Štrajk glumaca je započeo, prvi dupli Hollywoodski štrajk od 1960. – serijala.com
Trenutno čitaš
Štrajk glumaca je započeo, prvi dupli Hollywoodski štrajk od 1960.

Štrajk glumaca je započeo, prvi dupli Hollywoodski štrajk od 1960.

Kao što se i predviđalo, udruženje filmskih i televizijskih glumaca (SAG-AFTRA) jučer je započelo svoj štrajk. Dogovor s AMPTP-jem (Alliance of Motion Picture and Television Producers), udrugom producenata koja predstavlja interese korporacija koje stvaraju filmove i serije, nije postignut. Hollywood je efektivno zatvoren. Za vrijeme štrajka glumci neće moći snimati, a Variety donosi i popis ostalih stvari koje su zabranjene tijekom trajanja štrajka.

https://twitter.com/Variety/status/1679593900217102336?s=20

Štrajk scenarista (WGA) traje od početka svibnja i ovo je prvi dupli holivudski štrajk od 1960. Neki od glavnih razloga štrajka glumaca su naknade za korištenje autorskog djela temeljene na gledanosti na streaming servisima, regulacije za korištenje umjetne inteligencije i nove regulacije za audicije. Streaming servisi poput Netflixa ne objavljuju podatke o gledanosti ili ih namjerno obaviju nerazumljivim metrikama poput “pogledano je 14 milijuna minuta prve tri epizode unutar šest sati od premijere”. Glumci, ali scenaristi, žele jasnije podatke prema kojima bi onda mogli dogovarati naknade. Netflix i društvo to, naravno, ne žele jer bi otvaranje poslovnih knjiga značilo prikazivanje stvarnih podataka koji ne bi išli u korist dioničarima i pumpanju tržišne vrijednosti firmi temeljenih na skrivanju istine.

Što se tiče regulacije umjetne inteligencije, glumci, baš kao i scenaristi, ne žele neregulirano korištenje istoga. Na konferenciji za medije o početku štrajka, vođe SAG-a objasnile su da AMPTP i studiji žele zaposliti pozadinske glumce na jedan dan i potom putem AI-ja napraviti i koristiti njihovu sličnost zauvijek bez plaćanja kasnijih naknada.

Bob Iger, šef Disneyja koji je u zadnje dvije godine zaradio preko 50 milijuna dolara i čija se vrijednost procjenjuje na nekoliko stotina milijuna dolara, u intervjuu za CNBC rekao je da glumci i scenaristi “nisu razumni sa svojim uvjetima”.

Pročitaj još

Zanimljiva priča izažla je u New Yorkeru za desetu godišnjicu Netflixove hit-serije Orange is the New Black u kojoj glumci i glumice pričaju koliko su malo zarađivali, a da su im godišnje naknade od te serije oko dvadesetak dolara.

Komentari (1)
  • Odlična vijest, sad se možemo vratiti starim serijama koje su puno kvalitetnije nego ove što su sada izlazile..

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861