Zlatni globusi: Homeland, Modern Family i Britanci odnijeli nagrade – serijala.com
Trenutno čitaš
Zlatni globusi: Homeland, Modern Family i Britanci odnijeli nagrade

Zlatni globusi: Homeland, Modern Family i Britanci odnijeli nagrade

Noćas su u Los Angelesu dodijeljeni 69. po redu Zlatni globusi, u ceremoniji koju je razočaravajuće bezubo i zaboravljivo vodio Ricky Gervais. Ili smo očekivali previše nakon lanjske dodjele? Globusi su često nepredvidivi kad biraju nominacije, pa na listama osvanu imena kao što su Johnny Galecki ili Callie Thorne, no prilikom odabira pobjednika, uglavnom biraju prema očekivanoj šabloni. Što djelomično potvrđuju naše relativno uspješne prognoze; predviđajući pobjednike u najavi dodjele pogodili smo pobjednike u devet od jedanaest televizijskih kategorija.

Holivudsko udruženje stranih novinara (HFPA) voli nove lijepe stvari, pa su tako nove serije odnijele pobjede u svakoj kategoriji osim dvije. Modern Family u trećoj je sezoni uspio skinuti Glee nakon dvije uzastopne nagrade, dok je Idris Elba nagrađen za ulogu u drugoj sezoni Luthera, u kategoriji gdje ne bi smjela posojati mogućnost ponavljanja nominacija: za mini-seriju ili film. Sofia Vergara i Steve Levitan, autor Modern Familyja, održali su jedan od boljih i duhovitijih govora večeri, gdje je Vergara zahvalila Udruženju na španjolskom, dok je Levitan “prevodio.” U drugoj glavnoj kategoriji, onoj za najbolju dramu, Homeland je odnio pobjedu naslijedivši Boardwalk Empire, koji je bio jedina povratnička drama među nominiranima.

Da HFPA voli poznata imena koja su već nagrađivali, potvrđuju glavne glumačke kategorije u drami (između ostalog). Kelsey Grammer (Boss) i Claire Danes (Homeland) ponovo su podigli kipić s najvećim omjerom postolja i statue. Grammer je prethodno dvaput dobio Globus za ulogu Frasiera, dok je Danes prvu nagradu osvojila s petnaest godina u teen-drami My So-Called Life. U glavnim glumačkim kategorijama za komediju, Laura Dern osvojila je svoj treći Globus, ovog puta za ulogu u HBO-ovoj dramediji Enlightened, dok je ovo prva nagrada za Matta LeBlanca. Pretohdno je tri puta nominiran za ulogu Joeyja Tribbianija – dva puta u Prijateljima i jednom u Joeyju (!).

Britanci su dominirali kategorijama za mini-serije i televizijske filmove. Idris Elba (Luther) dobio je nagradu nakon što je nominiran drugu godinu za redom, dok Downton Abbey proglašen je najboljom mini-serijom – a spremni smo se kladiti da će pobjedu ponoviti i nagodinu. Iako Downton Abbey i Luther nisu ni mini-serija, ni televizijski film i ne bi trebali biti u ovim kategorijama, Mildred Pierce jest. HBO-ov film priskrbio je treći Globus u karijeri za Kate Winslet, koja je preklani osvojila čak dva za dvije različite uloge. American Horror Story i Game of Thrones bili su žanrovski predstavnici među nominiranim serijama za najbolju dramu, a nagrade za ove dvije serije odnijeli su Jessica Lange i Peter Dinklage, u sporednim glumačkim kategorijama

Na kraju, zanimljivost: Jim Rash a.k.a. dekan Pelton iz Communityja bio je nominiran za scenarij filma The Descendants u kojem je Geroge Clooney imao glavnu ulogu – iako nije dobio nagradu u toj kategoriji, The Descendants je proglašen najboljim filmom 2011. godine. Evo kompletne liste dobitnika:

Najbolja drama

American Horror Story
Boardwalk Empire
Boss
Game of Thrones
Homeland

Najbolja komedija

Enlightened
Episodes
Glee
Modern Family
New Girl

Najbolji glumac u drami

Steve Buscemi, Boardwalk Empire
Bryan Cranston, Breaking Bad
Kelsey Grammer, Boss
Jeremy Irons, The Borgias
Damian Lewis, Homeland

Najbolja glumica u drami

Claire Danes, Homeland
Mireille Enos, The Killing
Julianna Margulies, The Good Wife
Madeline Stowe, Revenge
Callie Thorne, Necessary Roughness

Najbolja glumica u komediji

Laura Dern, Enlightened
Zooey Deschanel, The New Girl
Tina Fey, 30 Rock
Laura Linney, The Big C
Amy Poehler, Parks and Recreation

Najbolji glumac u komediji

Alec Baldwin, 30 Rock
David Duchovny, Californication
Johnny Galecki, The Big Bang Theory
Thomas Jane, Hung
Matt LeBlanc, Episodes

