Lista za odstrel – serijala.com
Trenutno čitaš
Lista za odstrel

Lista za odstrel

Ne čini vam se da smo nevodoljno kritični u našem praćenju serija? Koje god serije se uhvatimo, pohvale na sva usta. Evo samo zadnjih par recenzija. Pacifik? Epski ratni spektakl i dobro utrošenih 250 milijuna dolara. Breaking Bad? Najbolje od najboljeg na televiziji. 24? Akcije na sve strane, opet je onaj stari. Men of a Certain Age? Jedna od najboljih novih serija. Uz već standardno kolektivno svršavanje na spomen Losta. Doduše, nikad nećemo propustiti pljunuti prema Heroesima.

Da krojimo programe televizijskih mreža, vjerojatno bi tjedni tv program američkih kuća bio drastično drugačiji. Ima tu smeća koje treba pod hitno počistiti, no koje serije su stvarno potrošene do krajnjih granica? Možda ne kao Dadilja na RTL-u, ali blizu. Sastavili smo popis od gotovo 20 serija koje bi svoje mjesto trebale prepustiti novom i svježem materijalu.

Odmah opaska – ima tu i serija koje su nam vrlo drage, Dexter i The Office primjerice, čiji završetak predlažemo upravo zato što ih volimo, u želji da se ne postanu samo blijeda kopija izvornika… S druge strane, Stargate Universe i The Cleveland Show primjeri su prekomjernog iskorištavanja predloška stvaranjem karbonskih kopija bez trunke originalnosti i kreativnosti.

24

Nakon osam sezona borbe sa teroristima svih mogućih i nemogućih nacionalnosti (najčešće neke neimenovane bliskoistočne zemlje) Kiefer Sutherland i njegov alter ego Jack Bauer djeluju umorno. Baš kao i priča zadnjih nekoliko sezona. Teško je smislit sezonski arc u trajanju od dvadeset i četiri epizode, a da nakon osam sezona ne djeluje kao da se ponavlja. Nećemo nikad zaboraviti revoluciju na televizji koju je ova serija donijela, gdje je svaka epizoda značila neizostavnu obvezu gledanja. Nekoć najzanimljiviji dio serije pretvorio u dosadnu rutinu koja sada izgleda kao nenamjerna parodija. Teška srca Jacku nakon ove sezone želimo mirovinu, neka oženi Renee, neka se odsele negdje i što prije zaborave zadnje tri sezone.

Dexter

Dextera volimo. Razmišljali smo dugo da li da ga stavimo na popis, pa smo odlučili iznijeti što nas brine oko omiljenog nam serijskog ubojice. Više prevencije radi. Dexter je i nakon lošije druge, a pogotovo treće sezone, još uvijek jedna od najboljih serija na televiziji. Ono što od kreativnog osoblja želimo je odrede kada bi bilo dosta. Slično kao što je to Lost napravio, želimo da Dexter ima definitivan svršetak. Kraj četvrte sezone ponudio je nekoliko zanimljivih mogućnosti za nastavak, ali ne sviđa nam se ideja da se Dexter pretvara u Showtimeovu omiljenu kravu muzaru. Još sezona, dvije bi nam bilo optimalno za Dextera.

Heroes

Ogledni primjer kako upropastiti vrlo dobar predložak i ideju, od jedne od najgledanijih televizijskih serija stvoriti sprdnju i otjerati dvije trećine gledateljstva. Heroese smo nekad voljeli. Ne – obožavali. Obzirom da su serijalizirane drame rijetkost na broadcast mrežama, Heroesi su bili pravo osvježenje. Bryan Fuller napustio je produkciju serije u prvoj sezoni, a nakon toga sve je otišlo kvragu. Likovi koje smo obožavali izvrnuti su i upropašteni u drugoj sezoni, uvedeni su neki novi, beskrajno iritantni. Ne, zbilja se treba diviti Timu Kringu, kreatoru Heroesa. Čak je imao super simpatičnu Kristen Bell, sjajnog Zacha Quinta, u ključnoj epizodnoj ulozi Malcolma McDowella – i to je uspio zeznuti. I kako da se onda čovjek ne sprda na njegov račun? Da NBC nije u totalnom raspadu (topli pozdrav Jayu Lenu), nikom ne bi palo na pamet pogađati hoće li dobiti novu sezonu. No eto, NBC se jedva krpa da popuni primetime i prisiljen je razmišljati o obnavljanju ispodprosječnih serija. Četvrta je sezona završila cliffhangerom, pa bi se moglo dogoditi da dobije polovičnu petu sezonu (do 13 epizoda) da poveže što je ostalo i završi priču.

