Jesen 2012: Pregled obnovljenog, otkazanog, naručenih novih serija te rasporeda po danima – serijala.com
Trenutno čitaš
Jesen 2012: Pregled obnovljenog, otkazanog, naručenih novih serija te rasporeda po danima

Jesen 2012: Pregled obnovljenog, otkazanog, naručenih novih serija te rasporeda po danima

Završili su upfrontovi, godišnje prezentacije programa i rana prodaja oglasnog prostora za iduću sezonu. Sve mreže riješile su dvojbe oko obnove starih serija, narudžbe novih te otkazivanja viška. Kao i svake godine, među otkazanima se sasvim sigurno našlo nekoliko vaših favorita, no to je dio folklora na koji je iskusniji gledatelj američke televizije već debelo navikao. Sad kad se prašina slegla rezimiramo otkazane, obnovljene i nove serije te analiziramo rasporede po mrežama. Naravno, napminjemo da se radi isključivo o američkim nacionalnim, odnosno broadcast mrežama, dakle petorki ABC, CBS, Fox, NBC i The CW. Kabelske mreže — poput HBO-a, AMC-a, FX-a, Showtimea… — funkcioniraju po nešto drugačijem modelu i takve odluke uglavnom donose “u hodu”.

Vijesti o predstavljanju programa

Traileri novih serija

Obnovljeno

ABC (13)CBS (13)FOX (10)NBC (11)CW (6)
Body of Proof2 Broke Girls*American Dad30 Rock90210
CastleBlue BloodsBonesBetty White's Off Their Rockers*Gossip Girl
Don't Trust the B---- in Apt. 23*Criminal MindsFamily GuyCommunityHart of Dixie*
Grey's AnatomyCSIFringeGrimm*Nikita
Happy EndingsCSI: NYGleeLaw & Order: SVUSupernatural
Last Man Standing*Hawaii Five-ONew Girl*ParenthoodThe Vampire Diaries
Modern FamilyHow I Met Your MotherRaising HopeParks and Recreation
Once Upon a Time*Mike & MollyThe Cleveland ShowSmash*
Private PracticeNCISThe SimpsonsThe Office
Revenge*NCIS: LATouch*Up All Night*
Scandal*Person of Interest*Whitney*
Suburgatory*Rules of Engagement
The MiddleThe Big Bang Theory

* zvjezdica označava nove serije u sezoni 2011/12

ABC je nakon par neuspješnih sezona konačno uspio stvoriti jedan hit — Once Upon a Time od samog početka privukao je poveći broj gledatelja, a gledanost je uglavnom bila stabilna tokom sezone. Revenge je još jedan solidan mini-hit za ABC, kojeg će pokušati pretvoriti u pravi hit, sparivanjem s OUAT nedjeljom od iduće sezone. Iako su obnovili dosta komedija, još uvijek traže humorističnu uspješnicu usporedivu s Modern Familyjem. Suburgatory se pokazao solidnim i stabilnim “igračem”, no daleko od neke definicije hita.

CBS je napravio ono što svake sezone radi, obnovio najviše serija i zadovoljno trljao ruke jer je uspio stvoriti najveći novi hit sezone (2 Broke Girls), a Person of Interest je čak jačao kako je jesenska sezona odmicala. Samo dvije obnovljene nove serije, ali CBS ionako ima jako malo rupa za krpati.

Fox je jesenas uspio stvoriti humoristični hit s New Girl, no serija je tokom sezone pogubila dosta gledatelja — između ostalog zato što je mreža sredinom jeseni ubila moment serije stavivši je na višetjednu pauzu. Pošto izdvajamo samo (igrane) serije, na listi nema pjevačkog reality showa X-Factor, čiji je uspjeh — iako značajno manji od očekivanog — pojeo dosta prostora za originalne serije. Bob’s Burgers još nije obnovljen za treću sezonu, ali naći će se na jesenskom rasporedu jer su im preostale neemitirane epizode. Obzirom da je Fox otkazao dvije nove ovogodišnje animirane serije, a nema novih u razvoju, očekuje se da će Bob’s prije ili kasnije dobiti i službenu novu sezonu.

