Ususret novom novom Doctor Whou – serijala.com
Trenutno čitaš
Ususret novom novom Doctor Whou

Ususret novom novom Doctor Whou

Za dva tjedna, točnije 3. travnja, počinje dugoočekivana nova sezona Doctor Whoa.

Fanovi serije vesele se iz više razloga. Glavni lik Doktora promijenio je glumca, od sada nadalje utjelovljuje ga vrlo mlađahni Matt Smith. Njemu će društvo praviti i nova suputnica, Amy Pond, tj. crvenokosa glumica Karen Gillan.

No, nakon gotovo dvije godine apstinencije sada konačno ponovno možemo gledati pravu, redovnu, petu sezonu Doctor Whoa. Prošle godine čovjek koji stoji iza serije, Russell T. Davies, utješio nas je sa četiri specijalne epizode koje su označavale kraj jedne ere, a sada slijedi iduća.

Zašto iduća? Davies je svoju rukovodeću palicu predao Stevenu Moffatu, koji preuzima vodstvo nad serijom, a što su mnogi obožavatelji oduševljeno dočekali. Iako se Daviesu računalo kao plus što je uspješno oživio ovu najdugovječniju SF franšizu i promovirao je novoj generaciji publike, njegove priče često nisu imale smislen završetak, a poprilično je patio i od megalomanstva u svakom dosadašnjem finalu sezone. Moffat, s druge strane, uspješno je stvarao misterioznu atmosferu i inteligentnu priču u svakoj svojoj pažljivo biranoj epizodi, i iako nismo imali prilike prečesto vidjeti njegove uratke u Doctor Whou, njegove epizode ostale su u dubokom pamćenju svakog gledatelja.

A što nas točno čeka u ovoj sezoni? Nova produkcijska ekipa odlučila se za svježi novi start u svakom pogledu. Svima koji Doctor Who nemaju u malom prstu bit će posebno zbunjujući novi sustav označavanja. Tako se nova sezona smatra “Sezonom 1”, iako je to zapravo peta sezona u novom Doctor Whou, a ako ćemo brojati od samog početka nastanka franšize, to je 31. sezona. Moffat je dodatno zakomplicirao stvar svojim predlaganjem da se sezona zove “Sezona Fnarg”, jer je to navodno “potpuno novi broj”. BBC Video je pak, odlučivajući o označavanju sezone na svojim budućim DVD izdanjima, odabrao “Sezonu 5, Volumen 1”. Ako želimo računati prema inkarnacijama, to je pak 11.1 sezona. Nas pomalo boli glava.

Činjenicu da će Matt Smith nastaviti ono što je prethodni Doktor, David Tennant odradio, saznali smo 3. siječnja prošle godine, a ubrzo potom proširila se vijest i o Karen Gillan kao novoj suputnici. Matta smo u njegovoj novoj koži već mogli vidjeti u posljednjem specijalu Doctor Whoa, pa smo bar na trenutak saznali što nas očekuje. Ostaje nam Amy, s kojom ćemo se upoznati u prvoj epizodi nadolazeće sezone.

Pročitaj još

No, da citiramo televizijsku prodaju, “to nije sve!”. Osim glavnih likova, ekipe iza kamere i novog formata označavanja, jedna od vrlo bitnih novosti jest i redizajn TARDIS-a. TARDIS će sada poprimiti novu vanjštinu i novu unutrašnjost (što je sve još vrlo hush-hush), a ovakvu promjenu doživjet će i sama špica Doctor Whoa te prateća glazbena tema. Očekuje nas poveliki paket novosti i iznenađenja za cca. 14 dana, a mi držimo palčeve da će novi novi Doctor Who i dalje biti odličan, ako ne i bolji!

Do sada poznato o epizodama:

5×01 The Eleventh Hour – Doktor je regenerirao u potpuno novog čovjeka, no opasnost prijeti prije no što se on stigne oporaviti. S polomljenom TARDIS i uništenim soničnim odvijačem, novi Doktor ima samo 20 minuta da spasi cijeli svijet – a samo mu Amy Pond može pomoći.
5×02 The Beast Below
5×03 Victory of the Daleks
5×04 The Time of Angels
5×05 Flesh and Stone
5×06 Vampires in Venice

Gostujuće zvijezde u sezoni (abecedno):

James Corden, Tony Curran, Arthur Darvill, Iain Glen, Alex Kingston, Helen McCrory, Ian McNeice, Sophie Okonedo, Bill Paterson, Meera Syal, Nina Wadia.

6 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861