House

Hugh Laurie nema sreće. Stvorio je jednu od najupečatljivijih persona na televiziji ikad, a već šest godina mu Emmy bježi ispred nosa. To je valjda tako kad se borite protiv veličanstvenog Bryana Cranstona u ulozi života. Hugh Laurie fantastičan je kao čangrizavi dijagnostičar, ali Cranston je trenutno ono što je Daniel Day-Lewis u filmovima. Stepenicu iznad svih ostalih. Ne dvojimo da će Laurie dobiti Emmya prije ili kasnije, ali već dvije sezone osjećamo postupni pad ove medicinske drame. U retrospektivi, mislimo da je krivi potez donešen kada je zamjenjena cijela sporedna ekipa, osim Wilsona i Cuddyice, i bačena u sasvim sporedni, gotovo zaboravljeni plan. Proceduralni dio epizoda uvijek je bio dosadnjikav, a u četvrtoj i petoj, čak i prilično zamoran. Početk šeste je obećavao, ali brzo se sve vratilo u rutinu. Pad gledanosti je vidljiv, a slično kao i s Dexterom, želimo neki, najviše dvogodišnji plan za konačan oproštaj od Housea.

Smallville

Smallville, jedan od posljednjih ostataka propale Warner Bros. Mreže i nakon devet sezona ide dalje. Nekadašnji tinejđerski fanovi, u međuvremenu su postali penzioneri, baš kao i glumci u seriji. Smallville je obnovljen za desetu sezonu, termin petkom ga nije uništio, a Dawn Ostroff očigledno nema muda maknuti ovaj televizijski relikt s malih ekrana. Serija je umočena u kriptonit od kojeg se i vlasnici CW-a boje. Clarka Kenta i Lois Lane ćemo gledati i dalje, a hoće li deseta sezona ujedno biti i posljednja ni kladionice ne žele prognozirati.

Stargate: Universe

Nismo mislili da ćemo plakati za Atlantisom. Pompozno najavljivani Universe pao je pod utegom vlastitih obećanja. Umjesto zrele, karakterno nošene, battlestarski ozbiljne svemirske drame dobili smo razrjeđeni đumbus svih loših televizijskih klišeja i zapleta. Solidna glumačka ekipa i skupi CGI efekti nisu mogli nositi reciklirano mršave scenarije koji su im davani. Nakon petnaest sezona Stargateova, vrijeme je za odmor, baš kao što je to Trek napravio 2005. Franšizi treba hitna revitalizacija, koju Universe nije donio, a šanse su da ni neće. Grčimo se od same pomisli da će Universe obitavati na malim ekranima još barem sezonu i pol, dok će se superiorna Caprica boriti za preživljavanje.

Supernatural

Supernatural je trenutno možda i najbolja serija na CW-u. Doduše, pored epskih primjera televizijske umjetnosti, kao što su 90210, Melrose Place i Americas Next Top Model, ta titula i nema neki veći značaj. Eric Kripke obećao je svoju sagu o natprirodnome okončati u pet sezona. No, onda je CW odlučio dati šestu sezonu. Kripke je rekao kako odlazi nakon ove sezone, a ulozi u seriji su najveći što trenutno mogu biti. Ako Kripke održi svoje obećanje i svoj, pet sezona dugi, story-arc završi na kraju ove sezone, zbilja ne vidmo gdje i kako uopće dalje može funckinorirati ova serija. Osim ako se Dean i Sam ne odu družiti sa Horatiom Caineom u Miami i jednu sezonu rješavaju forenzičke slučajeve. Supernatural je uvijek bolovao od previše samostalnih epizoda, koje su uništavale glavni tok radnje i najavljeni kraj smo s oduševljenjem prihvatili. Ne želimo šestu sezonu jer već sad znamo da neće ništa valjati.

The Cleveland Show

Seth MacFarlane se razmahao i gotovo u potpunosti preuzeo Foxovu nedjelju. Sad ima čak tri serije koje uz Simpsone čine dosta popularni animirani blok. Neki će reći da je i American Dad već bio previše, a The Cleveland Show sasvim je nepotrebni dodatak. Vidjelo se to već u pilotu, a kasnije epizode samo su potvrdile da tu nema ni humora ni bezobraznosti Family Guya.

