Recenzija: The Night Of — Kriminalistička serija koja valja, itekako – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: The Night Of — Kriminalistička serija koja valja, itekako

Recenzija: The Night Of — Kriminalistička serija koja valja, itekako

Nerazdvojiva je veza između policijske serije i televizije. Neraskidivo prijateljstvo u ovom, zlatnom dobu televizije često je, i zasluženo, na meti zbog količine sadržaja koje nam sam medij nudi. Policijska serija postala je sinonim raznim i veoma brojnim, užasnim i proceduralnim katastrofama. Policijska serija i sve njene derivacije sredinom dvijetisućitih, ali i sada, laka su meta dijela interneta koji gleda “bolje” serije koje su “otkazane zbog glupih procedurala”.

Iako to nije baš nužno točno, ponekad je teško utuviti u glavu da je televizija biznis i da ona serija koja ima više gledatelja prima i više novca od reklama, lakše se prodaje na druga tržišta i sklapa bolje syndication ugovore. No, užarene glave i velika srca lakše krive “glupe procedurale”, “glupe televizijske mreže” i “glupe stare gledatelje” koji jednostavno ne kuže da je XY serija jebeno bolja od “glupe policijske serije”.

No, policijska serija je kruh i mlijeko televizijskog posla, a da stvar bude još i smiješnija – najbolja serija svih vremena je, tehnički, policijska serija.

Trnovit put od ideje do ekrana najnovije odlične HBO-ove drame, The Night Of, dokumentiran je u brojnim stranim tekstovima o samoj seriji i nemam ga namjeru ponavljati, no reći ću vam ono isto što ti tekstovi spominju. Riječ je o sjajnoj seriji, odnosno bar pilotu kojeg smo uspjeli pogledati.

The Night Of, tj. “Kobna noć” kako ga je domaći ogranak kabelskog diva imenovao, obični je policijski procedural. No, kada ga se ovako sjajno napravi – jednostavno mu se ne može prigovoriti. Razlike u kvaliteti nasprem omraženog tipa serije i detaljnog svijeta i slučaja “Kobne noći” prevelike su i preočite i svakome bi trebalo biti jasno zašto je (kvalitetno napravljena) “policijska serija” toliko privlačan oblik televizijske “zabave”.

the night of tekst

The Night Of prati policijsku istragu i sudski postupak protiv optuženog američkog-pakistanca (pakistanskog-amerikanca?) Nasira “Naza” Khana (Riz Ahmad). Dok navodno naredne epizode detaljno prate sam postupak protiv osumnjičenog, kaznenopravni sustav i Nazov život u zatvoru, prva epizoda je maestralan spoj trilera i neizvjesnosti zbog kojeg je miniserija i dobila naslov. The Night Of započinje nevino; Naz je vrlo dobar student jednog njujorškog sveučilišta i kojem se nespretnim spletom okolnosti tijekom “kobne noći”  život zauvijek promijeni. Od “posudbe” očevog taksija do nemogućnosti gašenja znaka na istome, od “mušterije” koja ga zavede do droge, alkohola i buđenja u lokvi krvi. Naz cijelu situaciju vrlo nesretno i nespretno odradi, nešto na što bi mogli dizati obrve i govoriti “ja to ne bih nikad napravio”, ali istina je da ne znamo što bi bilo tko od nas u toj situaciji i napravio.

Autor serije je Richard Price, uspješan žanrovski pisac, ali i scenarist na najboljoj seriji svih vremena. HBO je naručio osam epizoda koje ćemo gledati kroz narednih osam tjedana, a antologijski format se otvara možebitnom nastavku u budućnosti s novim slučajem. Serija je polu-remake britanske serije Criminal Justice, koju nažalost nisam imao prilike gledati, ali na kraju krajeva nije ni previše bitno kada se radi o ovako kvalitetno odrađenom projektu.

Iako se ne može pohvaliti originalnošću i nema ovdje ništa što već niste vidjeli bezbroj puta na malim i velikim ekranima, ali način i pristup temi nešto je što se ne viđa tako često. Riječ je o kvalitetno napravljenoj “limitiranoj” seriji koja će imati svoj kraj nakon osam epizoda i o kojoj će se pričati ovoga ljeta jer to zaslužuje.

The Night Of je neoriginalna serija koju ćete gledati širom otvorenih očiju s rukom prekrivenih usta; napeta i neizvjesna drama koja će vas ostaviti potresenima i o kojoj ćete sutradan na poslu pričati kolegama. Preporuka.

9 10 1
9

Žanr: Kriminalistička drama

Autor: Richard Price

Mreža: HBO

Glume: John Turturro, Riz Ahmad

Datum premijere: 10. srpanj 2016.

Jedna epizoda pogledana je za recenziju.

15 komentara
 • Upravo pogledao pilot i izgleda savrseno za ovo ljeto. Ne znam kako cu docekati svaki sljedeci ponedjeljak!

