Recenzija: Nikita, prva sezona – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Nikita, prva sezona

Recenzija: Nikita, prva sezona

Sve počinje tamo negdje prije godinu dana kada je CW otkupio remake Nikite za prvu sezonu. Očekivanja su bila podjeljenja. S jedne strane očekivao sam krah serije kao štu su prethodnih sezona padali svi remakeovi (Bionic Woman, Knight Rider), a s druge strane nestrpljivo sam očekivao kako će nova Nikita, kako serija, tako i glumica, izgledati na ekranu. Pogledani su i prvi traileri, očekivanja su još uvijek bila niska, a pogotovo zato što je bilo čudno vidjeti Maggie Q kao Nikitu, brinetu naspram uloge koju je odigrala kultna plavuša Peta Wilson. Zapravo, iako je je čitav cast solidan, tada su još uvijek, bar meni, kao sinonim za Nikitu i Michaela bili Peta Wilson i Roy Dupuis. Sve tamo negdje do rujna prošle godine kada je pilot bio emitiran, a blic recenziju je odradio kolega Dario.

Da ukratko ponovimo, početni sinopsis serije je sljedeći: Nikita (Maggie Q) je pobjegla od Divizije otkad joj se gubi svaki trag, no smišlja plan kako da sruši svoju bivšu organizaciju, zbog osobnih ali i drugih razloga. Divizija u međuvremenu ne gubi svoje vrijeme tragajući za Nikitom, ali i u pravljenju kaosa, te u dovođenju novih članova, od kojih je mlada Alex (Lyndsy Fonseca) najnovija akvizicija. Nikita daje do znanja Diviziji da je živa i zdrava i da ih želi srušiti. Percy (Xander Berkley), voditelj Divizije, zapovijeda Michaelu (Shane West) da pod hitno rješi novonastalu situaciju.

Dolazimo do pilota, koji se unatoč niskim očekivanjima, i zbog užasno slabe prošle televizijske sezone, nametnuo kao jedan od najugodnijih iznenađenja. Naravno, cijela sezona će sa svojim epizodama malo varirati, no neće ukvariti ukupan dojam. Zašto je pilot Nikite ispao dobar, solidan, iznad očekivanja? U pilotu se postavlja početna radnja i odnosi među likovima; Nikita želi srušiti Diviziju, i pilot nam daje uvid kako bi se radnja dalje mogla odvijati. Sama realizacija pilota je bila više nego solidna. Imamo red drame, red akcije, pokoju eksploziju, par atraktivnih razbijačkih poteza Nikite, itd. Sve je to ukomponirano u jedan zabavan, brz pilot, jer niti jedan navedeni element se ne ističe previše, autori su dobro sve izbalansirali. No ipak standarno za CW postoji i poneki klišej, no ovaj put se može preći preko toga.

Sljedećih par epizoda se ne razlikuje previše od pilota, bar što se same izvedbe tiče. Red drame, red akcije. Radnja ne donosi previše događaja oko glavne priče već je u sljedećih par epizoda klasičan format filler epizoda. Nikita prebije par likova, malo pomalo sabotira misije kojima rukovodi Divizija. Tako u epizodama “2.0”, “Rough Trade” i “Kill Jill” Nikita ganja srpskog mafijaša, spasi novinarku i sredi Trijade. Kada sam se mislio zahvaliti na pilotu i odustati od serije, dolaze jedne od boljih epizoda u sezoni “The Guardian” i “Resistance” gdje napokon glavna priča dobije novi zamah. I upravo u tome se ističe još jedna posebnost Nikite. Jako dobar balans filler i mitoloških epizoda, tu formulu će producenti koristiti do kraja sezone, što se na kraju ispostavi kao solidan potez.

No upravo zbog toga, s druge strane će se i primjetiti mala oscilacija, kako u kvaliteti, tako i u radnji, što bi neke gledatelje moglo i odbiti. Ipak, sve u svemu, postignut je dobar balans koji neće previše štetiti ukupnom dojmu. Bez ulaženja u detalje, cijela sezona ima polagan ali kontinuiran razvoj priče, i glavnih likova, jer oni tijekom sezone dobiju i svoj backstory. Scenaristi nisu bazirali seriju na bespotrebnim te kompliciranim zapletima i prenaglašenoj akciji. Priča se kreće samo u jednom smjeru, bez  previše glupih i pretjeranih zapleta. Također, svi likovi koji su se pojavili u par epizoda tijekom sezone, važni su samo za glavnu priču, nisu dobili dodatan storyline kako bi samo dodatno komplicirali priču i popunili minutažu (čitaj: The Event).

