Craig Ferguson i dalje rastura – serijala.com
Trenutno čitaš
Craig Ferguson i dalje rastura

Craig Ferguson i dalje rastura

Svako toliko, Craig Ferguson svoj show otvori (češće) lutkarskom mini-predstavom ili (rijeđe) glazbenom točkom i lip-syncanim playbackom neke (u pravilu) starije pjesme. Ovo drugo već neko vrijeme nije napravio – ako se ne varamo, posljednji je puta bilo u prvoj emisiji sa Geoffom Petersenom, ali nemojte nas držati za riječ.

Najbolje uvodne glazbene točke

Jučerašnja epizoda otvorena je sa pjesmom “I Melt With You” britanskog benda Modern English najaktivnijeg tokom osamdesetih, iako Wikipedija kaže da su još uvijek aktivni, usprkos tome što 20 godina nisu snimili album. U ovakvim skečevima standardnoj rasplesanoj postavi pridružio se i dvojac iz MythBustera, Jamie Hyneman i Adam Savage.

Ovo je samo jedan od razloga zašto je Ferguson trenutno (ma i kad se Conan vrati) najbolji late night komičar. Uvodne točke su mu redovito prepune improvizacije, za razliku od većine (svih) ostalih voditelja čiji se dnevni nastupi svode na čitanje viceva sa blesimetra. Craig se ne ustručava totalno skrenuti sa teme, čitavih 10-ak minuta između reklama vrtjeti neki svoj film i gunđati o nekoj temi. Glumci koje ugošćuje u pravilu nisu najveće holivudske zvijezde i celebretyi (iako ima par omiljenih standardnih gostiju poput Kristen Bell, npr.), no Craig s njima uspijeva napraviti puno, puno zabavniji intervju od klasičnog “bok, ovo je moj novi film / serija” predstavljanja.

Neka se nađe, za one kojima je dosadno, neki od njegovih najboljih glazbenih uvoda. Prvi po redu je iz skeč iz epizode u kojoj je uveden Craigov robotski sidekick, Geoff Petersen. Pjesma je Look Out, There’s a Monster Coming, od Bonzo Dog Doo-Dah Banda.

U nastavku slijedi red jednako zabavnih glazbenih uvoda, “posuđenih” sa godinu dana starog sličnog rezimea na Huffington Postu.

“Oops I Did It Again” — Britney Spears

“Wonderful Night” — Fatboy Slim

Yodeling Monkey

“Lonely Goatherd” — “Sound of Music”

Craigova ozbiljnija strana

Osim što mu nije problem napraviti budalu od sebe čisto zabave radi, Craig je definitivno i najpametniji komičar. A nema završenu srednju školu. Par primjera. Više od godinu dana star cold opening, Craigovo objašnjenje zašto svijet odlazi u kvragu. Glavni krivac – Don Draper. U biti, marketinške agencije pedesetih koje su shvatile da ciljanim oglašavanjem prema mladim ljudima mogu stvoriti doživotne potrošače, čime su (po Craigovom vrlo dobro izraženom mišljenju) pokrenule lavinu sranja koje se s vremenom pretvorilo u “proslavu imbecilnosti.” Da, gledamo vas Snookie, Jersey Shore i MTV.

Ili par godina star 10-minutno govor iz srca, o svom alkoholizmu, životu na rubu samoubojstva, rehabilitaciji… Primjetite kako publika u prvim minutama ne kuži da ovo nije klasična komičarska točka, smijući se na Craigov iskreni nastup.

Još jedan od razloga ovog hvalospjeva Craigu je njegova sklonost eksperimentiranju i ignoriranju tradicionalnih late night normi postavljenih tokom 60-ih, kojih se većina voditelja još drži. Poput emisije koja je čitava bila posvećena gostovanju Stephena Frya – bez publike.

I za kraj, autoru jedan od najdražih Jubito videa ikad:

P.S. “…i dalje rastura” može, ali i ne mora postati naš periodični standardno neobjektivni hvalospjev bilo čemu na televiziji. Sličan je bio prvi, posvećen Communityu. Eto, učinilo nam se zgodno. A možda nakon ovog zaboravimo na to u potpunosti.

7 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861