NBC je obnovio sve i svašta, a valjda bi obnovio Chuck da ga nije otkazao još lani. Vratili bi Prijatelje, da mogu. Karikiramo, ali nije daleko od istine. 30 Rock će sa 13 epizoda završiti nagrađivani sedmo-sezonski vijek, a dosta povratničkih komedija — Betty White’s…, Community, Parks and Recreation, Up All Night i Whitney — također imaju skraćene, polovične narudžbe sezona. Naravno, s mogućnošću produžetka, ovisno o gledanosti. Smash će ponovo dobiti 15 epizodnu sezonu, kao i Parenthood četvrtu. Inače sjajna obiteljska dramedija ima golem i skup ansambl, što je moguć razlog ovako smanjene narudžbe. Grimm je neočekivani NBC-jev novi ovosezonski polu-hit, dok je, s druge strane, vrlo realna opcija da ocvali veterani Law & Order: SVU i The Office ulaze u svoje posljednje sezone.

Što se CW-a tiče, iako se nije činilo tako početkom sezone, mreža je obnovila Hart of Dixie na račun The Secret Circlea, koji je jesenas najbolje startao od novih serija. Nikita je također obnovljena, iako je sredinom sezone rijetko vjerovao u takav rasplet situacije. Gossip Girl, pak, dobiva sličan tretman kao One Tree Hill ove sezone — dodatnu skraćenu, ujedno i posljednju sezonu. O točnom broju epizoda još se pregovara, ali dobit će oko 10-ak.

Otkazano

ABC (9)CBS (6)FOX (8)NBC (10)CW (3)
Charlie's Angels*A Gifted Man*Alcatraz*Are You There, Chelsea*One Tree Hill
Cougar Town (seli na drugu mrežu)CSI: MiamiAllen Gregory*Awake*Ringer*
Desperate HousewivesHow to be a Gentleman*Breaking InBent*The Secret Circle*
GCB*NYC 22*HouseBest Friends Forever*
Man Up*Rob*I Hate My Teenage Daughter*Chuck
Missing*Unforgettable*Napoleon Dynamite*Free Agents*
Pan Am*Terra Nova*Harry's Law
The River*The Finder*Prime Suspect*
Work It*The Firm*
The Playboy Club*

* zvjezdica označava nove serije u sezoni 2011/12

Cougar Town će od iduće sezone preseliti na kabelski TBS, što je dobra vijest jer ga ABC ionako nije pretjerano volio. Nakon osam sezona završile su Desperate Housewives, a očekivani nasljednik GCB to nije bio. Skupi Pan Am krenuo je kao jedna od najgledanijih novih jesenskih serija, ali vrlo brzo je bio prizemljen… Dosta je tu drugih razvikanih i manje razvikanih promašaja — poput “Spielbergove” horor-misterije The River i katastrofalnog remakea Charlijevih anđela.

CBS je nakon deset sezona otkazao CSI:Miami, te iduće jeseni po prvi puta nakon osam godina ulazimo u sezonu bez trojca forenzičkih serija. Unforgettable se pokazala vrlo zaboravljivom zamjenom za The Good Wife utorkom, dok A Gifted Man nije uspio ispuniti niska očekivanja za serije petkom.

FOX je zapravo otkazao sve osim dvije nove ovosezonske serije, a i taj obnovljeni Touch provukao se na iglene uši te odmah protjeran na petak. FOX nije imao muda odmah otkazati seriju Jacka Bauera. No, mreža se ne zabrinjava previše originalnim programom, tako dugo dok im prosjek dižu reality hitovi X-Factor i American Idol. Posljednji će ponovo biti najgledaniji program godine, no gledanost je ove sezone pala mnogo više nego se očekivalo. Terra Nova trebala je biti novi obiteljski hit, ali postala je tek skupi promašaj. House je otkazan nakon osam sezona, a Hugh Laurie početkom jeseni imat će posljednju šansu da digne Emmy kojeg je već ranije zaslužio.

Žalit ćemo za NBC-jevim Awakeom, no zapravo smo na otkazivanje bili pripremljeni još prije premijere. To što smo dobili svih 13 snimljenih epizoda zapravo je ugodno iznenađenje, nakon što su u istom terminu kratko trajali Prime Suspect i The Firm. Posljednji će potiho, u terminu subotom, odraditi sve 22 producirane epizode, jer radi se o posebnom slučaju i vrlo jeftinoj seriji koju je NBC kupio van standardnog razvojnog procesa. Na neke jesenas vrlo brzo otkazane serije — kao The Playboy Club ili Free Agents — već smo i zaboravili…

Kad CW otkaže seriju, to znači da je zbilja gleda tek šačica gledatelja. The Secret Circle trebao je biti novi teen hit, sparen s žanrovski sličnim The Vampire Diariesima, no kako se sezona bližila kraju, serija je sve više tonula. Ringer je trebao biti trijumfalni povratak Sarah Michelle Gellar, no bio je samo komično loše producirana, realizirana i odglumljena serija još smiješnije loše gledanosti.