Najbolja mini-serija ili televizijski film

Cinema Verite
Downton Abbey
The Hour
Mildred Pierce
Too Big to Fail

Najbolja glumica u mini-seriji ili tv filmu

Romola Garai, The Hour
Diane Lane, Cinema Verite
Elizabeth McGovern, Downton Abbey
Emily Watson, Appropriate Adult
Kate Winslet, Mildred Pierce

Najbolji glumac u mini-seriji ili tv filmu

Hugh Bonneville, Downton Abbey
Idris Elba, Luther
William Hurt, Too Big To Fail
Bill Nighy, Page Eight
Dominic West, The Hour

Najbolja sporedna glumica u seriji, mini-seriji ili tv filmu

Jessica Lange, American Horror Story
Kelly MacDonald, Boardwalk Empire
Maggie Smith, Downton Abbey
Sofia Vergara, Modern Family
Evan Rachel Wood, Mildred Pierece

Najbolji sporedni glumac u seriji, mini-seriji ili tv filmu

Peter Dinklage, Game of Thrones
Paul Giamatti, Too Big to Fail
Guy Pearce, Mildred Pierce
Tim Robbins, Cinema Verite
Eric Stonestreet, Modern Family

21 komentar
 • Iskreno, u svojim predviđanjima fulah sve osim Downton Abbey i Claire Danes.
  Svaka čast za Idrisa Elbu, Homeland i Grammera. Te tri nagrade su me pozitivno iznenadile.

 • Meni je drago zbog Jessice Lange, bila je najsvjetlija točaka AHS-a, ako takva postoji.

 • meni je najveće neugodno iznenađenje matt leblanc za dobre serije ne dobiva,a za ovu glupost da ne vidim logiku,bilo mi je drago zbog clarie danes i jessice lange al sam isto bio razočaran što new girl nije dobio već modern family

 • Najdraže mi je zbog Clarie Danes, stvarno je fantastična.

  Najveće razočarenje je Ricky Gervais. Malo ga je bilo, a to što je i pričao, bolje da nije.. Baš sam se razočarao. Sav je bio sa stavom “pričaću šta hoću, ko jebe HEPU-u”, ali barem ja ništa od toga nisam vidio.
  Jedino je fazon bio kada prca NBC – kada kaže da je “HEPA” neprofitna organizacija baš kao i NBC. ;D

  • Bilo ga je isto kao i na prošlim dodjelama. Bio je za nijansu blaži, ali kritike su po mom mišljenju jednostavno zbog prevelikih očekivanja.

 • Jebeš Globese, ja čekam Critics Choice TV Awards. To mi je iskreno relevantnija dodjela i jedna s više kredibiliteta. Unatoč tome što su tek počeli prošle godine.

  Ovo je bio živi užas. Osim Felicity Huffman/William H. Macy dueta.

  • Critics Choice TV Awards je prilicno irelevantna dodjela, zapravo. Samoprozvano udruzenje kriticara, koje to nije, jer se zapravo sastoji od entertainment novinara iz različitih tv emisija. Otprilike kao da Tatjana Jurić bude u žiriju za neku hipotetsku domaću televizijsku nagradu.

   • Iskreno, boli me džon tko stoji iza te udruge, imali su 20 puta bolje nominacije. :/
    Od ovih Globesa mi se blago rečeno riga. :D

    • Da, naravno, s te strane. Okej su bile nominacije, ali okej je bila i nasa top lista, pa nismo narocito relevantni :)) Samo velim da su prilicno irelevantni i da nemaju bas neki kredibilitet.

     IIRC, imali su dosta bolje nominacije od samih nagrada, koje su bile dosta konzervativne. Ali recimo i Emmyji u globalu daju uglavnom zasluzene nagrade, plus minus koja kategorija.

     Uostalom, to im je prva godina, TCA Awards su meni puno drazi i relevantniji, recimo.

 • Za Claire Danes, Jessicu Lange i Homeland mi je više nego drago, Downton Abbey je već bila riješena stvar rekla bih, ali ne mogu se pomiriti s time da je Clooney uzeo DiCapriju nagradu…iako nema veze sa serijama, meni je to najveći promašaj večeri.. :/

 • Ali sam se smijala kad je J.Lange zahvaljivala Ryanu Murphyju na kvalitetnom scenariju. Trenutak večeri. Uz Macyja.

 • Pa ima tu dosta pobjednika koji su bili očekivani, treba napraviti korelaciju sa predviđanjima urednika serijale i predviđanja čitatelja serijale.

 • Pre bih se pucao, nego pogledao jos jednu epizodu Modern Family-ja. Svake godine su nagrade otprilike iste, kad krenete sa gledanoscu, i ako osvojite par nagrada pre globe-a, kadnije dodje i to.

 • Emma Stone i Claire Danes su bile najlepše. I lepo je što se Claire zahvalila roditeljima. Toliko o mojim dojmovima.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861