Najava: Emmy ’11 – najbolja drama i komedija – serijala.com
Trenutno čitaš
Najava: Emmy ’11 – najbolja drama i komedija

Najava: Emmy ’11 – najbolja drama i komedija

Završavamo sa mini-serijom najava najprestižnije televizijske nagradu, Emmy. Nominacije za šezdeset treće po redu Emmye bit će objavljene u četvrtak, 14. srpnja, a pobjednike ćemo doznati na ceremoniji dodjele nagrada 18. rujna. Kao uvod u objavu nominacija, kroz tri članka analizirali smo potencijalne kandidate, pokušali predvidjeti nominirane te izdvojili vlastite favorite. Nakon što smo prošli kroz glumačke kategorije u komedijama i drami, na redu su finalne i najvažnije kategorije – one za najbolju dramu i komediju.

Prethodni članci:

Najbolja drama

Lani nominirani:

Breaking Bad (AMC), Dexter (Showtime), The Good Wife (CBS), Lost (ABC), Mad Men (AMC), True Blood (HBO)

Mad Men, AMC
Lanjski dobitnik: Mad Men, AMC

Za razliku od kategorije ispod, drama će ove godine biti prilično… dramatična. Breaking Bad, baš kao i Bryan Cranston i Aaron Paul, se neće naći u konkurenciji zbog predugog perioda u kojem se serija nije emitirala. S druge strane, ABC-jev Lost je završio prošle godine, pa stoga ni njega neće biti ove godine na Emmyima.

Lanjski pobjednik (i preklanjski i prekpreklanjski) Mad Men, najsigurniji je kandidat za mjesto u šest najboljih. Odlična čevrta sezona “Momaka s Madisona” to je i više nego zaslužila, a ako bi serija i četvrti put zaredom trijumfirala, ne bi se previše bunili.

Jedina serija sa broadcast mreža koja ima gotovo osiguranu (i zasluženu) nominaciju je The Good Wife. Nakon prošlogodišnje nominacije u prvoj sezoni, The Good Wife će zaraditi bar nominaciju i ove godine, a ako pritom sruši i dosad nepobjedive “Momke s Madisona”, neće biti previše iznenađenih lica u publici. Od dvije kabelske serije koje su se prošle godine našle u listi nominiranih, Dexter i True Blood, samo prva ima realne šanse za ponoviti uspjeh. Nakon najlošijih sezona obaju serija, ne vjerujemo da će se True Blood naći ove godine u šest najboljih (što je uopće tamo radio lani?), a Dexter glasači vole, pa iskreno ne bi bili iznenađeni da se Showtimeov serijiski ubojica opet (nezasluženo) nađe u elitnom društvu.

Od novih serija, HBO-ov dvojac Boardwalk Empire i Game of Thrones, ima velike šanse ubaciti se na mjesta Losta i Breaking Bada, no malu prednost ipak dajemo tradicijonalnijem Empireu, jer fantasy uvijek slabo prolazi na ovakvim dodjelama nagrada. Ako netko može srušiti dominaciju Mad Mena, to je Boardwalk. Martin Scorsese ogromno je ime koje će Akademija sigurno poštovati, a serija je već pokupila Zlatni globus početkom godine.

Iako nismo fanovi AMC-jevog The Killinga, Akademija i glasači vole mrežu, pa bi se i on vrlo lako mogao provući kroz ušicu igle. Kad smo već kod AMC-ja, njegov The Walking Dead bi vrlo lako mogao pokupiti nominacije za režiju i tehničke kategorije, a kad bi se samo pilot gledao, čak bi se zombiji mogli naći u listi kandidata za Emmyja. Vrlo teško, ali ne i iznenađujuće, pilot je ipak režirao Frank Darabont.

Od serija koji bi jako voljeli vidjeti na listi, tu je Friday Night Lights i njegova odlična posljednja sezona. Nakon pet godina emitiranja, serija, i svi iza nje, te mi ispred malih ekrana prolili smo hektolitre suza za ovom divnom, malom serijom o životu u Texasu. Bar nominacija u posljednjoj sezoni zadovoljila bi naše apetite i primirila naša srca.

FX-ov Justified i HBO-ov Treme su u onoj “znanstvena-fantastika” kategoriji, iako i jedna i druga zaslužuju svoje mjesto u šest najboljih. Veliko iznenađenje bi nam bilo da se i jedna od serija nađe na listi. Akademija iz nekog razloga nema naročitu sklonost prema FX-u, kao ni autoru Tremea, Davidu Simonu (ravno dvije nominacije za The Wire, ali samo za scenarij).

Da se nas pita, vrlo bi visoko kotirali Rubicon, Fringe, Sons of Anarchy, Parenthood, Men of a Certain Age i Terriers, no za njih glasači vjerojatno nisu niti čuli.

