Najava: Emmy ’11 – drama, glumačke kategorije – serijala.com
Trenutno čitaš
Najava: Emmy ’11 – drama, glumačke kategorije

Najava: Emmy ’11 – drama, glumačke kategorije

Nastavljamo sa mini-serijom članaka u kojima najavljujemo nominacije za najprestižniju televizijsku nagradu, Emmy. Nominacije za šezdeset treće po redu Emmye bit će objavljene u četvrtak, 14. srpnja, a pobjednike ćemo doznati na ceremoniji dodjele nagrada 18. rujna. Kao uvod u objavu nominacija, analizirat ćemo potencijalne kandidate, pokušati predvidjeti nominirane te izdvojiti vlastite favorite. Nakon što smo prošli kroz glumačke kategorije u komedijama, na redu su dramske serije, a u utorak pišemo o glavnim kategorijama – najboljoj komediji i drami.

Najbolji glavni glumac u drami

Lani nominirani:

Bryan Cranston (Breaking Bad), Kyle Chandler (Friday Night Lights), Matthew Fox (Lost), Jon Hamm (Mad Men), Michael C. Hall (Dexter), Hugh Laurie (House)

Lanjski dobitnik: Bryan Cranston (Breaking Bad)
Lanjski dobitnik: Bryan Cranston (Breaking Bad)

Kategorija pretrpana sjajnim kandidatima koji podjednako zaslužuju nominaciju; no zapravo je mnogo teže izabrati šestoricu idealnih kandidata, nego predvidjeti kuda će otići glasovi Akademije. Desetak kandidata zaslužuje kipić, kamoli nominaciju. Bryan Cranston, trostruki dobitnik nagrade u ovoj kategoriji, ne konkurira za nagradu, kao ni Matthew Fox čiji je Lost završio. Poznavajući Akademijinu sklonost ponavljanju nominacija, preostali kandidati uglavnom su sigurni.

Michael C. Hall i Jon Hamm nominirani su tri godine zaredom, Hugh Laurie ima čak pet nominacija (nijedan dosad nije pobijedio), ali nekako se bojimo da bi glasači mogli zaboraviti Kylea Chandlera. Nadajmo se samo paranoja zbog potcijenjenosti Friday Night Lightsa. Hall i Laurie odlični su glumci, sjajni dapače. Laurie je vjerojatno već ranije zaslužio svoj kipić, no obojica su zapeli u serijama daleko od svojih najboljih dana. Hallov nastup u Dexteru jedna je od rijetkih stvari koja nas još drži uz seriju. “Sigurne” kandidate zaokružuje Steve Buscemi koji, uz ovogodišnja priznanja Ceha glumaca i Zlatnih globusa, nominaciju za Emmy ima u džepu. Što će reći da gomila glumaca kandidira za praktički jedno, eventualno dva mjesta.

Među glumcima koji su prethodnih godina bili nominirani za sadašnje uloge su Gabriel Byrne (In Treatment), Simon Baker (The Mentalist) i Denis Leary (Rescue Me). Među novim ovogodišnjim kandidatima je nekoliko glumaca koji su već dizali zlatnu statuu – Jeremy Irons (The Borgias), William H. Macy (Shameless),  Michael Imperioli (Detroit 1-8-7) i Tom Selleck (Blue Bloods). Dakle, Akademija barem zna da postoje, no Bryne i Irons jedini imaju realne šanse, za razliku od ostalog društvenca.

Dvojac kandidata koje bismo vrlo rado vidjeli među nominiranima poznati su glasačima od ranije. Peter Krause u istoj kategoriji tri puta je nominiran za Six Feet Under, a u Parenthoodu i dalje briljira, posebice u scenama sa sinom koji boluje od Aspergerova sindroma. Možda ne vole svi Raya Romana, ali njegov nastup i lik – a na kraju i sama serija – vrlo su različiti od sitcoma Everybody Loves Raymond, za koji je dobio Emmy i nekoliko nominacija.

Od preostalih vrlo nam dragih glumaca izdvajamo Timothya Olyphanta i njegov šešir (Justified), koji je i dalje sjajan u seriji koja je daleko napredovala u drugoj sezoni; Seana Beana i njegovu glavu (Game of Thrones), čija nominacija ovisi o tome koliko će brzo Akademija pogledati Igru prijestolja i biti zagrijana za fantasy žanr; te Donala Lougea (Terriers), koji doduše ima mizerne šanse za nominaciju, iako je bio pri samom vrhu glumaca koje bismo nominirali u idealnom slučaju. Holt McCallany (Lights Out) i James Badge Dale (Rubicon) također su bili vrlo dobri u, nažalost, serijama otkazanim nakon jedne sezone.

