Američki filmski institut izdvojio 10 najboljih serija godine – serijala.com
Trenutno čitaš
Američki filmski institut izdvojio 10 najboljih serija godine

Američki filmski institut izdvojio 10 najboljih serija godine

Kraj godine je pred vratima, što znači da je vrijeme za tradicionalne izbore najboljeg od godine na zalasku. To podrazumijeva i televizijske serije, pa su kritičari već krenuli sastavljati svoje liste favorita. Pridružio im se i Američki filmski institut, koji je izdvojio 10 najboljih televizijskih programa godine, a na listi se našlo mjesta za čak četiri nove serije.

Lista nije numerirana, a u odnosu na njihovu prošlogodišnju, samo su tri serije opstale — Breaking Bad, Game of Thrones i Mad Men. Pridružene su im četiri nove koje su debitirale ove kalendarske godine — The Americans, House of Cards, Masters of Sex i Orange is the New Black. Preostala tri mjesta popunjavaju The Good Wife, možda i na svom vrhuncu u petoj sezoni; Scandal, sapunica koja je svoju publiku i pohvale kritike pronašla nakon druge sezone; te Veep, HBO-ova politička komedija koja je nadogradila ionako odličnu prvu sezonu.

 • The Americans
 • Breaking Bad
 • Game of Thrones
 • The Good Wife
 • House of Cards
 • Mad Men
 • Masters of Sex
 • Orange Is the New Black
 • Scandal
 • Veep

Naravno, televizijski kritičari već su počeli objavljivati svoje liste, a Metacritic ih redovito agregira na svojoj zbirnoj listi. Očekivano i uvjerljivo, prvo mjesto drži Breaking Bad, dok ga podjednako uvjerljivo prati Netflixov novak Orange is the New Black. Treće mjesto za sada dijele Game of Thrones i otkazana HBO-ova komična drama Enlightened. Slijede Mad Men, The Americans, Top of the Lake… Naša lista, kao i uvijek, slijedi pred kraj godine.

9 komentara
  • Bolja ili relevantnija? (fun fact: Sepinwall je bio u žiriju isto)
   Relevantnija utoliko sto je on (IMHO) najbolji tv kriticar trenutno, a individualne liste su često bolje od kolektivnih.

 • hmm, nema rectify ni ovde niti kod metacritica /:

  a uz oitnb, americans, hello ladies i hannibal mi najbolja ovogodišnja nova serija koju sam odgledao. ako ne i najbolja.
  uz standardne bb, got, mad men, justified, girls… homeland još nisam pogledao ali verujem da je standardno dobra. kod walking deada znam šta me čeka pa polako odustajem od nje. opet.
  američki bridge mi je bio dobar iako je prošlo malo vremena od gledanja danaca. a tu su još i britanci&francuzi koje treba overiti. biće možda previše.

  verovatno sam jedini koji i dalje voli killing i koji je presrećan jer je po koji put već vaskrsnuta pa mi je i ovogodišnja sezona bila odlična.
  sunny in philly još nisam pogledao ali su briljirali u ovih nekoliko epizoda koje jesam pogledao.
  ono što me čeka je masters of sex, house of cards (gledao britansku, odlična), banshee, top of the lake, les revenants…

  • homeland nesto losij ove godine ali definitivno bolji od scandala koji je ok serija s usranom prvom sezonom i opcenito prenapuhanom reputacijom..al opet nikad nisam bio fan politickih trilera..jedino bi preporucio Borgen kojem je izasla 3 i vjerojatno finalna sezona..

   Killing je zakon!

   • da, borgen mi je na listi za gledanje, čim završim sa bron II. a scandal me ni malo ne privlači, *ebeš ga…

 • GoT je bio jako slab u poslednjoj sezoni, ali vuče ove nominacije zahvaljujući imenu.
  The Good Wife nisam gledao pa ne mogu da komentarišem, dok za Scandal mislim da ne može da bude na ovim listama.
  Ja bi dodao još Orphan Black koja je najpozitivnije iznenadjenje godine.
  I Veep mi je odlična.

  • malo grubo za got ,pogotovo uzimajuci u obzir da je ovaj dio knjiga dosta sporijeg ritma nego prve dvije gdje smo naviknuti na brzi tempo…sto je dosta nezahvalno za ovakav tip serije…

   respect za scandal…

 • Sto ljudi,sto mišljenja…..ukusi su različiti……..meni je osobno nepojmljivo da Rectify nije među 10,zaista to ne razumijem.A ostale serije su mi zaista dobre,jedino nemam pojma kakav je Scandal.Niti ne želim znati.Živimo u vremenu hiperprodukcije dobrih televizijskih uradaka-samo neka ih je što više dobrih.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861