Trava napustila male ekrane – serijala.com
Trenutno čitaš
Trava napustila male ekrane

Trava napustila male ekrane

Kabelska mreža Showtime emitirala je u nedjelju navečer posljednje dvije epizode svoje najdugovječnije i najpoznatije komedije, Trave (Weeds).  Tako nas je obitelj Botwin napustila nakon 8 sezona i 102 epizode.

Prva epizoda emitirana je u ljeto sad već davne 2005. Crna komedija o ženi koja se nakon suprugove smrti okreće preprodaji (i kasnije uzgoju) marihuane pokazala se izrazito uspješnom u privlačenju publike. Trava je (a posebno njena legendarna uvodna špica) progovorila o konformitetu društva američkih predgrađa čijim se pravilima i životnom stilu obitelj Botwin na čelu s njihovom majkom Nancy prkosila. Serija je privukla najviše gledatelja na tada relativno nebitnom kabelskom kanalu i u kratko vrijeme preobrazila Showtime, dotad pretežito poznat po svom “odraslom” programu. Nancy Botwin postala je jedan od najprepoznatljivijih televizijskih likova, a glumica Mary Louise Parker koja ju je tumačila preko noći je postala ikona kabelske komedije. Trava je bila prepoznata i od strane kritičara pa je tako skupila velik broj nominacija na najvažnijim televizijskim nagradama i to uglavnom u kategorijama najbolje komedije, glavne i sporedne glumice (Parker i Elizabeth Perkins). Parker je za svoju najpoznatiju ulogu dobila Zlatni globus, a sama serija je 2009. bila nominirana za Emmy u kategoriji najbolje humoristične serije.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=u4KfJztaJ5I[/youtube]

Kroz osam godina serija je prošla mnogo promjena pa će tako mnogi reći da je već davno trebala završiti, no činjenica je da je Trava i u svojoj odmakloj posljednjoj osmoj sezoni ostala jedna od najgledanijih Showtimeovih serija (druga najgledanija komedija poslije Kalifornikacije). Unatoč svemu nitko ne može negirati transformativni učinak koji je Trava imala na Showtime omogućivši mu da postane jedan od najkvalitetnijih kabelskih kanala. I na kraju, sa sigurnošću možemo ustvrditi kako će Nancy Botwin, egocentrična kućanica ovisna o opasnosti, ostati zapamćena kao jedan od najboljih  likova i antiheroja moderne televizije.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gk4HGbt3yso[/youtube]

4 komentara
  • Posljednja sezona je hvala Bogu otišla nekako natrag prema prvima, ali daleko je bila od te kvalitete (no svejedno bolja od Meksičke priče) a kraj iako nije bio kontroverzan ni šokantan lijepo je zaokružio priču. Pogotovo sa skokom u budućnost

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2022 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861