Recenzija: Ray Donovan rješava tuđe probleme, kad već svoje ne može – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Ray Donovan rješava tuđe probleme, kad već svoje ne može

Recenzija: Ray Donovan rješava tuđe probleme, kad već svoje ne može

Sa megahitom Dexterom u svojoj posljednoj sezoni, solidno gledanim veteranom Californication, prvim njihovim dobitnikom Emmyja Homelandom i potencijalnim novim hitom Masters of Sex na čekanju do jeseni, čelnicima Showtimea je postalo jasno kako imaju šansu ubaciti jednu svoju seriju u razdoblje kada se serije gledaju u manjem broju, ali one kvalitetne lakše isplivaju – ljeto. Šansa za stvaranje ljetne hit serije postala je očito u jednom trenutku i imperativ, a svi znamo kako uglavnom završe serije rađene forsirano i pod imperativima. Kažem uglavnom, srećom po Showtime.

Je li angažman Ann Biderman, autorice odličnog Southlanda bio dobra ideja? U početku je zvučalo kao da jest. Plodna i radišna Biderman se kroz Southland i nekoliko filmova, kao i epizoda Njujorških plavaca profilirala kao sjajan pisac muških priča o likovima u muškom svijetu kroz ženske oči i njezina serija o čovjeku koji rješava probleme poznatih i moćnih u Los Angelesu također nije zazvučala loše. Da je kojim slučajem serija sa sličnim taglineom najavljena na nekom od američkih javnih prikazivača, vjerojatno je nikada ne bih ni pogledao jer, budimo realni, oni teško smiju, a još manje mogu napraviti seriju ovakvog tipa koja neće biti čisti case of the week procedural.

ray-donovan1

Ray Donovan, kao serija, sama sebe shvaća puno ozbiljnije od toga. Možda čak i mrvicu preozbiljno. Ali polako, doći ćemo i do toga.

Ray Donovan, pak, kao glavni lik u izvedbi Lieva Schriebera je odličan nositelj glavne radnje serije. Tih, staložen i beskrajno kul, ozbiljno shvaća svoj posao “fixera”,  osobe zadužene za čišćenje nereda koji holivudske zvijezde ostave sa sobom. Ne postoji problem koji ne može riješiti, ali zato nema nikakvog konkretnog utjecaja na svoju disfunkcionalnu obitelj. U dosadašnjih pet epizoda puno je više fokusa stavljeno na Donovanov obiteljski život, u odnosu na onaj profesionalni. Rođen u bostonskoj obitelji nižeg sloja, Ray je od malih nogu naviknut na život u sivoj zoni. Zasad nije imao problema sa kršenjem nekih društvenih i profesionalnih normi i pravila, ali Ray nije kriminalac. Naprotiv, iz dosadašnjeg njegovog ponašanja evidentan je moralni kodeks kojeg se drži.

Što se članova obitelji tiče, pobrojimo ih obrnutim redoslijedom prema zanimljivosti. Iritantna supruga Abby sa teškim bostonskim naglaskom (osobno mi ne igra neku ulogu, ali cijelo englesko govorno područke interneta joj se ruga pa ću se i ja uključiti na taj vlakić), potpuno nezanimljiva kćer Bridget, crni polubrat Daryll za kojeg Ray saznaje u pilotu i čije ga postojanje baš i ne usrećuje.  Negdje u sredini ljestvice iritantnosti su Rayjev mlađi brat Bunchy koji se godinama nije oporavio od trauma nakon što ga je dirao svećenik u Bostonu, zatim Rayjev sin Conor koji ima potencijal postati bitan dio radnje ako Bidermanova tako odluči. Članovi obitelji koji dominiraju na sceni su svakako Rayjev drugi brat Terry, bivši boksač sa Parkinsonovom i Mickey Donovan, otac obitelji u fantastično jezivoj izvedbi legendarnog Jona Voighta. Dosad nabrojani likovi su samo članovi obitelji, ostali koje treba spomenuti su Rayjev čovjek sa mišićima i izraelskim naglaskom Avi, asistentica Lena, šefovi Ezra Goodman i Lee Drexler i čitava plejada klijenata iz showbussinesa.

ray-donovan-voight
Jon Voight i Liev Schreiber

Ray Donovan je dobra serija, solidno odrađena po svim “kriterijima struke”, što ne znači da nije bez mana. Najveća je šteta što se pojavljuje barem deset godina prekasno da bi se više istaknula. Disfunkcionalna obitelj – viđeno milijun puta, Donovanovi prilično podsjećaju npr. na Sopranove. Šutljivi srednjovječni hladnokrvni glavni protagonist? Raylan Givens? Jax Teller? Don Draper? Ima ih koliko god hoćete. Supruga sa nevjerojatno glupim odlukama napisanim samo da otežaju suprugov život? Skyler White? Carmela Soprano? I dok njih dvije imaju pomno razrađene karaktere i motivaciju za svoje odluke, Abby Donovan zbog nedostatka vremena za gradnju njezinog lika nema ništa, sve njezine postupke iz prvih epizoda prisiljeni smo uzeti zdravo za gotovo.

Premalo je originalnosti da se Ray Donovan izdvoji iz mase, previše je Biderman koristila provjerenu i sigurnu formulu, a barem je na Showtimeu mogla imati maksimalnu slobodu. Čak ni sama premisa o približavanju zanimanja “rješavača problema” široj publici nije prikazana prvi put. Sličan je bio opis posla Georgea Clooneya u Michaelu Claytonu, filmu iz 2007. godine.

