Zbogom, Mr. Monk – serijala.com
Trenutno čitaš
Zbogom, Mr. Monk

Zbogom, Mr. Monk

Svi mi imamo svoje omiljene serije za koje ne želimo da ikada završe, no na ovaj ili onaj način uvijek im dođe kraj. Monk je (bar za mene) jedna od tih serija.

Što se same radnje tiče već je milijun puta viđena, imamo detektiva/e koji istražuju zločin i na kraju epizode otkriju negativca i spase stvar. U tom smislu se Monk pretjerano ne razlikuje od ostalih serija slične tematike, no ono što čini Monka posebnim su sami likovi. I sexy Natalie Teeger. I Stottlemeyerovi brkovi.

Dok sam krajem 2008. čuo da je Monk otkazan u nevjerici sam prosurfao netom tražeći potvrdu tih informacija gdje bih na kraju saznao da jest otkazan, no ipak dobiva još jednu, posljednju sezonu. Slatko gorka vijest za sve obožavatelje Monka jer to znači kraj druženja s defective detectivom, no ipak će se priča privesti zadovoljavajućem kraju.

Za one koji ne znaju, Monk prati Adriana Monka, u početku pomalo uvrnutog detektiva koji, nakon što sazna za ubojstvo svoje žene (bomba u auto, klasik), doživljava živčani slom od kojeg se jedva “oporavlja“. Riječ je u navodnicima jer iz sloma izlazi pun fobija (primjerice, strah od mlijeka… i sveg ostalog) i opsesivno kompulzivnim poremećajem. Ta preosjetljivost na okoliš mu je samo pojačala perceptivne sposobnosti uz pomoć kojih rješava i najteže zločine.

Serija je kod nas prikazivana na HRT 2, no obično u čudnim i vremenski vrlo nepredvidljivim terminima u tradiciji Hrvatske Radio Televizije stoga me i ne čudi da je kod nas relativno nepoznata. Nema veze, nadam se da će ovaj osvrt ipak netko pročitati, možda onih desetak, jedanaest fanova bivšeg bivšeg bivšeg policijskog detektiva (nije greška :-)) .

NUP_132956_0047

Nakon osam sezona (12 godina što se Monka tiče) i preko 100 rješenih slučajeva naš opsesivno kompulzivni detektiv napokon saznaje tko je i zašto su mu ubili ženu.  Iako sam htio da ovaj osvrt bude što više bez spoilera, vjerojatno će se par zalomiti pa ću odmah staviti spoiler tagove:

[SPOILERI]

Finale serije je podjeljeno na dva dijela, Mr. Monk and the End (Part 1) i Mr. Monk and the End (Part 2). Počinje ubojstvom doktora u klinici koju je Monk istraživao kada je primio vijest o smrti svoje žene. Monk nakon 5 milisekundi odmah skuži tko je ubojica (jer ipak je Monk) i to ga polagano, ne znajući, dovede do ubojice svoje žene. Tokom ovih dviju epizoda Monk biva otrovan, pronalazi ubojicu, razlog ubojstva svoje žene, saznaje da mu žena ima kćer otprije (gasp) i svi likovi dobiju happy end.

[/SPOILERI]

Pročitaj još

Ono što mi se ne sviđa u zadnoj sezoni (a kad smo kod toga i kod svih sezona dosad) je jako mali pomak kod te glavne radnje koja pogoni Monka. Dosada smo cijeli misterij oko ubojstva Monkove žene otkrivali na kapaljku, samo da bi se sad sve otkrilo (i to podosta antiklimatično) u zadnje dvije epizode. Happy end za sve, pa čak i vječno nesretnog Monka je s objektivne strane dosta loše izveden.

Nasreću, od Monka nisam očekivao kompleksne zaplete i uglavnom sam pratio seriju zbog glavnih likova i njihov razvoj na koji već tradicionalno USA mreža stavlja veliki naglasak. To je upravo ono što razlikuje Monka od sličnih policijskih procedurala, glavni lik pun fobija i poremećaja koji mu zapravo pomažu u rješavanju slučajeva, a obično uspiju iziritirati i pozitivce i negativce. U jednom trenutku finala sam pomislio da bi kraj mogao biti puno drugačiji nego što je (ipak je glavni lik bio otrovan bez ikakve nade za lijekom), no to bi bilo precrno i pretragično za već podosta tragičnog lika te sam zadovoljan što je sve skupa ipak završilo sretnijom notom.

Što više reći? Kraj je tu, gotovo je, nema više. Monk je odlična serija i svima bih je preporučio, to je jedan projekt u koji se isplati upustiti  pa si odvojite tjedan-dva, naručite DVD-e s Amazona, eBaya, gdje god i uživajte. Sretnici, zavidim vam. :’-(

Da zaključimo ovaj osvrt, ponavljajte svi sa mnom: Zbogom, Mr. Monk!

PS. Mene zanima što ću sad gledati petkom? Sve su serije na pauzi, neću valjda izlaziti van i družiti se s vršnjacima?

O sudbo kleta!

11 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861