Nove serije

ABC (10)CBS (6)FOX (5)NBC (13)CW (5)
666 Park Ave.ElementaryBen & Kate1600 PennArrow
Family ToolsFriend MeGoodwin GamesAnimal PracticeBeauty and the Beast
How To Live With Your
Parents for the Rest of
Your Life
Golden BoyThe Mob DoctorChicago FireCult
Last ResortMade in JerseyThe Mindy ProjectCrossbonesEmily Owens, M.D.
Malibu CountyPartnersThe FollowingDo No HarmThe Carrie Diaries
MistressesVegasGo On
NashvilleGuys With Kids
NeighborsHannibal
Red WidowInfamous
Zero HourNext Caller
Revolution
Save Me
The New Normal

Stabilnost mreže očituje se u broju naručenih novih serija, odnosno broju rupa koje trebaju krpati. CW je, naravno, iznimka, kao mreža koja posluje po nekim svojim čudnim pravilima i zapravo je misterija kako još uvijek postoji. I, naravno, ima najmanje sati originalnog programa godišnje.

Nenormalnih 13, jednu više nego lani, serija naručio je NBC, što je “nezdravo” velik broj. Jednostavno je nemoguće tokom sezone — financijski i vremenski — kvalitetno ispromovirati sve novake, te će i na kraju iduće sezone imati najduži stupac otkazanih serija. No, NBC-jev raspored ima toliko problema da “ako prođe prođe” postaje sasvim normalna strategija.

Koje će od ovih serija biti novi hitovi nemoguće je prognozirati. Da, startne pozicije za neke od njih nisu jednake — primjerice Revolution će biti poguran jedinom NBC-jevom svijetlom točkom, reality showom The Voice, sitcom Neighbors ići će iza Modern Family, a nove CBS-ove drame Elementary i Vegas također imaju udobna mjesta na jesenskom rasporedu. No stvaranje hitova je alkemija i potrebno je poklapanje dosta faktora da serija uspije, tako da ćemo s početkom jeseni ponovo sa zanimanjem pratiti kretanje gledanosti serija.

Rasporedi programa po danima

Ponedjeljak

Mreža20.0020.3021.0021.3022.0022.30
ABCDancing With The StarsCastle
CBSHow I Met Your MotherPARTNERS2 Broke Girls*Mike & MollyHawaii Five-0
NBCThe VoiceREVOLUTION
FOXBonesTHE MOB DOCTOR
CW90210*Gossip Girl*

Tri nove serije pridružuju se rasporedu ponedjeljkom, od kojih je svakako najrazvikaniji NBC-jev Revolution. Upravo će SF drama J.J.-a Abramsa i Erica Kripkea dobiti mjesto na rasporedu iza The Voicea — iako dva programa djeluju izrazito nekompatibilno, Revolution će tako imati najbolje šanse za opstanak. Smash je na pauzi do zimskog dijela sezona kako bi novi showrunner Josh Safran (Gossip Girl) imao vremena osmisliti novu sezonu te čini se, i podijeliti otkaze polovici glumačke postave.

Gledanost ABC-jevog Dancing With The Starsa proljetos je drastično pala. No, uz All Stars izdanje koje nas očekuje najesen, u bitci reality showova DWTS bi trebao privući veći broj gledatelja, dok će The Voice vjerojatno odnijeti krunu u 18-49 demografiji. CBS bi mogao imati najviše koristi od toga – podijeljena publika između dva realityja mogla bi im donijeti prvo mjesto za cijelu večer. 2 Broke Girls svakako ima potencijala izjednačiti, ako ne i nadmašiti gledanost Two and a Half Mena, a Partners djeluje kao savršeno uklopljen djelić slagalice u blok sitcoma. FOX i CW su, čini se, digli ruke od ponedjeljka. Uz A18-49 rating oko 2.0, Bones teško može novu dramu Mob Doctor izložiti velikoj publici, što znači da bi novi procedural morao biti instant hit kako bi se dulje zadržao na malim ekranima. S druge strane, CW na ponedjeljak vraća kombinaciju istočne i zapadne obale – 90210 i Gossip Girl po posljednji su put zajedno, no ne očekujte eksploziju gledanosti. Barem ne u pozitivnom smislu.

