Božić u najomiljenijim serijama – serijala.com
Trenutno čitaš
Božić u najomiljenijim serijama

Božić u najomiljenijim serijama

Božić je pred vratima. Osim što se veselim finoj papici, kićenju bora i svemu ostalome što prati ovaj blagdan, uvijek me u ovo doba oraspoloži božićni televizijski program (naravno, ne onaj koji sam prisiljena gledati na našim domaćim kanalima, nego onaj koji sama izaberem). Sjećam se jednog nezaboravnog Božića kad sam kao klinka pogledala Predbožićnu noćnu moru i šokirala se, misleći da se radi o lijepoj božićnoj pričici. No, nakon prvotnog šoka i nevjerice, Tim Burton je postao moja velika ljubav, ali o tome drugi put. Sada je na redu moj izbor nezaboravnih božićnih trenutaka u poznatim nam serijama! Redoslijed je slučajan, jer nemam srca poredati drage božićne trenutke po nekom kriteriju!

South Park

Svi znaju nezaboravnog lika ove epizode – Hanky the Christmas Poo (njegov pjesmuljak neki dan nikako nisam mogla izbiti iz glave, pa sam ga ispod glasa pjevušila na ulici i zaradila zabrinjavajuće poglede slučajnih prolaznika). Dakle, riječ je o desetoj epizodi prve sezone ove animirane serije, a u centru pozornosti je Kyle koji se, kao Židov, osjeća izostavljenim od ostatka likova koji se pripremaju za Božić. Kylea tješi Hanky, božićno govance, ali kako jedino “oživi” pred Kyleom, svi pomišljaju kako je malac izgubio razum.

Ksena, princeza ratnica

Iako nisam neki pretjerani fan Ksene (što me ne sprječava da po n-ti put gledam reprize ove serije koja se prikazuje na domaćem kanalu u sitne sate), epizoda “A Solstice Carol” zanimljiva je po tome što obilježava Božić, iako se radnja u seriji odvija prije rođenja Krista! Ksena i Gabrielle posjećuju kraljevstvo kojim vlada misteriozni kralj Silvus, koji planira zatvoriti sirotište i zabraniti slavlje zimskog solsticija. Junakinje, u stilu Charlesa Dickensa i Božićne priče, maskiraju se u duhove i posjećuju kralja kako bi ga nagovorile da se predomisli.

Crna guja

Još jedna verzija Dickensove Božićne priče, ali svakako jedna od smješnijih. Ako volite britanski humor i Atkinsona, onda je “Blackadder’s Christmas Carol” pravi izbor za vas u božićno doba. Radi se o Ebenezeru Blackadderu, ljubaznom i darežljivom trgovcu iz viktorijanskog Londona. No, do kraja epizode božićni duh ga inspirira da postane sebičan i okrutan, kako ga drugi više ne bi iskorištavali. Prava topla božićna priča.

Simpsoni

Ova serija ima više posebnih božićnih izdanja (a da ne spominjem ona za Noć vještica), ali ja izdvajam prvo,”Simpsons Roasting on an Open Fire”, iz 1989. U ovoj epizodi Homer otkriva kako neće dobiti božićnicu te neće imato dovoljno novca za božićne darove. Kako bi prikrio svoje financijske probleme, zaposli se kao Djed Božićnjak u supermarketu. Kako kasnije dozna da ipak neće moći zaraditi dovoljno, s Bartom na sam Badnjak odlazi na utrke pasa. Jasno je na kojeg su se psa kladili – Santa’s Little Helper – koji je kasnije postao njihov ljubimac. Ova je epizoda nominirana za Emmyja 1990.

Monk

Deseta epizoda šeste sezone treća je božićna epizoda Monka. Naslovljena kao “Mr. Monk and the Man Who Shot Santa Claus”, ova epizoda prikazuje Monka koji ne voli Božić jer je njegova žena Trudy umrla neposredno prije blagdana. Uto ga pogode medvjedići koje je netko bacio s nebodera, a uzrujani Monk odlazi pronaći “zlikovca”. Riječ je o čovjeku koji je odjeven u Djeda Božićnjaka. Scenu prekine pucanj, a Natalie i Julie pronalaze Monka nad upucanim Djedom, a za objašnjenje ima nevjerojatnu priču… Tko je zapravo Djedica i kako je nastradao, saznajte na kraju!