 • odlična serija ,ceka se novi nastavici , kad ce recenzija Stranger Things sa netflixa ,velika preporuka

 • Nisam skužio – je li ovo recenzija pilota ili serije? Jer pilot je fenomenalan, no daljnje epizode su dosadne, razvučene i tek malo zanimljive. Pratim je i dalje jer me zanima kako će se razriješiti, ali sad baš da nešto uživam u njoj – pa ne. Veliko razočaranje u odnosu na pilot i najave.

   • Fakat, ne znam kako mi je to pobjeglo. :) Možda je vrijeme za ažuriranu recenziju? Pilot je snažna 9-ka, ali ostatak serije “meh” – možda 7 u najboljem slučaju. Ono, kao da ne gledaš istu seriju – gledaš samo seriju s istim likovima.

     • Jesi pogledao ostale epizode? Ne bi bila previše različita ako se recenzent hoće samozavaravati da se i dalje radi o istome. U nastavcima nema većine stvari koje su pilot učinile impresivnim, od uzbudljivosti, napetosti, neizvjesnosti, novosti. Ako je pilot bio u četvrtoj brzini (od pet), ostatak serije je u drugoj. U nastavcima hrpa ispraznih, filler kadrova koji bi ko fol trebali dočaravati atmosferu, ali su tu zapravo samo da razvuku radnju da se serija može protegnuti na čitavu sezonu. Serija ide tako polako da postoji mogućnost dubokog razvoja likova, a likovi i dalje ostali jednodimenzionalni, jedino se malo poradilo na Nasu, ali zapravo ne baš previše uvjerljivo. Pa u nastavcima se ništa ne događa! Mogli su četiri loše epizode iza pilota komotno strpati u jednu dobru! To jednostavno nije ona serija kakvu je pilot nagovijestio.

     • Jesi pogledao ostale epizode? Ne bi bila previše različita ako se recenzent hoće samozavaravati da se i dalje radi o istome

      Reći da je to samozavaravanje samo jer se ne slaže s tobom je malo pretjerano.
      U biti, mislim da su kasnije epizode bolje. Nije ista serija, u biti počinje biti par serija u jednom — kriminalistička, pravnička i zatvorska, sa trunkom bizarne medicinske komedije o stopalima (taj dio mi malo strši, ali Torturo je super).

     • Sad me straw-manaš – nisam rekao da bi to bilo samozavaravanje zato jer se recenzent možda ne bi slagao sa mnom. Objasnio sam zašto bi to bilo samozavaravanje.

      Primjer sa stopalima – to je moglo biti ugrađeno u priču tako da ne strši – da i dalje bude prepoznatljiv aspekt Torturovog lika, ali da ne strši. Overuseano je zato jer bi bez toga i Torturov lik i serija bili još manje zanimljivi nego što jesu. I ekipa iza serije to zna i zato nam u svakoj prilici guraju Torturove noge pod nos. :-D

      Neš ti klišeja – neočekivani heroj (borac za pravdu) s (fizičkom) manom. Torturo je to dobar samo onoliko koliko mu to razvučeni scenarij dozvoljava, a to nažalost nije puno. Daljnji klišej – lik kojeg kao nije briga je li netko kriv ili nevin, mrzovoljan lik naizgled kamenog srca koje kroz par epizoda omekša (što se najbolje vidi na primjeru mice mace).

      Kadrovi općenito su i dalje predugački i jedina svrha im je rastezanje radnje. Recimo sad u zadnjoj epizodi kad inspektor gleda nadzorne kamere i crta Nazovo kretanje – to je trebalo trajati barem upola kraće da bi bilo efektno. Nije trajalo jer pisci nemaju ideje, nemaju materijala i radnju razvlače pa nekako treba popuniti prazni prostor između.

      Naravno, recenzent ima puno pravo neslagati se sa mnom – ja ni ne tražim da se slaže sa mnom. Samo kažem da bi trebalo ažurirati recenziju jer pilot je uvelike drugačiji od ostatka serije, a ako recenzent smatra da je ostatak serije jednako dobar kao pilot – njegova stvar. Smatrat ću da je u krivu, a to je opet moja stvar. Samo mi je bezveze da za seriju stoji recenzija koja se tiče samo prve epizode, a ostatak serije je dosta drugačiji.

     • Ok, nema potrebe za pretjerivanjem, nisam te najmjerno strawmanao, ako si dobio takav dojam.
      Mislim da je samo serija malo drugačije strukturirana, tako da pilot prikazuje manje-više samo Nazira, pa se onda druga više fokusira na upoznavanje Johna, a tek u trećoj uvode MKW-a i zatvor.
      Ne bi ponovo ulazio u one diskusije oko vremena pisanja recenzija, ni da nam je ovo posao ne bi mogli konstantno ažurirati recenzije samo zato jer se serije mijenjaju kako se razvijaju. Zbog toga je napomena ispod teksta.
      2016-08-09 16:08 GMT+02:00 Disqus :

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861