Prognoze otkazivanja: NBC – serijala.com
Trenutno čitaš
Prognoze otkazivanja: NBC

Prognoze otkazivanja: NBC

Jesenski dio televizijske sezone je završio, tv mreže već su povukle gotovo sve glavne adute sa programa i polako kreće midseason, odnosno polusezona. Taman vrijeme za detaljniju analizu gledanosti.

Umjesto samim brojkama kao u tjednim izvještajima, ovog puta bavit ćemo se vjerojatnošću otkazivanja pojedinačnih serija. Njihove izglede za dobivanjem nove sezone prokomentirat ćemo gledajući ih u kontekstu mreže na kojoj se emitiraju.

Glavni faktor pri odlučivanju hoće li neka serija dobiti novu sezonu jest gledanost u 18-49 demografiji, ciljanoj skupini za oglašivače, no ima tu još dosta faktora koje treba uzeti u obzir.

Za potrebe tjednih analiza gledanosti konstantno dopunjujemo excelicu sa podacima o gledanosti, a iz tih podataka izvedeni su indeksi koji bi trebali govoriti o šansama da neka serija dobije novu sezonu. Ništa komplicirano, radi se samo o odnosu gledanosti neke serije (18-49 demografija) i prosječne gledanosti za cijelu mrežu. Ima tu još nekih faktora koji bi realno trebali biti uključeni, no za potrebe naših analiza biti će sasvim dovoljno.

Bez nekog posebnog razloga, kao prvu mrežu za analizu odabrali smo NBC. Eto, prva je došla pod ruku. Serije smo podijelili u tri kategorije, sigurne serije, one koje vise i još uvijek im je budućnost upitna, te one kojima je sudbina zapečačena. Uz one nesigurne odlučili smo se malo kockati, pa smo ubacili dodatnu prognozu. Predosjećaj, recimo.

Kroz naredne dane očekujte jednake analize za ostale četiri mreže, ABC, CBS, FOX i The CW.

The National Broadcasting Company

Nedavno je Comcast preuzeo 51% dionica te postao većinski vlasnik ove mreže. Što se primetimea tiče, na stolu ima vrlo lošu situaciju. Gledanost je na niskim granama, a start ove sezone jedan je od najgorih u posljednje vrijeme. NBC je, nakon završetka ER-a, gledateljima ponudio zamjenu na principu dva za jedan. I dobili smo je šipak. A i oni – nakon Law & Ordera (petak), dvije najslabije gledane serije u svom programu.

Najgledanija NBC-jeva serija je The Office, usto i jedina njihova serija u ukupno najgledanijih 10, i to na osmom mjestu. Nakon njega slijedi 30 Rock – na 26. mjestu od 62. serije koje smo pratili. Katastrofalni podaci za NBC.

Iskreno, drago nam je zbog ovakve situacije. Zašto? Užasan prosjek debelo srozava kriterije za obnavljanje serija za novu sezonu. Community i Parks & Recreation su nam vrlo dragi, a na nekoj drugoj mreži bili bi vrlo izgledni kandidati za otkazivanje.

Eh, da, čestitke NBC-u i na traćenje dragocjenog primetime termina na novi talk show Jayja Lena.

Sigurno opstaju

30 Rock

Tina Fey i Alec Baldwin nemaju neku bajnu gledanost, zapravo su negdje pri sredini ljestvice gledanosti, a opet su druga najgledanija NBC-jeva serija. Drugim riječima, nema straha od otkazivanja.

The Office

Ovdje se nema što previše komentirati. The Office je NBC-jeva najgledanija serija, jedna od najgledanijih (i najboljih) na televiziji i jedino što bi je maknulo sa programa jest da Steve Carell kaže da više ne želi biti jedno od najplaćenijih lica na televiziji i ode iz serije.

large_office-launch

Law & Order: SVU

Spin off Law & Ordera ima ugovorenu punu sezonu, pristojnu gledanost i sigurnu novu sezonu.

Nesigurni

Community

NBC je svoj humoristični blok stavio u termin četvrtkom, najgušći termin u tjednu. Konkurencija je jaka, a gledanost Communityja baš i nije neka. Otvoreno priznajemo, volimo Community, obožavamo Abeda, Human Being maskota je genijalna i ne želimo ni pomisliti da bi ova genijalna humoristična serija mogla biti otkazana. Uz već spomenuto katastrofalno stanje programa na NBC-u, šanse da ovu sjajnu novu humorističnu seriju gledamo i nagodinu su sasvim pristojne, no nedovoljno da je svrstamo u kategoriju sigurnih.