Predviđanje:

Steve Buscemi (Boardwalk Empire), Kyle Chandler (Friday Night Lights), Jon Hamm (Mad Men), Michael C. Hall (Dexter), Hugh Laurie (House), Timothy Olyphant (Justified)

Pusti san:

Steve Buscemi (Boardwalk Empire), Kyle Chandler (Friday Night Lights), Jon Hamm (Mad Men), Timothy Olyphant (Justified), Peter Krause (Parenthood), Ray Romano (Men of a Certain Age)

Najbolja glavna glumica u drami

Lani nominirane:

Julianna Margulies (The Good Wife), Connie Britton (Friday Night Lights), Kyra Sedgwick (The Closer), Glenn Close (Damages),  January Jones (Mad Men), Mariska Hargitay (Law & Order SVU)

Lanjska dobitnica: Kyra Sedgwick (The Closer)
Lanjska dobitnica: Kyra Sedgwick (The Closer)

Prošle se godine među nominirane napokon uspjela progurati Connie Britton, zvijezda užasno podcijenjenog Friday Night Lightsa. Posljednja sezona serije, koja upravo završava s emitiranjem na NBC-u, prepuna je Emmyevskih trenutaka, i najljepši bi način da se serija oprosti od publike bio taj da napokon dobije priznanje koje zaslužuje. Nažalost, šanse da Connie završi na vrhu izrazito su male, s obzirom na ogromnu konkurenciju u ovoj nemilosrdnoj kategoriji.

Iz kojeg razloga glasači iz godine u godinu daju glasove Mariski Hargitay pitanje je za koje vjerojatno nikada nećemo saznati odgovor, a čak je i na pitanje o smislu života Douglas Adams dao odgovor – 42. Jednako šokantna i nerazjašnjiva jest lanjska pobjeda Kyre Sedgwick, koja je, za sasvim prosječnu sezonu Closera (seriju koja i u najboljim epizodama ne doseže kvalitetu serija u čijem se društvu nalazi), odnijela zlatni kipić, ostavivši iza sebe Glenn Close, dvostruku dobitnicu Emmya za Damages, te Juliannu Marguiles, koja je briljirala u prvoj sezoni The Good Wife. Glenn Close ove je godine izvan konkurencije, s obzirom da je između 3. i 4. sezone Damagesa prošlo više od godinu dana. A ako ćete se kladiti na nečiju nominaciju, onda se kladite na Juliannu Marguiles – druga sezona Good Wife kvalitetom je nadmašila prethodnu, i u očima mnogih, Marguiles je favorit za pobjedu. Što se tiče Mad Mena, ove su godine po prvi put i January Jones i Elisabeth Moss prijavljenje za glavnu ulogu (inače jedna bude prijavljena za sporednu), stoga će biti zanimljivo kojoj će se glumici glasači prikloniti (naše predviđanje: Moss – zbog fenomenalne epizode The Suitcase).

Iz godine u godinu Emmy glasači uporno ignoriraju fantastičnu Katey Sagal, koja briljira u Sons of Anarchy, te bi se u ovom slučaju trebali ugledali na Zlatne globuse, na kojima je Sagal ove godine proglašena najboljom glavnom glumicom u dramskoj seriji. Također, jednako zagonentno je i lanjsko ignoriranje fenomenalnog Tremea, koji je, u maniri The Wirea, totalno neprimjećen od strane glasača. Melissa Leo, koliko god bila kontroverzna sa svojim kampanjama za Oscare, odlično glumi, a njezina uloga u Tremeu nije iznimka. Zatim, još jedna serija koju su lani Emmyevci izignorirali NBC-ev je Parenthood, u kojem je jedna od svijetlih točaka svakako Lauren Graham, čija je kemija sa svojom fiktivnom kćerkom Mae Whitman (također ozbiljni kandidat za sporednu ulogu u našim očima) jednostavno neosporiva. I da završimo s tužaljkama, Anna Torv ignorirana je već dvije godine za Fringe, no ako je ikad zaslužila biti nominirana, onda je to za treću sezonu serije, gdje je morala glumiti samu sebe iz druge dimenzije, ali i oponašati Leonarda Nimoya zarobljenog u njezinom tijelu.

