normalnim i simpatičnim Gervaisom u glavnoj ulozi.

Uglaaavnooom… Gervais je ove godine po treći puta vodio Globuise i, za razliku od prošlog puta, bio netipično mlak i jednostavno rijetko smiješan. Mnogo kritika i osuda pokupio je zbog korištenja riječi “mong(loid)” upućene kritičarima (putem Twittera) kojima se nije svidio Life’s Too Short, što je pogrdni naziv za osobu koja boluje od Downovog sindroma. Nakon svega toga, dolazak nove serije Derek pomalo je nezgodno tempiran, obzirom na njenu tematiku. Gervais ovog puta ne radi čistu komediju, već humorističnu dramu, koja je već prije same premijere privukla mnogo kontroverzi.

Gervais glumi Dereka, “jednostavnog čovjeka koji radi u umirovljeničkom domu.” Iako Derek djeluje kao osoba s poteškoćama u razvoju, pogotovo pogledate li par isječaka ispod, Gervais tvrdi da se definitivno ne radi o liku mentalnom bolešću. Jesu li isječci duhoviti? Ne. Je li najpametnije prosuditi seriju nakon odgledane prve epizode? Vjerojatno da. Ako je Derekov… karakter jedini vic serije, bit će to Gervaisova šala s najmanje ukusa dosad, no zbog opisa “humoristična drama” nadamo se da se radi o nečem kompleksnijem i dubljem, za što je Gervais već pokazao da je sposoban u Extrasima.

Po prvi puta Gervais na jednom televizijskom projektu radi bez svoje vjerne sjene Stephena Merchanta, no zato prvu ulogu kao glumac ima Karl Pilkington, kojeg Gervais veselo ismijava u podcastu / animiranoj seriji The Ricky Gervais Show. Premijera je na rasporedu sutra, 12. travnja.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_1TGQjJW2lk[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iVBaZA1Jnkg[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pdW-mQBvGlQ[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aXWHqSO8mF8[/youtube]

PS. Ne možemo biti jedini koji smo uočili sličnost…

10 komentara
 • Krv nije voda, ljubav je na selu, susjedi, nad lipom 35-45 iliti koja vec, bračne vode (cro verzijone) i još njih 100 su milijardu puta uvredljivije. Jer one publiku koja ih prati smatraju zaostalima.

  • ‘Ajmo ne pretjerivati sa lakim metama. To su samo grozno loši programi, daleko od bilo čega uvredljivog po sadržaju.

   edit:
   Da, interesnatno mi je vidjeti kako je uvijek lako pridobiti ljude na svoju stranu popljuvajući najlakše mete kao što su Larin izbor i ostalo iz domaće produkcije. I onda ćemo svi jedni druge tapšati po leđima i reći da smo moralno i intelektualno superiorni jer ne to gledamo.

   • A čuj ovisi što je za tebe osobno uvredljivo, meni je uvredljivo gledati naše jeftine flundre kako se daju za pola groša svakom tko ih pogleda ( a sve su navodno u sretnim vezama) i onda to ovi na RTL-u il Novoj prodaju kao Survivor/Big Brother/Farma, pustite pornić pa da narod zna na čemu je, ovo ovako zakamuflirano nema smisla… Ali dobro humor tj. crni humor ili voliš, ili ne nekima je onaj vic “što ispadne kada križaš pudlicu i njemačkog ovčara? pudlici oči” vrhunac dovitljivosti i humora, isto kao i Bračne vode (am. verz.) koja ne štedi nikoga, drugima više odgovara Seinfeld, Večernja škola i sl. To što će mnogi smatrati da je Rick Gervais pretjerao… Pa čujte, o tome je trebalo misliti prije nekih 20 godina kada se je sve i svašta počelo puštati po televiziji, a cenzuri je bila vrhunac primitivizma. Jedini je problem što program nije postao kvalitetniji. Degutatniji? Svakako. Raznovrsniji? Isto tako. Ali o kvaliteti bi se dalo…

    • Survivor je samo prostituiranje nekakve teoretske slave i poznatog statusa. Uvredljiv u pravom značenju te riječi je eventualno islamskim kulturama koje zahtjevaju od žena da nose burke.

     Malo stvari je za mene osobno uvredljivo, imam prilično nisku razinu tolerancije za mete koje bi trebale biti off limits za humor. Ali postoji prilicno tanka i opasna linija u izvedbi. Gervais je, za mene, dosad plesao na prihvatljivoj strani te linije, ali ovo sa “mong” epitetima je degutantno, da.
     Samo je druga stvar sto mi vise nije smijesan kad cilja jedne te iste mete.

 • Kakav će tek biti komentar na specijal “An Idiot Abroad-a” gdje će Karl Pilkington voziti bicikl s košaricom u kojoj će sjediti Warwick Davies?

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861