Predstavljamo: The Tudors – serijala.com
Trenutno čitaš
Predstavljamo: The Tudors

Predstavljamo: The Tudors

Henry VIII., kralj Engleske od 1509. godine pa sve do svoje smrti, bio je značajna osoba u povijesti engleske monarhije. Većim dijelom svoje vladavine bio je poznat po suprezanju utjecaja protestantske reformacije u Engleskoj te odvajanju Engleske crkve od Rimske katoličke crkve, u konačnici od pape dobivši priznanje i titulu Branitelja vjere.

Pa ipak, Henry je današnjim generacijama mnogo zanimljiviji po svojim ljubavnim zavrzlamama – najboljoj istinitoj sapunici ikada. Često kroz povijest portretiran kao debeljuškasti starac, kupajući se u bogatstvu svojih predaka i znajući uživati u životu, privukao je žene ih svih susjednih zemalja. Tokom svoje vladavine Henry je imao ukupno šest supruga, od kojih je nekolicina tragično osuđena na smrt.

Showtimeov The Tudors, kostimirana drama od planirane četiri sezone i irsko-kanadske produkcije, odmah u početku krenula je vrlo pompozno, ne štedjevši apsolutno na ničemu. Priča je to upravo o životu Henryja VIII., čije su ljubavi isprepletene državnim poslovima i politikom. Premijera serije emitirala se 1. travnja 2007. godine, te je to bio najgledaniji Showtimeov pilot u posljednje tri godine.

Prva sezona Tudora prikazivala je razdoblje Henryjeve vladavine u vrijeme kada je njegova pozicija kralja testirana međunarodnim sukobima, kao i političkim intrigama unutar samog dvora. Istodobno kralj je bio pod pritiskom nedobivanja muškog nasljednika, pa  je od sebe sve više odbijao svoju ostarjelu ženu Katherine of Aragon. Za oko mu zapada mlada dvorjanka Anne Boleyn.

Tokom druge sezone Henry je na čelu Engleske crkve, čime nastaju neslaganja s Katoličkom crkvom, a tome nimalo ne pomaže želja za razvodom od Katherine. Henry se potajno oženio trudnom Anne, no ni ona mu nije uspijevala dati sina. Henryjeva pažnja sve više se usmjeravala prema idućoj potencijalnoj majci njegova nasljednika, Jane Seymour.

Treća sezona potom je prikazivala Henryjev brak sa Jane Seymour i Anne of Cleves, rođenje sina Edwarda VI., pad Thomasa Cromwella i početak Henryjeve veze sa “opasnom” Katherine Howard.

Anne Boleyn

U konačnici, četvrta i završna sezona o Henryjevom životu počinje ovu nedjelju. Prikazat će se njegov odnos sa posljednje dvije žene, Katherine Howard i Catherine Parr, te Henryjevo nepovratno gubljenje razuma i potpuno ludilo.

Glavnog lika serije tumači mladi irski glumac Jonathan Rhys Meyers, poznat po ulogama u filmovima Velvet Goldmine, Bend It Like Beckham i Vanity Fair, te povremenim televizijskim pojavljivanjima. No, muške gledatelje Tudora više će interesirati Natalie Dormer, koja portretira zavodnicu Anne Boleyn. Natalie je bila najpoznatija kao Victoria u filmu Casanova, a interesantno je da je potomkinja obitelji Jane Dormer, engleske dvorkinje kraljice Mary.

Od ostalih uloga Henryjevih žena tu su, redom, Maria Doyle Kennedy, Annabelle Wallis, Joss Stone, Tamzin Merchant te Joely Richardson, a od važnijih alter ega ličnosti toga doba ističu se James Frain, Sam Neill, Jeremy Northam i mnogi drugi.

Pročitaj još

Iako serija vjerno prikazuje atmosferu Henryjevog dvora i političkih situacija u srednjem vijeku, često joj se prigovara na račun netočnih prikazivanja povijesnih činjenica i istina, koje su u seriji puno puta “prilagođene” radnji. Očigledna stvar koja se odmah primijeti po početku gledanja serije je sam Henryjev izgled, koji je za potrebe Showtimeove verzije doživio ekstremne izmjene. Jonathanov Henry ovdje je privlačan mladi kralj spreman za osvajanje plemićkih dama, te u najboljoj kondiciji za borbu i svoje lovačke hobije.

Nadalje, lik Henryjeve sestre, koja se u seriji naziva “princezom Mary”, zapravo je kombinacija njegove dvije sestre – životni događaji mlađe sestre princeze Mary Tudor udruženi su sa imenom njegove starije sestre Margaret Tudor, kako bi se izbjegle zabune vezane za istoimenu Henryjevu kćer, Mary I.

Jane Seymour

Tudori su nominirani za brojne nagrade, među ostalima i Zlatni globus za najbolju dramsku seriju 2007. godine. Jonathan Rhys Meyers također je nominiran za najboljeg glumca u televizijskoj drami. Osim Globusa, serija je nominirana za osam irskih filmskih i televizijskih nagrada u 2008. godini, te je osvojila nagrade za kostimografiju, produkciju i šminku.

Sve u svemu Tudori su serija koja će se najviše svidjeti zainteresiranima za ovo razdoblje engleske povijesti, kao i svima željnim ljubavnih intriga i političkih spletki. Uz dozu privlačnih glumica i vrućih scena u kraljevim privatnim odajama, recept odlične serije upotpunjen je kombinacijom sjajne kostimografije i povremene akcije u stilu najboljih epskih spektakala. No, najbolje od ove klasične priče tek stiže – ovu nedjelju.

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861