Recenzija: Riverdale — mračne tajne gradića inspiriranog kultnim stripom – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Riverdale — mračne tajne gradića inspiriranog kultnim stripom

Recenzija: Riverdale — mračne tajne gradića inspiriranog kultnim stripom

Serija Riverdale je bazirana na kultnom američkom stripu namenjenom tinejdžerskom uzrastu nazvanom po naslovnom junaku Archieju, i strip u kontinuitetu izlazi od 1941. godine. Strip je poznat po idiličnom prikazu života u gradiću, dok je serija potpuno drugačija i više crpi uticaje iz noir filmova, gotičkih horora i tinejdžerskih komedija.

Najpoznatija priča u stripu jeste ljubavni trougao između Archieja, Betty i Veronice, koje predstavljaju arhetipske likove “dobre devojke iz komšiluka” i “razmažene bogatašice”. Toga ima i u seriji, ali je veći fokus na misteriji ubistva, dok se tinejdžerska drama više događa u pozadini. Sve počinje kada se blizanci iz uticajne i bogate porodice Blossom, Cheryl i Jason, upute na reku, a samo se Cheryl vrati. Ubrzo je nađen Jasonov leš u reci sa ranom od metka, i idilični mir gradića Riverdale je zauvek narušen.

Na scenu izlaze dugo čuvane porodične tajne, problemi s drogom u opasnom delu grada kojim vlada banda bajkera, i shvatamo da glavni tinejdžerski likovi nisu ni upola disfunkcionalni kao njihovi roditelji. Archie je igrač američkog fudbala, muzičar i standardni dobri dečko iz kraja, ali i možda najmanje zanimljiv lik u seriji. Zato je dobro što je fokus serije više na samom gradu, nego na njegovom liku. Tu je i Betty, koja je zaljubljena u Archieja, ali njemu pažnju privlači nova učenica Veronica, koja se doselila nakon bankrota i hapšenja njenog oca. Archijev najbolji prijatelj je Jughead, hipster i novinar, koji počinje da piše o Jasonovom ubistvu. Iako su u početku likovi arhetipovi klasični za ovakve serije, svako od njih će se razviti i otkriti nove nijanse, naročito Betty i Veronica, koje se sprijatelje i shvate da nije vredno da ratuju zarad nekog dečka.

Kanal CW na kome se serija emituje je svojim sadržajem okrenut ka mlađoj publici, i slavu su postigli guilty pleasure serijama poput Gossip Girl i The Vampire Diaries, da bi se sada bazirali na stripove. CW je možda najuzbudljivija nacionalna, američka mreža jer često rizikuju kada su u pitanju serije i ne boje se da se igraju u raznim žanrovima, počev od superheroja (Flash, Arrow, Legends Of Tomorrow, Supergirl), kvazi-istorijske drame (Reign), komedije-telenovele (Jane The Virgin), mjuzikla (Crazy Ex-Girlfriend), pa sve do dugovečnog Supernaturala koji veselo plovi već u 13. sezoni i rimejka čuvene sapunice iz ’80ih Dinastije.

Ono što čini Riverdale neverovatno zabavnom serijom jeste to što su svesni toga da smo ovakve likove i priču videli gomilu puta, i obrađuju je kroz dozu crnog humora i dovitljivih opaski. Likovi imaju reference na čuvena dela pop-kulture, koja variraju od tinejdžerskih detektivki Nancy Drew i Veronice Mars, filmova poput “The Breakfast Club” i Hitchcockovih misterija, pa do poznatih ličnosti od kultnog pisca Trumana Capotea i glumca poznatog po stonerskim komedijama, Setha Rogena.

Da se Riverdale ne boji da zađe u mračne delove ljudske psihe, vidimo u omažima noir i gotičkim filmovima, pa imamo plavušu u opasnosti poput onih iz Hičkokovih filmova (Betty), femme fatales (Veronica i Cheryl), dilere droge i bandu bajkera, zlokobnu vilu Blossomovih čiji blizanci Cheryl i Jason imaju uvrnuti, skoro incestuozan odnos, i gradić pun tajni koje se kriju iza vrata savršeno uređenih domova. Sa druge strane, svaki mračni momenat je presečen samosvesnim humorom ili muzičkim nastupom Archieja ili lokalnog banda Josie And The Pussycats. U svakoj epizodi likovi će organizovati barem jednu žurku ili zabavu, gde će se odigravati ljubavne drame ili razotkrivanje novih misterija. Riverdale ne želi da bude realističan prikaz tinejdžerskog života (poput Netflixovog ovogodišnjeg hita 13 Reasons Why  ili norveške serije Skam), već zabavni i ludi miks sapunice i misterije. Ovakve serije često propadnu u svojoj drugoj sezoni kada se misterije razreše i izgube na novini, ali za sada su likovi dovoljno zanimljivi da želimo da pratimo njihove avanture i dalje.

 

8 10 1
8

Žanr: Drama

Autor: Roberto Aguirre-Sacasa

Mreža: The CW

Glume: KJ Apa, Lili Reinhart, Camila Mendes, Cole Sprouse, Marisol Nichols

Datum premijere: 26. siječanj 2017.

Datum premijere (HR): 27. siječanj 2017.

Prva sezona pogledana je za recenziju.

5 komentara
  • Ja sam pogledo prvu epizodu ove serije odmah kad je izašla i bilo mi je negledljiva s puno onih teen sranja, tipa muškarac skida majicu a cura gleda u njega kroz prozor i slini..

    Poslije toga nisam nastavio, pa me zanima dali serija ima kvalitete da mogu zažmiriti na neke takve scene, ili su možda takve scene rijetke

  • ja sam pogledao 2 ili 3 epizode ove serije i ne vidim nista toliko ocaravajuce da bi ju nastavio gledati
    ubojstvo u malom gradicu i istraga ubojstva s hrpom tinejdžera i njihovim problemima, vidjali smo to i u beverly hills 90210 i slicnim serijama, ovo nije nista novo, a i glumci ne da su A ili B kategorija nego D kategorija, neznam zasto je ovo toliko popularno u americi, po mojem misljenju bolje da su stavili serije “scream tv series” ili sarkasticnu i crnu komediju “scream queens” ja sam crkavao od smijeha gledajuci scream queens i cure “shannel” jako jako dobar crni humor, dok ni scream tv series nije los, riverdale mi je nekako preobican i vec 100 puta viđen, zato sam odustao gledati nakon 2-3 epizode, no kako se vidi na torrentima u SAD je popularno i stalno izlaze nove epizode svaki tjedan, uglavnom i to je bolje nego gledati po nekoliko sati “keeping up with the kardashians” na E! to je zbilja negledljivo u potpunosti, bolje gledati novi big brother u hrvatskoj koji krece 27.1.2018 u 20:00 na RTL i novi 321 kuhaj koji krece od 29.1.2017 u 21:15 takodjer na RTL

  • Meni je ovo iskreno najbolja serija koju sam ikada gledala ,ne znam kako nekom ne moze da se svidi , jedva cekam 4. sezonu

  • Wow neko pogleda prvu epizodu i sve zakljuci stvarno jadno gledaj sve do kraja 4 s i uzasno je zanimljivo sve 4 sezone tkd neoj bit glup/a

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861