The Office

“Hej Serijala, pred tri mjeseca ste The Office proglasili jednom od tri najbolje serije na televiziji, WTF?” Jesmo. Nije da ne stojimo iza toga, no Michael Scott i ekipa počinju pokazivati ozbiljnije znakove zamora. Ove sezone ih šišaju dva novaka, miljenici dobrog dijela naše ekipe – kopija vlastitog predloška Parks & Recreation te Community. Idealni životni vijek neke serije je u pravilu do sedam sezona, a upravo će u sedmu Office ući nagodinu. Ne želimo reći da su nam naporni, i dalje ih s guštom gledamo, no ne bismo željeli da se Office sljedećih nekoliko godina prostituira i rasprodaje ugled samo zato što je trenutno jedina NBC-jeva uspješnica. A toga se ozbiljno bojimo.

Pročitaj još

The Simpsons

Ova televizijska ikona u dvadeset i prvoj je sezoni, sa već bukiranom dvadeset i drugom. Odrasli smo uz nju, kasnije shvatili i glavne teme kojima su se bavili, prvenstveno političke i religiozne. Inspirirali su slične animirane hitove poput Family Guya, South Parka i Futurame, te općenito imali ogroman utjecaj na televiziju i pop kulturu protekla dva desetljeća. Nekad su pomicali granice komedije i satire, bavili se tabu temama koje drugi nisu htjeli dirati. Danas je to tek sjena serije koju više nemamo ni srca gledati. Za nedavno proslavljeni dvadeseti rođendan poželjeli smo im da konačno odu u mirovinu prije nego u potpunosti prokockaju kultni status…

Two and a Half Men

Da budemo u potpunosti iskreni, nikad ih se nismo trudili gledati. Nekoliko nasumično pogledanih epizoda uhvaćene lijenim šaltanjem programa domaće televizije bilo nam je sasvim dovoljno jer Mensi predstavljaju sve što je loše sa humorom i sitcomima današnje televizije. U sedmoj sezoni onih pola muškarca polako prerasta drugu dvojicu, dok se Charlie Sheen vuče po policijskim stanicama, sudovima i rehabilitacijskim klinikama. Ne znamo što je gore, oni sami, činjenica da su još uvijek među najpopularnijim serijama ili da imaju ugovor za naredne dvije sezone.

Weeds

Davno je bila 2005. kada je ova netipična pomaknuta dramedija debitirala. Sjećate se prve dvije sezone, kada je to bila jedna od, ako ne najboljih, onda barem najzabavnijih serija na televiziji? U međuvremenu je  poprilično pustila korijenje i počela trunuti. Od serije o samohranoj majci i dilerici trave do švercerice Meksikanaca, ili koji se vrag počeo dešavati tamo u četvrtoj sezoni… Nije da nam je smetalo što je Mary Louise Parker sve više počela pokazivati sise i dupe, ali imamo i mi neke kriterije. Jedan od boljih primjera skretanja u krivu ulicu i upropaštavanja serije.

Ima još serija koje su nam na piku. Doduše, čak i mi imamo neke standarde pa ih ne pratimo redovito. No svakako zaslužuju biti spomenute.

