Recenzija: Rick and Morty — Bizarni, šareni, mračni put kroz uvrnuto – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Rick and Morty — Bizarni, šareni, mračni put kroz uvrnuto

Recenzija: Rick and Morty — Bizarni, šareni, mračni put kroz uvrnuto

Justin Roiland, manijak koji stoji iza hrpe kratkih animiranih pošalica na sajtu Channel 101 prošle je godine napravio petominutni crtić Doc and Marty, izravnu, napadno seksualiziranu, ali urnebesnu parodiju na Back to the Future trilogiju. Stvari su se poklopile i Adult Swim, noćni, nekorektniji brat Cartoon Networka je otkupio koncept priče koja je evoluirala iz jednostavne pop kulturne poruge u pravu polusatnu animiranu komediju, uz evoluciju likova koje je, kako sam kaže, toliko zavolio.

Negdje usput projektu se priključio i autor-showrunner Communityja, Serijalin miljenik Dan Harmon. Skupa sa Roilandom dodao je likovima priču i pozadinu te još milijun dobrih SF fora i čudnovatih stranputica u priči, onakvih u kakve nas samo on zna odvesti i zbog kojih volimo Community.

rick-morty

Rick je briljantni znanstvenik i dementni stari alkoholičar koji od samog početka serije živi sa obitelji svoje kćeri. Jadnog, društveno neprilagođenog 14-godišnjeg unuka Mortyja vodi sa sobom na lude avanture kroz neobične svjetove, među neobične i groteskne likove i u paralelne dimenzije koje mogu pasti na um samo tipovima poput Harmona i Roilanda.

Užu obitelj i ostatak bitnijih likova čine spomenuta Mortyeva majka i Rickova kćer Beth – veterinarka i žena-majka-kraljica – njen suprug Jerry – presmiješni nesigurni “pater familias” sa ogromnim egom koji ga dovodi u probleme i pokreće zanimljive situacije – te sestra Summer, zasad ni više-ni manje nego iritantna tinejdžerica, ali realno je očekivati da će s vremenom i njezin lik napredovati.

Ostatak postave se mijenja ovisno o epizodi, Mortijevi profesori i školski kolege, svakojaki elijeni, Rickovi neuspješni eksperimenti, čudovišta iz noćnih mora, Lynchovska čudovišta iz paralelne dimenzije, kibernetički maltezeri sa razvijenom svijesti i tako dalje, i tako dalje.

rick-and-morty

Pročitaj još

Autori, presretni što im show ide na Adult Swimu, više su puta javno zaključili kako im to daje maksimalnu kreativnu slobodu, jer osim što radom kroz animirani medij mogu u život dovesti apsolutno sve što požele, imaju i potporu mreže na kojoj praktički nema cenzure. Istina, u službenoj seriji nema lizanja staračkih jaja kao u Roilandovom predlošku, ali više puta dođu prilično blizu preneugodnim situacijama. Bile to – vrlo upečatljive i za crtić jako česte – smrti likova, bila to Rickova moralna posrtanja ili Mortyeva brojna poniženja koja mora istrpjeti u ime znanosti.

Unatoč tamnom prizvuku, Rick and Morty je iznimno svijetla i šarena serija, prepuna odličnih likova i svjetova ispunjenih duhom i specifičnim bezakonjem geekovskih referenci, konstantnog animiranog ugrožavanja maloljetnog Mortyja. On zbog ludog djeda skoro ne spava, rijetko ide u školu i nema skoro nikakvu priliku za druženje sa vršnjacima i zaljubljivanje jer svo vrijeme troši bivajući djedov potrčko i glavni asistent.

Adult Swim je zadovoljan sa dosad viđenih šest epizoda, pa je naručio i drugu sezonu kojoj bi se trebali veseliti svi obožavatelji Futurame, Archera i Adventure Timea, ali i South Parka ili Beavisa & Buttheada. Serija definitivno nije za djecu, ali će je dobar dio odraslih obožavati.

8.5 10 1
8.5

Žanr: Animirana komedija

Autor: Justin Roiland, Dan Harmon

Mreža: Adult Swim

Glume: Justin Roiland, Chris Parnell, Spencer Grammer, Sarah Chalke

Datum premijere: 2. prosinca 2013.

5 komentara
  • “Doc and Marty” prvijenac nije nastao prošle godine već još 2006. Meni osobno baš i nije urnebesan.. prije bi rekao infantilan i degutantan (a bez nekog dodatnog humora koji bi ga izvukao). Da, i poprilično nedostojan ove kasnije i prilično zabavne ‘inačice’ – čak bi rekao da kvari dojam jer je nakon gledanja “originala” teško možete gledati novi crtić bez da stalno ne zamišljate Mortyja kako Ricku liže jaja.

    Inače dotični uradak je dostupan na Youtube-u tko još nije pogledao ali… ne preporučam.

  • Sjajna serija, a epizoda sa Meseeks-ima je remek delo i stoji rame uz rame sa najboljim Community epizodama.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861