He-Man

Kako se slavi Božić na imaginarnom planetu, u tko zna kojoj galaksiji, u crtiću kojeg su mnogi obožavali kao djeca? U epizodi “He-Man and She-Ra: A Christmas Special” svi se pripremaju za slavlje rođendana He-Mana i She-Ra (ako ste zaboravili, riječ je o princezi Adori, sestri princa Adama, koji je u slobodno vrijeme i He-Man), dok He-Man pravi letjelicu za špijuniranje Skeletora. Međutim, Orko poremeti kontrole u letjelici, zatim u panici baci čari na nju te nestane s Eternije i sruši se na Zemlju. U međuvremenu, dvoje se ljudske djece izgubilo dok su s obitelji tražili pravo božićno drvce, naiđu na Orka i objašnjavaju mu što je to Božić. Ako ste, poput mene, nostalgični i nekadašnji ljubitelji He-Mana, ova će vam se epizoda zasigurno svidjeti!

Garfield

Vjerojatno ste pogledali ovo božićno izdanje lijenog narančastog mačka (ako niste, trk!), “A Garfield Christmas”, ali njegov smisao za humor nikada nije dosadan, ma koliko ga puta gledali. No, u ovoj epizodi Garfield na kraju otkriva i svoju drugu stranu, osim one mrzovoljne. Garfield, Jon i Odie odlaze na farmu kod Jonove obitelji kako bi proslavili Božić. Baka i Garfield se zbliže, a on joj za Božić pokloni pisma koja je pronašao u staji, a koja je njoj pisao njen pokojni muž. Odie, nakon što se cijelo vrijeme ponašao misteriozno, pokloni Garfieldu “češalicu” za leđa, a Garfield napokon shvati pravo značenje Božića.

Dr. House

Iako House ima više božićnih epizoda, istaknula bih ovu, jer je u njoj vidjljiva ona druga strana blagdana, u kojoj neki dotakntu stvarno dno dna. Epizoda prigodnog imena, “Merry Little Christmas”, prikazuje pokušaje Wilsona da pošalje Housea na rehabilitaciju na kojoj bi primao lijekove samo za bolove u donjem dijelu leđa. Cuddy natjera Housea na detoksikaciju i oduzima mu slučaj, a House ukrade recept od Wilsona koji je bio namijenjen pacijentu. Na Badnjak se House predozira lijekovima i alkoholom. Wilson ga pronalazi u lokvi bljuvotine i odlazi zgrožen.

Charlie Brown

Još jedan klasik koji nikada ne zastarijeva. “A Charlie Brown Christmas” prvo je božićno izdanje neke animirane serije koje je prikazano u udarnom terminu, što je bio odličan potez, jer je to postalo jdno od najuspješnijih CBS-ovih posebnih izdanja. Charlie se susreće s blagdanskom depresijom, koju pokušava odganati sudjelujući u školskoj predstavi. Snoopy kiti svoju kućicu kako bi mogao sudjelovati u natjecanju za najljepše okićeno zdanje u susjedstvu. Charliea živcira komercijalizacija Božića, a samim time i Snoopy, stoga mu ukrade ukras s kućice i okiti njime drvce, no ukras je pretežak za malo drvo i slomi ga… Ovo je još jedna divna ekranizacija stripa u kojemu se djeca nose s problemima poput odraslih, a dodamo li tome cinični humor, mnoštvo pjesama i, naravno, sretan završetak, ovo postaje božićni must see!

Family Guy

“A Very Special Family Guy Freakin’ Christmas” 16. je epizoda treće sezone Family Guya u kojoj, prigodno, gostuji članovi grupe Kiss. Peter slučajno donira sve obiteljske božićne darove, našto moraju kupiti nove. Stewie glumi bebu Isusa u jaslicama na božićnom natjecanju Brain slučajno zapali kuću i pobjegne, ali Lois i dalje ostaje u božićnom duh, no poludi kad sazna da nemaju više papirnatih ručnika, izjuri iz kuće, a sve se pretvara u parodiju božićnog filma It’s a Wonderful Life… Odlična epizoda za obožavatelje bizarnog humora Family Guya i Božića.

I to je to. Vjerujem da i vi imate svoja najdraža božićna izdanja koja rado pogledate, a ja vam želim da vas vesele i ovog Božića!

RozaKoza

10 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861