Štrajk scenarista je gotov: Članovi sindikata zadovoljni novim ugovorima – serijala.com
Trenutno čitaš
Štrajk scenarista je gotov: Članovi sindikata zadovoljni novim ugovorima

Štrajk scenarista je gotov: Članovi sindikata zadovoljni novim ugovorima

Nakon 148 dana štrajka — scenaristi i AMPTP su se dogovorili oko novih kolektivnih trogodišnjih ugovora. Jedan od najdužih Hollywoodskih štrajkova napokon je završen. AMPTP i SAG-AFTRA tek trebaju sjesti za stol kako bi i se i glumci vratili na posao.

Od mnogobrojnih postavljenih uvjeta, scenaristi su dobili manje ili više ono što su i zahtijevali. Sindikat scenarista pridržava pravo ustvrditi da je iskorištavanje materijala autora za obuku umjetne inteligencije zabranjeno ugovorom ili drugim zakonom. Umjetna inteligencija ne može se koristiti bez izričitog dopuštenja autora/scenarista. Umjetna inteligencija ne može pisati ili obrađivati književni materijal, a materijal generiran umjetnom inteligencijom neće se smatrati izvornim materijalom. Također, studiji moraju otkriti autorima ako se koristila umjetna inteligencija u bilo kojem dijelu stvaranja materijala.

Studiji su se obvezali dijeliti podatke o gledanosti vlastitih visokobudžetnih programa sa streaming platformi s autorima i scenaristima i to u obliku sveukupnog broja streamanih sati.

Nakon 1. siječnja 2024. scenaristi će dobivati nove prihode od streaminga kalkulirane prema broju streamanih sati sadržaja. Scenaristi će sada biti i plaćeni prema tome koliko je serija (ili film) popularna na platformi. Minimalci će biti povećani, propisani su sada i minimumi broja ljudi u scenarističkim sobama (i predprodukcijske i produkcijske sobe), dogovoreni su i minimalni rokovi na koje se scenaristi zapošljavaju tako da imaju određenu sigurnost zaposlenja.

Pročitaj još

Potpune uvjete novih ugovora moguće je pronaći ovdje, a sada se nadamo da će se i glumci uskoro uspjeti dogovoriti.

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861