Novih imena koji bi se mogli probiti među šest odabranih nema mnogo, no protekle su sezone te glumice itekako impresionirale gledatelje. Iako je The Killing na kraju svog emitiranja postao definicija riječi “frustriranost” i “bijes”, ne može se poreći kvalitetna gluma u seriji, a zvijezda Mireille Enos, savršen je primjer. Iako njezina uloga u Game of Thronesu nije glavna (pitamo se zašto je uopće prijavljena u ovoj kategoriji), Lena Headey kroz relativno je malu minutažu u prvoj sezoni ove obožavane serije ostavila dubok utisak. Također, Emmy Rossum odlično se snašla u Showtimeovom Shamelessu, kojeg bi Emmy glasači zbog svoje pretjeranosti i izrazite eksplicitnosti ipak mogli zaobići.

Gledajući popis prijavljenih glumica, jasno je da svatko želi svojoj seriji pružiti priliku da zasja na Emmyima, makar šanse za to bile minimalne. No, kad na popisu vidite imena poput Leighton Meester (Gossip Girl), Emily Deschanel (Bones), Kathy Bates (Harry’s Law), Elisabeth Mitchell (V), Piper Perabo (Covert Affairs) ili Sarah Shahi (Fairly Legal), ne možete a da se grohotom ne nasmijete.

Predviđanje:

Julianna Marguiles (The Good Wife), Mariska Hargitay (Law & Order SVU), Kyra Sedgwick (The Closer), Elisabeth Moss (Mad Men), Connie Britton (Friday Night Lights), Katey Sagal (Sons of Anarchy)

Pusti san:

Connie Britton (Friday Night Lights), Melissa Leo (Treme), Lauren Graham (Parenthood), Mireille Enos (The Killing), Julianna Marguiles (The Good Wife), Elisabeth Moss (Mad Men)

Najbolji sporedni glumac u drami

Lani nominirani:

Andre Braugher (Men of a Certain Age), Michael Emerson (Lost), Aaron Paul (Breaking Bad), Terry O’Quinn (Lost), Martin Short (Damages), John Slattery (Mad Men)

Lanjski dobitnik: Aaron Paul (Breaking Bad)
Lanjski dobitnik: Aaron Paul (Breaking Bad)

Tek Andre Braugher i John Slattery ove godine ponovo kandidiraju za nominacije, rekli bismo da tri godine za redom nominirani  Slattery ima gotovo sigurnu nominaciju, a Braugher vjerojatnu. Također je vrlo vjerojatno da su barem dvije nominacije rezervirane za dvije drame s širokim ansamblom, Boardwak Empire i The Good Wife. Michael Pitt i Alan Cumming čine se izglednim kandidatima, a dobre šanse imaju Josh Charles i Chris Noth te druga dva Boardwalkova Michaela, Kenneth Williams i Shannon.

Peter Dinklage trebao, ne – morao – bi biti nagrađen nominacijom za vjerojatno najbolji glumački dio Igre prijestolja. Što će reći da, pod uvjetom da ove pretpostavke budu točne, ostaje maksimalno jedno otvoreno mjesto za hrpicu dragih nam kandidata. Da se nas pita, Walter Goggins (Justified) i John Noble (Fringe) bili bi najveći “ziheri” kategorije, a Michael Raymond-James (Terriers) i Wendell Pierce (Treme) bili bi odmah do. Goggins je već lani zaslužio nominaciju, a ove sezone držimo fige da profitira od kreativnog uzleta Justifieda. Noble u Fringeu radi ono što Akademija voli, glumi različite persone istog lika, no postoji “sitan” problem… Akademija ne voli žanrovske serije, ako nisu sa HBO-a. Dok se materijalu koji su dobili može prigovarati, glumačkim nastupima u The Killingu sigurno ne; Joel Kinnaman i Brent Sexton imaju svakako zaslužene šanse za nominacije.

