Recenzija: Life’s Too Short – Extras u malom – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Life’s Too Short – Extras u malom

Recenzija: Life’s Too Short – Extras u malom

Nakon lanjske putopisne komedije An Idiot Abroad, Life’s Too Short je sljedeći televizijski projekt Rickyja Gervaisa, ovog puta povratak na poznati teren, kao svojevrsni križanac njehovih prethodnih dvaju komedija, The Office i Extras. Ponovo u faux-dokumentarističkom stilu, Gervais je ovog puta u naslovnu ulogu gurnuo patulj— “malu osobu”, Warwicka Davisa, koji glumi pomalo iskrivljenu verziju samog sebe.

Warwick se predstavlja kao patuljak u show businessu, a zapravo je patuljak show businessa. Portretira razvodnjenu verziju Davida Brenta, Gervaisovog lika iz Officeapomalo taštog te nesvjesnog svoje okoline i realnosti, ali nedovoljno da pokreće gomulu onih famoznih sramitis momenata po kojima je Brent, a kasnije Michael Scott, bio poznat.

I to je najveći problem i mana ovog sitcoma – barem u prvoj epizodi, Warwick i serija oko njega jednostavno nisu smiješni tako dugo dok ga, tek u drugoj epizodi, Gervais ne uvali u neku uvrnutu i poremećenu situaciju – poput stajanja u WC školjci ili u kostimu medvjedića. Prve dvije epizode dva su vrlo različita lica ove serije. Prva je prilično neupečatljiva i zaboravljiva, sve do gostovanja Liama Neesona, u skeču gdje Gervaisu i njegovom kreativnom partneru Stephenu Merchantu neuspješno pokušava prodati sebe kao stand up komičara. Do tada tek upoznajemo Warwicka kao bankrotiralog glumca posrnule karijere, pred rastavom braka. Ali problem je – jako je malo toga uopće smiješno.

Warwick Davies i Johnny Depp

U drugoj se već uvaljuje u spomenute neugodnosti, kada pristaje gostovati na tematskom Star Wars vjenčanju kao Ewok te pomaže Johnnyju Deppu uživiti se u ulogu patuljka Rumpelstiltskina. Ti su momenti već na tragu Brentovih neugodnih scena u kojima poželite zabiti glavu u jastuk jer vas lovi pasivna neugodnost zbog suosjećanja s Warwickom. Druga se epizoda u potpunosti iskupljuje za mlaku premijernu i zbilja, ako niste ostali impresionirani na početku, nemojte odustati, barem ne još.

Serija, dakle, postaje zabavna kada su u fokusu slavne zvijezde kao gostujući glumci te parodiraju sebe u stilu holivudskih egotripera krhkog ega. Neesonova i Deppova kratka konfrontacija s Gervaisom i Merchantom garantirani su instant YouTube hitovi. Ricky i Stephen zapravo se pojavljuju tek nakratko i nisu toliko bitni ovdje, osim da zbunjeno pogledavaju u kameru dok Neeson i Depp drže pomahnitali monolog. Kaže Wikipedija, u narednih pet epizoda, između ostalih, gostovat će Helena Bonham Carter, Sandra Bullock, Steve Carell, Cat Deeley i Sting, tako da poznatih lica neće nedostajati.

Warwick Davies (Life's Too Short)

Ako će ostatak kratke sezone od sedam epizoda biti u stilu druge epizode, Life’s Too Short bit će više nego zabavna komedija, na momente histerično smiješna. Znajući Rickya, Warwicku je pripremio još hrpu neugodnih momenata poput onog u medvjedićevom odijelu, tako da nastavak ne može biti dosadan kao prva epizoda. Ne?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sqA577_IoBk[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RIIhg1T2BHc[/youtube]
7.5 10 1
7.5

Žanr: Komedija

Autor: Ricky Gervais, Stephen Merchant, Warwick Davis

Mreža: BBC Two

Glume: Warwick Davis, Ricky Gervais, Stephen Merchant, Jo Enright, Rosamund Hanson

Datum premijere: 10. studenog 2011.

6 komentara
 • Meni je prva epizoda bila bolja, bila je nekako toplija, iskrenija (tj. ostavljala je takav dojam). Druga je napravljena po dobroj, staroj, prokušanoj recepturi – strašno predvidljiva (pogotovo onima koji su gledali Office UK, Idiot Abroad i eventualno još koju Gervaisovu seriju) i isklišeizirana. Zgadila mi se kod intervjua – ta scena je bila toliko predvidljiva i isklišeizirana da mi je bilo mučno gledati je. Samo sam se pitao – “Zašto? Zašto ste tu scenu išli raditi?!”.

  Prva epizoda me zaintrigirala i pomislio sam si da bi ovo mogla biti super serija, a druga odbila toliko da sad dvojim da li da uopće pogledam treću, jer ako će biti ko druga – bolje da je nisam gledao.

  • Da, shvacam te, zapravo. Slazem se u neku ruku da se radi o ponavljanju istog i svega onog što je Gervaisov modus operandi. Ako nekog to posebno zasmeta, da, vjerojatno ce dignuti ruke rano, ali s druge strane, posto opet upada u sve ono sto Gervais inace radi… U najmanju ruku je zabavno.

   Prva je mozda iskrenija i “normalnija”, ali to dvoje nije bas ono sto Gervais najbolje radi. I na kraju… Zbilja, bar meni, nije bilo naročito smiješno.

 • kao i sve sto Gervais radi, nije na prvu loptu interesantno. ali kako se svaki put iznova gleda tako je zanimljivije, meni je odlicno jer je to Gervaisov humor na koji smo navikli, kombinacija ideje Office-a i likova koje smo gledali u Extras.
  Deluje kao da je projekat bio narucen od strane BBc-a, da nije Gervaisavo originalna ideja.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861