Prognoza: vjerojatno opstaje.

nbc-community_1484491c

Heroes

Za razliku od Communityja, Heroese ne volimo. Nije nas sram priznati, sigurno ste već shvatili. Možda to zato što se osjećamo prevarenim, popljuvanim, pregaženim, silovanim od strane scenarista. Nakon što smo se navukli na genijalnu prvu sezonu, uvalili su nam ono razočaranje u vidu drugog volumea, a skidamo kapu svakom tko je imao srca nastaviti gledati u što se serija kasnije pretvorila.

Nakon ove srcedrapajuće ispovijedi, recimo koju pametnu. Heroesi su zanimljiva priča (ne radnja, nego ovo oko otkazivanja). Realno ih je trebalo davno otkazati, medicinski termin za to je eutanazija. Na stranu kvaliteta, no u prvoj sezoni imali su ogromnu gledanost (16 milijuna ukupno), od koje je sad ostala tek trećina gledatelja.

Pročitaj još

No uzmu li se u obzir i drugi marketinški aspekti serije, poput prodaje DVD-a i ostalih gluposti te činjenice da im taman jedna puna sezona fali do syndicationa, te već spomenuto stanje na NBC-u, prilično smo sigurni da ćete morati trpjeti naše uvrede na njihov račun i sljedeće sezone.

Prognoza: vjerojatno opstaje.

Law & Order

Law & Order broji već dvadesetu sezonu na programu. Dvadesetu! Ima uvjerljivo najlošiju gledanost na NBC-jevom programu, ali u obzir treba uzeti činjenicu da se emitira petkom, televizijskim grobljem, gdje su kriteriji za gledanost dosta niži. Iskreno, ovo je jedna od težih prognoza, no reći ćemo vjerojatno opstaje, pa što bude bude.

Prognoza: vjerojatno opstaje.

Parks & Recreation

Svi se slažu da je Parks sa svojom drugom sezonom izašao iz sjene The Officea i stabilizirao se kao kvalitetna humoristična serija. “Samo” još fale gledatelji. Situacija je slična Communityju, slabašna gledanost, ali više naginje obnavljanju. Usto su dobili i punu (drugu, aktualnu) sezonu od 22 epizode.

Prognoza: vjerojatno opstaje.

Sigurno otkazivanje

Mercy

Ova nova medicinska drama čak je dobila punu sezonu, ali druga sezona je malo vjerojatna. Uz Traumu, najlošija NBC-jeva serija s izuzetkom L&O-a (famozni petak). Siguran kandidat za otkazivanje.

Trauma

U kontekstu Chuckovog povratka, otkazivanje Traume spominjalo se kao sigurno. Postojala su nagađanja da NBC neće obnoviti Traumu nakon isteka ugovorenih 13 epizoda (čak je i odrađivanje kompletnog ugovora bilo upitno), no upravo suprotno, NBC je naručio dodatne tri epizode, a gledanost je ostala ista. Loša. Osim toga, računajte da je produkcija poprilično skupa (vidi sliku). Teško da će serija dobiti još jednu šansu.

trauma

8 komentara
 • Malo NBC ima najjačih dva sata komedije na televiziji ikada. Community, Parks, Office i 30 Rock. Sve jedno za drugim.

  Sve ostalo mi neće faliti uopce.

 • Jedino što je vrijedno praćenja na NBC-ju su 30 Rock, Parks & Recreation i naravno Chuck. Ostalo, srednja žalost. Napomena: The Office nisam nikad gledao, pa ne mogu ništa reć :D

 • Fox i CBS vladaju danas, a nekada je to bija NBC.
  Jedine serije koje sam pratija na NBCu su bile Medij (medium), sada na CBS-u (velika greška NBC-a) i Heroji od kojih sam odustao.

 • Sad mi je tek doslo do glave da CBS ima gotovo 20 scripted showova samo za ovu jesen, a NBC devet. Jedva dvije vise nego jebeni The CW.
  Dobro da su Lenu dali kompletan 10h primetime slot.

 • Ne znam, jedva sam se prisilio odgledati 3-4 epizode 1. sezone, humor mi uopće nije sjeo nekako mi se sve isforsirano čini (OMG GLE GIKA HEHEHE, u BBT-u puno bolje odrađeno), radnja isto glupava itd.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861