Recenzija: Igra prijestolja je u četvrtoj sezoni grandiozna kao i prije – serijala.com
Trenutno čitaš
Recenzija: Igra prijestolja je u četvrtoj sezoni grandiozna kao i prije

Recenzija: Igra prijestolja je u četvrtoj sezoni grandiozna kao i prije

Igra prijestolja je bez premca najveća serija na televiziji. Da, The Walking Dead je najgledanija, no gledajući utjecaj na pop kulturu, veličinu i privrženost fandoma, složnost kritike i publike oko dupešutačkog statusa serije — Igri prijestolja nema ravna. Kada jednog dana završi — sa ili bez GRRM-ovog pisanog doprinosa, u filmskom ili sezonskom formatu — bit će to najveći televizijski događaj od kraja Breaking Bada.

Što će reći? Kada je domaći HBO ponovo zvao novinare (i sve nas ostale) na pretpremijeru pred velikim kino-platnom, jasno da smo se sa zadovoljstvom nacrtali. Što reći? Ako i dalje — nakon tri sezone — pratite seriju, sigurno vas nitko ne mora nagovarati nastavite. Ako ne pratite, možda nije pametno da ovo čitate.

joffrey

No, ako vam to išta znači, premijera četvrte sezone možda je najbolje otvaranje sezone do sada. Svijet je i dalje golem i grandiozan, likova je milijun i pet, kao i mjesta radnje po kojima su raštrkani likovi. Ta grandioznost i golemost je impresivna, no posebice je u drugoj sezoni bila i problematična. Tada priče Jona Snowa i Dany nisu vodile nikuda posebno, no već je treća bila bitnija i zanimljivija za oba lika.

Premijera četvrte nema sličnih problema. Iako skače između barem pet lokacija te uvodi nove likove, svi ti paralelni tokovi radnje podjednako su zanimljivi, napeti — pa čak i duhoviti, što je atipično kada imate na umu koliko je turoban, nesretan i okrutan taj svijet. Već bi tih pet-šest (ili koliko već) paralelnih radnji sa dvadesetak bitnih likova bilo dovoljno za jednu samostalnu seriju, no još ih toliko na red čeka u drugoj epizodi. Svijet Westerosa zbilja je ogroman.

Drugu epizodu nismo gledali, ali obećaje velike stvari i događaje. Čitateljima knjiga će naslov epizode — “The Lion and the Rose” — vjerojatno značiti ponešto, a napisao ju je sam George R. R. Martin, koji nastavlja tempo pisanja jedne epizode po sezoni. Eh, kad bi tim tempom pisao knjige, vjerojatno se fanovi i novinari ne bi svaki drugi dan poigravali nagađanjima što ako stari rikne prije nego uspije dovršiti serijal…

Pročitaj još

https://www.youtube.com/watch?v=xIASaUUwklk

Čevrta sezona Igre prijestolja kreće 6. travnja u SAD-u, odnosno 7. travnja u Hrvatskoj i regiji. Premijernu epizodu moći ćete pogledati od ponedjeljka, 7. travnja putem HBO GO usluge.

14 komentara
 • Napisao bi nesto smisleno, al jednostavno sam pun ljubomore jer ste vec pogledali premijeru, i to u kinu!

 • Ne želim biti smeće i trljati sol na ranu dalje, ali to veliko kino platno daje fantastičan osjećaj golemosti svijeta u kojem se serija odvija. Zbilja nešto posebno.

 • pročitate knjige pa mmirno čekate sezonu,jer ionako znas sta ce se desiti..
  trenutacno moj smrtni strah je da cu pandrknuti prije nego grrm napiše i izda zadnju knjigu.

  • A tek sad kad Hedge Knight postane uspješna holivudska franšiza pa ga krenu forcat da napiše sve Dunkove i Eggove prije nego nastavi Ice and Fire….

 • ja mislila da nakon prikeljenog trailera tek ide recenzija. škrto napisano. zašto šutite.

  edit: gdje mi je značka. :O

 • Već se odbrojavaju sati do serije, još samo njih 72! Naravno, najviše me zanima kako će izgledati CGI Hrvatska u svemu tome…

  • Premijera je, pa rekao bih skoro 75% snimana u Hrvatskoj, izgleda sjajno stvarno. Minimalna količina CGI-a, nisam siguran ni da li je korišten osim za brisanje stvari u pozadini, tipa brodova i sličnih pizdarija, te popunjavnja Dubrovnika da izgleda kao King’s Landing. Jako prirodno djeluje sve.

   • Cool! Prema onome što se može vidjeti iz trailera i Meereen moćno izgleda na Stonskim zidinama. I lagala bih kad bih rekla da me ne veseli vidjeti Hrvatsku u tako nekoj visokobudžetnoj i popularnoj seriji.

 • Odgađam gledanje prve epizode sve u strahu da nije grandiozna ko prije. Drago mi je da se ne moram brinuti.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2022 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861