 • Cijeli CBS-ov lineup – zanimljive serije na CBS-u rijetke su kao Toyota Prius u Texasu. Što je najgore, gledateljstvo to redovito puši, pa je u globalu najgledanija američka televizija na nacionalnoj razini. Cijela njihova garnitura serija sastoji se od generičkih procedurala i još izlizanijih sitcomova. Čast izuzecima kao, recimo, How I Met Your Mother, a The Big Bang Theory se polako, ali sigurno utapa u masi bezličnosti CBS-a.
 • CSI i Law & Order – Bez njih ovaj članak ne bi bio potpun. CBS-ova i NBC-jeva proceduralna kriminalistička franšiza imaju spinoffova k’o vladajuća garnitura afera. Što je najgore, ne nazire im se kraj. Originalni CSI sa nama je već desetu, Law & Order čak dvadesetu sezonu, a na jesen će dobiti nove sezone. I ne samo to, sprema se već četvrti (ili peti? tko će ih pratiti sve) spinoff Law & Ordera smješten u Los Angelesu.
 • Entourage – HBO-ov Entourage je jedna od onih serija koju se mrzi iz dna duše ili voli kao odlična kajgana sa špekom. Dio redakcije ga mrzi iz ko’ republikanci demokrate, a ostali ga ni ne gledaju. Sedam sezona je i više nego dovoljno za ovu, Jeremyem Pivenom nošenu seriju.
 • Grey’s Anatomy, Private Practice – sad bi već stvarno bilo dosta cviljenja Meredith Grey, super iritantne Christine Yang (gora je od onog RTL-ovog kuhara Stephana) i ekipe koja nije dobila neko relevantno priznanje (pardon, Heigelica je dobila Emmy za sporednu ulogu), ali zato hvala bogu van seta ima afera napretek. Evo sad i natezanje sa Katherine Heigl, hoće / neće ostati… Je li tko gledao uopće spinoff?
 • Jay Leno – izgurao je Davida Lettermana početkom devedesetih, nakon čega je ovaj dom našao na CBS-u. Gotovo deset godina poslije zajebao je i Conana O’Briena, koji je sad “između poslova”, a vrlo vjerojatno će se skrasiti na Foxu. Jay Leno je u svijetu stand upa i late nighta nešto kao CBS u domeni primetimea. Pokraj O’Briena i Craiga Fergusona, Jona Stewarta i Stephena Colberta, Jay Leno je pizza sa sirom; bez salame, gljiva, feferona, luka…
 • One Tree Hill je počeo kao srednjoškolska teen dramica, kao dio novog vala serija tog tipa koje su preuzele format Beverly Hillsa. Sada u sedmoj sezoni, glavni likovi su se već oženili, završili ne samo srednju školu, već i fakultet… Je li sad dosta? Zasad nova sezona nije odobrena, no gledanost je sasvim solidna, tako da je sasvim moguće…

Za kraj slušamo vaša mišljenja. Anketa je odmah ispod, imate na izbor maksimalno tri serije – pa birajte.

Najnaporniji su... (max tri opcije)

Loading ... Loading ...
9 komentara
 • Heroes, Private Practice i Weeds. Weeds je trebala završiti s 3. sezonom kad je Nancy zapalila Agrestic. Sve epizode nakon toga smeće. Private Practice je pravi tip serije u kojoj je 99% glumačke ekipe iritantno. Addison, vrati se Seattle Grace, please.

 • Hehe, Heroesi trentuno imaju najvise glasova, dakako, sasvim opravdano. Stvarno je red da prekinu seriju ako ne mogu bolje.

 • Ne slažem se za Dextera, i sami kažete da još nije preskočio morskog psa. Ima tu još lufta za njega. Osobito su u zadnjoj sezoni krenuli u dosta hrabrom smjeru. Još dvije kvalitetne sezone možemo očekivati.

 • Entourage je odlican, posebno u zadnjoj sezoni, to je tip serije koji jednostavno moze trajati neograniceno. ali da, nema smisla prostituirati ugled. u svakom slucaju je maksimalno pogodjeno ovo za ili volis ili mrzis.

  House i Supernatural bi bile epske serije da nemaju toliko fillera, zbog svojih likova odnosno glavne radnje imaju neslucene potencijale koje nikad nisu iskoristili i kroz 20 i nesto epizoda su potpisale prosjecnost. narocito SN, ne mogu vjerovat da su se posrali Kripkeu na viziju, nije ni cudo sto je napustio mjesto showrunnera.

  ovo sto ste napisali za Dextera stoji u nekom idealnom svijetu, ali pored milijun CSI/LaO/etcetera bilo bi strasno maknuti ga, narocito nakon ovako brilijantne sezone. Weeds je pak ruku pod ruku sa Herojima najvece razocaranje ikad. kako sam obozavao te serije…

  za kraj, Office je Office, sram vas bilo.

  izvrstan clanak.

 • @dp i Mario, re Office
  Office ne smije postati prokurvana verzija odlicne serije. A u ovoj sezoni su poceli kasljucati malo jace. Niagara je bila sjajna, ali ostalo uglavnom nije bilo na razini.
  Ali rekli smo gore, Office i Dex su na listi iz preventivnih razloga, nikako zato sto su postali naporni.

  @gabal
  Velis da se ne slazes za Dextera, i onda napises isto sto i mi, da ima lufta za dvije sezone :)

  Oko ankete, to da Dex ima najmanje glasova nije iznenadjenje (to su 2 glasa previse cak :), ali Supernatural jednaki broj… dobro, vidjet cemo druge sezone valjda :).
  Ocekivao sam vise glasova i za Simpsone, a ostalo je vise-manje ocekivano. Ove poznatije serije su visoko, neke malo manje gledane nisko…

 • Kažete da je SGU hrpa televizijskih klišeja? Jeste gledali Atlantis? :D To je tek bilo smeće.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861