Prognoza:

Boardwalk Empire (HBO), Dexter (Showtime), Friday Night Lights (NBC), Game of Thrones (HBO), Mad Men (AMC), The Good Wife (CBS)

Pusti san:

Boardwalk Empire (HBO), Friday Night Lights (NBC), Game of Thrones (HBO), Justified (FX), Mad Men (AMC), Treme (HBO)

Najbolja komedija

Lani nominirani:

30 Rock (NBC), Curb Your Enthusiasm (HBO), Glee (Fox), Modern Family (ABC), Nurse Jackie (Showtime), The Office (NBC)

Lanjski dobitnik: Modern Family (ABC)
Lanjski dobitnik: Modern Family (ABC)

 

Kategorija u kojoj je možda najizraženija, već ionako poznata predvidivost i slkonost ponavljanju Akademijinih glasača. Od šest lani nominiranih serija, HBO-ov Curb Your Enthusiasm ove godine nije u konkurenciji jer, kao ni Breaking Bad, nije se emitirao više od godinu dana. Vrlo je izgledno da će gotovo sve lani nominirane serije biti izdvojene i ove godine.

Pročitaj još

Modern Family najveći je no-brainer, lanjski dobitnik jedna od rijetkih serija koju podjednako voli i kritika i publika, a definitivno i članovi žirija svih ostalih nagrada, usprkos padu kvalitete i nešto ziheraškijem pristupu druge sezone. Glee, s druge strane, kritika ne voli, gledatelji polako napuštaju, kvaliteta serije drastično je pala u drugoj sezoni, no još je uvijek omiljen u glasačkim krugovima. Između ostalog, u siječnju je dobio drugi Zlatni globus za redom.

Odmah ih slijede 30 Rock i The Office, dugogodišnji favoriti emmyevaca, nominirani četiri, odnosno pet godina zaredom. Bilo bi ludo prognozirati prekidanje niza, iako je Modern Family lani prekinuo niz od tri uzastopne pobjede 30 Rocka u ovoj kategoriji. Obje serije daleko su od svojeg vrhunca, no imale su ponešto bolje sezone u odnosu na lanjske.

Uz pretpostavku da su ovo četiri sigurne nominacije, za preostala dva mjesta vjerojatno će konkurirati Showtimeove “komedije”, The Big C, Nurse Jackie i, nešto malo manje vjerojatno, United States of Tara ili Episodes, a lako je moguće da će se među njih ugurati i The Big Bang Theory. Iako je serija koju praktički samostalno nosi Jim Parsons od prilično zabavne i simpatične komedije srozala i poglupila na razinu tipičnog prožvakanog i isoforsiranog sitcoma, TBBT zapravo postaje sve popularniji (a vjerojatno postoji korelacija između toga). The Big C je najnoviji dodatak Showtimeovim dramedijama, a njena glavna zvijezda Laura Linney jedna od glavnih kandidatkinja za nagradu u ženskoj glumačkoj kategoriji. Dajemo joj nešto malo veće šanse od Nurse Jackie, lanjskog mini-iznenađenja, i znatno veće od Tare i Episodes. Ovime zaključujemo dio kandidata koji će “vjerojatno biti nominirani”…

…i dolazimo do onih koje bismo željeli da budu. U prvom redu, to su “drugi” NBC-jev humoristični dvojac, Parks and Recreation i Community. Već sad vjerojatno bolji od The Officea i 30 Rocka u najboljim danima, nažalost vrlo potcijenjeni. Neizmjerno bi nas veselilo kada bi jedna od ovih dviju serija dospjela među nominirane. U suprotnom, uvijek nam ostaje (uzaludno) tješenje da su Emmyi irelevantni i ne predstavljaju nikakav barometar kvalitete…

U kategoriji “svinje će poletjeti prije nego će biti nominirani” su tri FX-ove komedije, It’s Always Sunny in Philadelphia, The League i Louie. Archer, iz nekog razloga, mreža i/ili autori nisu ni kandidirali. U nekom alternativnom svemiru u kojem Akademijini glasači biraju najzaslužnije, Louie bi mogao dobiti nominaciju, ukoliko možda glasači budu impresionirani radom Louisa C.K.-a koji je glavni glumac, jedini redatelj, producent i scenarist serije, i recimo da ima najviše šanse između navedenih FX-ovih serija. Ali to je kao da prognozirate ima li veće šanse Dinamo ili Hajduk da osvoje Ligu prvaka. Također slabe šanse, no možda trunku veće od prethodnog društvenca jer se radi o serijama sa broadcast mreža, imaju ABC-jev Cougar Town i Foxov Raising Hope. No ove dvije simpatične komedije vjerojatno realnije šanse imaju u glumačkim komedijama.

Prognoza:

Glee (Fox), Modern Family (ABC), The Big C (Showtime), The Office (NBC), 30 Rock (NBC), The Big Bang Theory (CBS)

Pusti san:

Parks and Recreation (NBC), Community (NBC), Louie (FX), It’s Always Sunny in Philadelphia (FX), Modern Family (ABC), Archer (FX, nije kandidiran), The League (FX)

2 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861