Lyndsy Fonseca, Shane West (Alex i Michael; Nikita, CW)
Lyndsy Fonseca, Shane West (Alex i Michael; Nikita, CW)

Casting je vrlo dobro odrađen, jer unatoč početnoj skepsi oko izbora glumice za Nikitu, Maggie Q je odlično odradila ulogu, što naravno vrijedi i za Aarona Stanforda koji je vrlo dobro odglumio ovaj put jako antipatičnog Birkoffa, Melindu Clarke u ulozi Amande, te Xandera Berkeleya u ulozi Percya. Također, iako Shane West ne posjednuje onaj badass i cool faktor koji je imao Roy Dupuis, svakako je unio puno živosti u ulogu Michaela. Možda jedino slabije odglumljenu ulogu ima zgodna Lyndsy Fonseca koja je ponekad u ulozi Alex bila pomalo neuvjerljiva, što zbog glume, što zbog lošijih scenarija, no odlično izgleda, tako da glumu možete i zanemariti.

Da se ovo ne pretvori u isključivi hvalospjev, Nikita ima i određenih problema što bih najprije povezao sa mrežom na kojoj se serija emitira. Akcijske scene ponekad znaju biti mlitave, dijalozi i gluma itekako neuvjerljivi, a forsiranje romantičnih odnosa među nekim likovima je suvišno. Neke scene znaju biti repetitivne i predvidljive. Kao možda najblesaviju stvar izdvojio bih u nekim slučajevima agresivno guranje romantike u  radnju, koja zbog takvog pristupa ispada neuvjerljiva i bez kemije.

Ako tražite kopiju stare Nikite, mračnu i prije svega čudnu priču, tražite dalje. Ako tražite kompleksnu dramu fokusiranu na živopisne i komplicirane likove, tražite dalje. No, ako tražite prije svega laganu zabavnu seriju sa puno akcije, i solidnog zapleta, Nikita bi možda bila baš serija za vas.

6.9 10 1
6.9

Žanr: Akcija

Autor: Craig Silverstein

Mreža: The CW

Glume: Maggie Q, Shane West, Lyndsy Fonseca, Aaron Stanford, Ashton Holmes, Tiffany Hines, Melinda Clarke, Xander Berkeley

Datum premijere: 9. rujna 2010.

8 komentara
 • Nikita jedan od najugodnijih iznenađenja, odlična serija, Maggie Q je rasturila dok Lydsy Fonesca isto nije bila loša.

 • Vizuaolno definitivno najbolja serija trenutačno,radnja nije bitna glavno da Maggie Q i Lydsy Fonesca skakuću okolo :))

 • sasvim solidna serija, naravno da se ne može uspoređivat sa nikitom u kojoj glumi peta wilson, ali obzirom da je serija izašla sa cw-a mislim da je sasvim ok…..

 • Ma dajte,meni je ovaj Michael deset puta bolji od onog pederčića Roy Dupuisa,a Maggie Q je nevjerojatno hot za razliku od anemične Pete Wilson,a što se tiče serije,normalno da rastura,kad je većinu epizoda režirao Danny Canon :)

  • *googla njegov imdb profil*

   Exec prod CSI-jeva, Dark Blue, The Forgotten, Eleventh Hour…

   O da. Impresivno.

   *facepalm*

 • Meni Maggie Q nikako nepaše ko Nikita, nije mi sila niti malo bez rasističkih mišljenja al azijatkinja mi nije za Nikitu, s obzirom da je Nikita u originalu francuskinja, tribali su se držat amo rec takvog standarda(znam da je ova poljakinja irkinja i vijetnamka al previše je uvatila vijetnamskog)

 • Ugodno iznaneđenje. Solidna radnja, solidan zaplet, solidni likovi i gluma.
  Što još reći, čista zabava…

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861