Iako traje skoro punih sat vremena po epizodi, serija ne stiže posvetiti dovoljno pažnje svim likovima, pretrpan je raspored pojavljivanja važnijih i manje važnih likova pa tako zasad znamo vrlo malo o Rayjevom polubratu Daryllu, ništa o njegovoj asistentici Leni (izuzev po seriju nebitne činjenice da je lezbijka), o Ezri znamo samo da ga polako preuzima nekakvo ludilo, ali potpuno je nejasno kako i zbog čega.

Ray i Mickey Donovan
Ray i Mickey Donovan

Odnos oca i sina kao još jedan smjer kojim nas Bidermanova vodi je sjajan. Prva pozitivna stvar koja proizlazi iz situacije “malo vremena-puno likova” je što ne znamo zbog čega točno je Rayjev otac Mickey bio u zatvoru i zašto ga ovaj mrzi iz dna duše. Dok je Arlo Givens u Justifiedu sitan kriminalni spletkaroš i uglavnom nedostojan protivnik vlastitom sinu Raylanu, Mickey je lud, nasilan i sirov, ali rječit i poetičan, sposoban zadobiti ljubav Rayevih klinaca i ostale svoje djece. Antagonizam njih dvojice je dobar okidač događaja i ne sumnjam kako će ga autori često upotrebljavati.

Bijeg od case of the week formule je izveden tako da na sam slučaj otpada tek jedan manji dio epizode, dok se ostatak bavi obiteljskim odnosima. Takav ishod ide na razočaranje svima koji su očekivali nekakav “Entourage after dark“, seriju koja će se baviti prljavštinom Los Angelesa koja ostane nakon VIP zabava i ekskluzivnih after partyja, kada zvijezde izgube kompas i krenu raditi pizdarije te ljudima kojima je posao čistiti iza njih.

Osobno ću nastaviti gledati Raya Donovana jer mi se sviđa kako je postavljen, sviđa mi se ambicija i potencijal serije, iako me živcira ponekad pretjerana ozbiljnost i preočigledan product placement (jedna velika elektronička korporacija je glavni sponzor serije). Nije bez mana – prema dosad viđenom, Showtime ima jaku dramu, ali ne i magnet za nagrade u stilu Homelanda. Glumci su sjajni, likovi će valjda postupno sjesti na svoje mjesto, a Mickeyevi savjeti i one lineri su čisto zlato novijeg televizijskog humora.

7.7 10 1
7.7

Žanr: Drama

Autor: Ann Biderman

Mreža: Showtime

Glume: Liev Schreiber, Paula Malcomson, Eddie Marsan, Dash Mihok, Jon Voight

Datum premijere: 30. lipnja 2013.

8 komentara
 • Trebalo je proći tri epizode da se prisilim pogledati ali nisam požalio. Prve tri epizode sam pogledao u komadu :)

  U ljetnoj suši Ray Donovan je pravo osvježenje. Nije vrhunska drama, ali svakako vrijedna pažnje. 7/10 za sada.

 • A nemoj mi Skyler dirati jebemti!
  Kad sam prvi put vidio tagline prvo što sam pomislio je ABC-jev Scandal, ali nisam ju nikad pogledao pa neću ni ovu, za ljeto su mi dosta Breaking Bad, Rectify i Dexter.

  • I ja bi volio vidjet recenziju za OITNB. Svugdje pisu o toj seriji, pa me zanima sta serijala misli.

   • Bit ce, bit ce. Pitao je Lucian već, odgovorio sam da bude.
    Stvar sa Netflixovim serijama je što odmah imamo sve epizode za pogledati i malo je blesavo pisati prije nego što pogledamo sve.

    FWIW, meni se jako sviđa, ali ja neću pisati recenziju, tako da… :))

 • “Osobno ću nastaviti gledati, jer … sviđa mi se ambicija i potencijal serije”.
  Na osnovu 3-4 pogledane epizode 100% se slažem. A u kojim epizodama mi se ne sviđa izvedba. Bolje rečeno, debelo je ispod mojih očekivanja, tek nekih 5/10.
  Ali potencijal definitivno jeste tu, teoretski “Ray” može postati odličan koliko i Justified (koji je također klimavo započeo prvu sezonu). Druga strane medalje je da ovo može i ispasti jednako grozno loše kao Scandal. No najvjerojatnije je da će serija ostati kakva je dosada, prosječna i nedorečena.

 • sviđa mi se, no daleko od savršenog.

  abby nije iritantna iako je negdje oko 4 ep. bila po mnogočemu slična carmeli da je to bilo smiješno za gledati, i ne samo ona već cijela ta situacija oko familije, djeca, ona i r.d.. kćer je kopirana dexterova pokćerka i podosta nervira. neki likovi su imbecili što uopće nije zanimljivo gledati, ne znam da li je do loše glume ili jednoistavno tako zamišljeni, plava pjevačica s lisicama i bunchy. mike, ne znam kako se riješiti te napasti, sigurno nikako jer je okosnica priče i davit će dokle traje serija. rayove šutnje mjestimice traju predugo,mislim da nakon svake prasne u smijeh :D, koji put skroz smiješne a koji put kao savršene legnu. ima odličnih scena, neke su me i dobro nasmijale…. sve u svemu, pratim i dalje.

 • eh da, fbi. odmah me podsjetio na soprano, čak je i podrum bio u igri :D, komedija. ali OK, ne tako loše u nastavku, kako će spetljati s likom vidjet ćemo.

 • Slazem se nije vrhunska drama ali je pratim i dalje evo drugu sezonu, vjerojatno zbog velikog broja dobrih glumaca, ima ono nesto da me drzi i dalje iako je ocjena 7/10.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861