“Život na sjeveru” od večeras na RTL Kockici – serijala.com
Trenutno čitaš
“Život na sjeveru” od večeras na RTL Kockici

“Život na sjeveru” od večeras na RTL Kockici

Jedna od najboljih serija devedesetih ponovno će se emitirati na malim ekranima. RTL je otkupio prava na reprize “Života na sjeveru” (Northern Exposure) koje će se prikazivati od ponedjeljka do četvrtka u večernjem terminu na RTL Kockici. Na rasporedu na RTL-ovim web stranicama stoji da će se pilot emitirati večeras u 21:20.

Nemamo neku naviku upozoravati vas da će na linearnom programu krenuti neka repriza, još manje ako je to riječ o RTL-u, ali “Život na sjeveru” ipak je ponešto drugačiji slučaj od uobičajenog drloga koji se prikazuje na našim programima. Prvo, riječ je o zbilja sjajnoj seriji koja nije izgubila trunčicu simpatičnosti u ovih skoro trideset godina od premijere, a drugo — serija nažalost nije dostupna na streaming servisima. Northern Exposure se emitirao za vrijeme divljeg zapada televizijskog doba kada se tek počelo razmišljati o prodaji boxsetova, a DVD-i nisu bili dostupni na svakom kiosku. Za streaming se naravno još nije ni znalo, a kamoli kakve će probleme uzrokovati glazbena prava u epizodama koja danas sprječavaju otkup serije. DVD setovi s originalnom muzikom danas se mogu pronaći uz malo muke, a Nijemci su pred koju godinu izdali i prilično skupo Blu-ray izdanje na 24 diska koje sadrži remasterirane epizode s originalnim soundtrackom koje pak nema engleske titlove. Epizode su na engleskom, ali ako ste nagluhi kao mi titlovi dobro dođu. Serija se u devedesetima emitirala na HRT-u, a iako njeno nasljeđe nije kao recimo ono od Lynchevog Twin Peaksa koji se počeo prikazivati u istoj sezoni, serije su dijelile određene paralele zbog kojih su gledatelji Northern Exposure često zvali Twin Peaks light. To naravno nije bilo jako fer za obje serije, ali u posljednje vrijeme Northern Exposure doživio je malu renesansu zbog činjenice da su ljudi bingeali seriju tijekom pandemije. A što je bolje od udaljiti se malo od stvarnog svijeta i posjetiti Cicely, Alaska i njegove šašave stanovnike.

Sve su to razlozi zašto je RTL Kockica trenutno jedno od najboljih rješenja za gledanje “Života na sjeveru” pored piratizacije sadržaja što naravno ne odobravamo. Od RTL-a pak očekujemo mnogo prekida za reklama i masakriranje omjera slike da stane unutar 16:9 omjera. Nadamo se da smo u krivu, ali nemojte se iznenaditi rezanju slike s gornje i donje strane.

Bilo kako bilo RTL kaže sljedeće:

Mladi Joel Fleischman (Rob Morrow) nedavno je diplomirao, no umjesto karijere vrhunskog liječnika u New Yorku, doživjet će ono čemu se nije ni u snu nadao. Nepročitavši sitna slova svog ugovora o stipendiji, osuđen je na četiri godine liječničke službe u divljini daleke Aljaske, a njegov novi dom postaje živopisno mjestašce Cicely i nekoliko stotina njegovih osebujnih stanovnika koji će pridošlicu dočekati raširenih ruku. Tu su bivši astronaut i bogataš Maurice Minnifield (Barry Corbin), vlasnik restorana Holling Vincoeur (John Cullum) i njegova djevojka, konobarica Shelly Tambo (Cynthia Geary), bivši zatvorenik, lokalni DJ na radiju Chris Stevens (John Corbett), Joelova recepcionarka Marilyn Whirlwind, trgovkinja Ruth-Anne Miller (Elaine Milles) ili pak filmofil Ed Chigliak (Darren E. Burrows). Vrlo brzo Joel će upoznati sve probleme, strahove i zamršene odnose svojih ekscentričnih sumještana te, unatoč negodovanju, uvidjeti kako mu se miran život u divljini sviđa puno više nego što je ikad mogao zamisliti.

Prije 30 godina na televizijskim ekranima pojavila se serija koja je svojom jednostavnošću, različitim likovima i njihovim zanimljivim odnosima u trenu osvojila gledatelje diljem svijeta. Već od prve epizode svima koji su gledali bilo je jasno da je ovo drugačija od svih serija koje su gledali. Njezini tvorci majstorski su spojili humor i dramu kroz koju svakodnevno prolaze simpatični žitelji izmišljenog gradića Cicelyja na Aljasci, pa je kroz šest sezona i 110 epizoda serija u čitavom svijetuzaradila status omiljene i kultne TV serije i zaradila čak 57 nominacija za razne nagrade, a osvojila je njih 27, uključujući tri Emmyja i dva Zlatna globusa.

“Život na sjeveru”, večeras u 21:20 na RTL Kockici.

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861