Tjedni top 5: Orphan Black se vraća, a braća Coen dolaze na FX – serijala.com
Trenutno čitaš
Tjedni top 5: Orphan Black se vraća, a braća Coen dolaze na FX

Tjedni top 5: Orphan Black se vraća, a braća Coen dolaze na FX

Najnepotrebnija stvar ovih naših tjednih članaka pisanje je uvoda u te članke. No, službena televzijska sezona 2013/2014 polako se bliži svome kraju, a to znači samo jedno – očekujte mnogo mrtvih, trudnih, vjenčanih i rastavljenih likova u vašim omiljenim serija. Idemo na top pet, ovaj put s nekim bonusima na kraju.

Arrow

Krešo je rekao da spomenem kako Scandal, Criminal Minds i Workaholics (*) završavaju svoje sezone, a završava i nešto što se zove Janet King. Eto, ako gledate sve te serije, to su informacije za vas. On ovako i onako ne čita ove članke, izvan kontrole smo. A sada ozbiljne stvari. Dva tjedna bez nove epizode Arrowa zbilja teško padaju na moje mentalno zdravlje, pogotovo nakon ludnice prošle epizode. Deathstroke, jebote! Nakon što je Marvel prošlog tjedna iskrcao drugi dio “Kapetana Amerike”, TIME je iskoristio priliku da se osvrne oko cijele DC/Marvel situacije i činjenice da je Arrow trenutno najbolja superherojska franšiza. Guggenheim je Hollywood Reporteru pričao o svojoj najnovijoj knjizi, ali i malo o budućnosti serije, a Mark Rozeman je za Paste napisao rekapitulaciju zadnje epizode. Arrow više nema pauza, pet epizoda je preostalo u drugoj sezoni.

https://www.youtube.com/watch?v=XPjWcoOqwVc

Fargo

Fargo je jedan od najzanimljivijih projekata s jedne od najdražih nam televizijskih mreža – FX. Iako smo u početku bili skeptični, što je vjerojatno preblaga riječ, prve reakcije su iznimno pozitivne, te se čini da je Noah Hawley napravio izuzetan posao napisavši svih deset epizoda prve sezone. Radnja serije se događa u 2006. godini, kada zlobni i nasilni lutalica po imenu Lorne Malvo (Billy Bob Thornton) stiže u Bemidji, Minnesotu i utječe na populaciju mjesta, uključujući i prodavača osiguranja Lestera Nygaarda (Martin Freeman). Izgleda dobro.

https://www.youtube.com/watch?v=6jFU0r0xG_c

Orphan Black

Kao jedan od rijetkih članova uredništva koji nije bio posebno oduševljen Orphan Blackom, najvjerojatnije iz razloga što nisam ni pogledao cijelu sezonu do kraja, povratak serije samo mi je činjenica. Znam da se brojni vesele što se Black vraća nakon deset mjeseci na BBC Americu. Ja ću svoju grešku ispraviti čim pronađem vremena, a deset novih epizoda kreće u subotu.

Rick & Morty

Dan Harmon did it again. Nakon Communityja, sada radi odlične stvari u animiranom formatu. Pomogao je izvjesnom Justinu Roilandu u adaptacji njegovog kratkog filmića u jednu od trenutno najboljih animiranih komedija — Rick and MortyRecenziju smo imali relativno nedavno, pa nema smisla duljiti, ali ukratko — gledajte. Uvrnuto, smiješno, odlično. Spomenuti kratki filmić je idiotski, bolestan ili smiješan, ovisi kako gledate, ali izvorno je nastao kao Roilandov pokušaj provociranja studija Universal i njihovih odvjetnika zbog krađe likova Povratka iz budućnosti.

Warehouse 13

Ako me pamćenje služi, Warehouse 13 je bila prva Syfyjeva serija pod tim, novim imenom mreže. Sjećam se da sam i nekoliko epizoda ulovio i davnih dana odustao od nje. No, Warehouse 13 je doživio 58 epizoda na mreži, a prikazat će se još šest komada u petoj i posljednjoj sezoni koja kreće ovog tjedna. Serija kojoj je presjek kritika u najboljem slučaju zvučao – “osrednja zabava”, privlačila je mnogo gledatelja u prvoj sezoni, a pad je bio stalan i brz. Zbogom, Warehouse 13 – siguran sam da će nekome nedostajati. Valjda.

https://www.youtube.com/watch?v=66YNXBuNYDk

Community i Parenthood

Zato što smo neodlučni, zato top 5 nikad nije top 5. Na NBC-ju ovaj tjedan završavaju i Community i Parenthood. Nakon četvrte sezone, za koji se mnogi slažu da uopće nije ni postajala, Community završava petu sezonu pod vodstvom originalnog tvorca – Dana Harmona. I bila je dobra ova peta sezona, ne možda na visinama starih Harmonovih sezona, ali svejedno vrlo dobra. Za razliku od “nepostojeće” četvrte sezone Communityja, Parenthood je imao sjajnu četvrtu sezonu, dok je peta bila jednostavno slabija, a zimsko uvrštavanje u godišnji top 30 možda je bilo malo nategnuto na račun stare slave. Peta sezona završava u četvrtak, a sudbina serije još uvijek je upitna. Velika glumačka postava sigurno nije jeftina, iako gledanost nije baš tako katastrofalna u kontekstu NBC-jevih ostalih rezultata. Kao i u slučaju Communityja, oprezni smo optimisti.

https://www.youtube.com/watch?v=D-3kFjFbSSE

Bonus:

Sljedeće dvije serije se ne emitiraju u ovom tjednu, jedna je večeras, a druga je sljedećeg ponedjeljka, ali ipak ćemo ih spomenuti jer su male šanse da ćemo naći ovako dobru priliku. Robot Chicken je Adult Swimova stop-motion animirana serija koja večeras ulazi u svoju sedmu sezonu. Robot Chicken parodira sve i svašta, a ako ste opsjednuti pop-kulturnim referencama i svakakvim sranjima kao i mi, ovo će vam biti odlično. Potajno se nadamo da svi već i gledate i da je ovo samo podsjetnik.

Druga serija je najbolja serija na televiziji. Dobro ajde, nije. Ali je jedna od najboljih. Adventure Time je blesava, smiješna, maštovita i predivna serija koju gledaju osobe svih uzrasta bez imalo srama. U epizodama od desetak minuta Adventure Time je ispričao neke od najljepših, najtužnijih, najmaštovitijih i najzabavnijih priča koje smo imali prilike gledati. Šesta sezona počinje sljedećeg ponedjeljka na Cartoon Networku. Gledajte.

(*) – Workaholics su super, iako nešto manje super ove sezone nego inače.

7 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861