Spomenut ćemo još par kandidata “za dušu”. Nismo sigurni da su glasači svjesni postojanja Southlanda, no u idelanom slučaju Shawn Hatosy bio bi jedan od glavnih kandidata za nominaciju. Sjajan mladi glumac Jeremy Allen White (Shameless) jedno je od otkrića sezone, a kad smo kod mladih glumaca, nevjerojatno dobar je trinaestogodišnji Max Burkholder iz Parenthooda te kolega mu Michael B. Jordan, čak nešto bolji u Friday Night Lightsima. No konkurencija je zastrašujuća…

Predviđanje:

Peter Dinklage (Game of Thrones), Michael Pitt (Boardwalk Empire), Alan Cumming (The Good Wife), Chris Noth (The Good Wife), Andre Braugher (Men of a Certain Age), John Slattery (Mad Men)

Pusti san:

Peter Dinklage (Game of Thrones), Walton Goggins (Justified), John Noble (Fringe), Michael Raymond-James (Terriers), Michael Pitt (Boardwalk Empire), John Slattery (Mad Men)

Najbolja sporedna glumica u drami

Lani nominirani:

Elisabeth Moss (Mad Men), Archie Panjabi (The Good Wife), Christine Baranski (The Good Wife), Christina Hendricks (Mad Men), Sharon Gless (Burn Notice), Rose Byrne (Damages)

Lanjska dobitnica: Archie Panjabi (The Good Wife)
Lanjska dobitnica: Archie Panjabi (The Good Wife)

S obzirom da je Rose Byrne ove sezone izvan konkurencije za Damages, a Elisabeth Moss je prijavljena kao glavna glumica, ove ćemo godine vidjeti barem dva nova lica u ovoj kategoriji. The Good Wife će gotovo sigurno imati barem jednu svoju predstavnicu, a i lako je moguće da će i Archie Panjabi, prošlogodišnja pobjednica, i Christine Baranski, obje ponovno dobiti nominaciju. Christina Hendricks (Mad Men) omiljena je među glasačima, a s druge strane, Sharon Gless (Burn Notice) teško će ponoviti svoj lanjski uspjeh (nadajmo se).

Među kandidatkinjama koje se najvjerojatnije neće pojaviti na listi nominiranih iako to definitivno zaslužuju, nalaze se Khandi Alexander, koja se u Tremeu preporodila nakon užasnog CSI: Miamija, zatim Jurnee Smollett, novopridošlica postavi Friday Night Lightsa koja je svojom pojavom učinila odlazak starih likova podnošljivim, Regina King, zvijezda podcijenjenog Southlanda koji je na TNT-u prerastao iz solidne u vrhunsku seriju, Emilia Clarke, koja se uz Petera Dinklagea najviše istakla u Game of Thronesu kao Daenerys Targaryen, Laura Allen, zvijezda FX-ovih tragičnih, ali ne i zaboravljenih Terriersa, te Mae Whitman (Parenthood), jedna od najtalentiranijih mladih glumica koje trenutno krase male ekrane. Među muškim kandidatima spomenuli smo mladog Maxa Burkholdera, a u Mad Menima doslovce odrasta još jedna fantastična mlada glumica – jedanaestogodišnja Kiernan Shipka.

Tri “slobodna” mjesta (ako popisu izbrisanih dodamo i Sharon Gless) vrlo vjerojatno će popuniti Michelle Forbes, čiji je nastup u AMC-evom Killingu bio u centru mnogih pohvala, Margo Martindale, glavna negativka u drugoj sezoni FX-ovog Justifieda koja je s Christinom Hendricks već podijelila nagradu udruženja televizijskih kritičara, te Kelly MacDonald za ulogu Margaret Schroeder u HBO-ovom Boardwalk Empireu.

Predviđanje:

Margo Martindale (Justified), Archie Panjabi (The Good Wife), Christina Hendricks (Mad Men), Michelle Forbes (The Killing), Kelly MacDonald (Boardwalk Empire), Christine Baranski (The Good Wife)

Pusti san:

Regina King (Southland), Khandi Alexander (Treme), Margo Martindale (Justified), Christina Hendricks (Mad Men), Emilia Clarke (Game of Thrones), Mae Whitman (Parenthood)

6 komentara
  • Ja bi ga dao Laurieu. Istina da su i on i serija dosta losiji nego prije, i da ga je trebao dobiti prije kojih 5 godina, al kad vec nije, nek mu daju jedan za stare zasluge…

    • Ako nije mogao dobiti već sve ove godine za sezone koje su bile daleko superiornije od ove posljednje, nek ga onda ni ne nominiraju.
      Red je već da se ta kategorija osvježi novim licima, makar te novopridošlice ne pobijedile.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861