Utorak

Mreža20.0020.3021.0021.3022.0022.30
ABCDancing With The Stars: Results*Happy Endings*Don't Trust The B**** in Apartment 23*Private Practice
CBSNCISNCIS: Los AngelesVEGAS
NBCThe Voice: ResultsGO ONTHE NEW NORMALParenthood
FOXRaising Hope*BEN & KATENew GirlTHE MINDY PROJECT
CWHart of Dixie*EMILY OWENS, MD

Utorak će najesen postati jedna od najzanimljivijih večeri, jer se u udarnom satu primetimea priprema okršaj sitcoma — čak će tri mreže (FOX, ABC, NBC) tada emitirati jedan od svojih sitcom blokova, a od šest sitcoma u pitanju, samo je jedan (New Girl) na svom standardnom mjestu. ABC-jevi sitcomi sele sa udobnog mjesta iza Modern Familya na nezahvalni utorak, dok će NBC predstaviti dva nova — Go On i The New Normal. Iako će i NBC-jevi i ABC-jevi sitcomi imati naizgled udoban lead-in u obliku popularnog reality showa (Dancing With The Stars i The Voice sukobit će se drugu večer zaredom), ne računajte na to da će im donijeti značajniji porast gledanosti. Happy Endings i New Girl su, čini se, najranjiviji, jer su sa stilom humora i publikom koju privlače gotovo identični.

FOX će emitirati sitcomove i sat vremena ranije, no s obzirom da Raising Hope pokreće večer, ne očekujte dobre rezultate — sitcom u tom slotu protekle sezone nije uspio preći 2.0 A18-49 rating. CBS ostavlja kombinaciju NCIS-ova netaknutom, te su naglasili što su sretni da mogu ponuditi nešto u 21h što nije sitcom. Nama vrlo zanimljiva serija, Vegas, emitirat će se u 22h te kao muški-orijentirana opcija nasuprot “ženskih” serija kao što su Private Practice i Parenthood, Vegas ima potencijal da postane stalni i važni igrač za mrežu. Na posljetku, CW je složio dvosatni blok liječničkih serija, no kako će se Hart of Dixie snaći u ranijem terminu na drugoj večeri ostaje upitno.

Srijeda

Mre§a20.0020.3021.0021.3022.0022.30
ABCThe MiddleSuburgatoryModern FamilyTHE NEIGHBORSNASHVILLE
CBSSurvivorCriminal MindsCSI:
NBCANIMAL PRACTICEGUYS WITH KIDSLaw & Order SVU*CHICAGO FIRE
FOXThe X Factor
CWARROWSupernatural*

Reality showovi u središtu medijske pažnje, novi sitcom blokovi, kompletno promijenjeni rasporedi — srijedom također neće biti dosadno. The CW je napravio najveću promjenu na svom rasporedu upravo srijedom. Ondje je sletila njihova najiščekivanija nova serija, Arrow, a sparena je sa Supernaturalom, serijom koja je poslana na televizijsko groblje petkom i onda ponovno vraćena među žive.

NBC je jesenas već pokušao s kombinacijom dva sitcoma i dvije drame, samo što je tada centar večeri bio katastrofalno slabo gledani Harry’s Law. Međutim, i ovogodišnja im kombinacija serija srijedom ne djeluje najpametnije složeno. Miješanje multi-cam i single-cam sitcoma nikada ne funkcionira (Two and a Half Men + Worst Week, The Middle + Better With You, Last Man Standing + Cougar Town), a Law & Order SVU, koji je već na izmaku snaga, nedavno je pokazao da najbolje funkcionira u slotu u 22h.

Večer Dicka Wolfa nastavlja se sa Chicago Fireom, koji će teško pronaći svoju publiku nasuprot CSI-a i Nashvillea, koji bi mu mogli ukrasti žensku publiku željnu polugolih vatrogasaca i stariju publiku željnu akcijskog procedurala. CBS i FOX ne mijenjaju ništa – Survivor se i dalje drži, a CSI: je doživio renesansu u slotu srijedom i s novim vođom, Tedom Dansonom. S druge strane, FOX-ov X Factor mogao bi privući par novih znatiželjnih pojedinaca pred male ekrane, uz svu medijsku prašinu koju dižu novopridošlice Britney Spears i Demi Lovato.

I dok je ABC u Suburgatoryju napokon pronašao kompatibilnu seriju za The Middle u 20.30h, mreža se i dalje muči s pronalaskom savršenog partnera za Modern Family. Nažalost, The Neighbors, iako najprikladnija serija za slot od svih dosad isprobanih, izgleda katastrofalno te bi mogao biti prvi pravi promašaj u terminu, što bi ozbiljno moglo naštetiti Nashvilleu.

Četvrtak

Mreža20.0020.3021.0021.3022.0022.30
ABCLAST RESORTGrey's AnatomyScandal
CBSThe Big Bang TheoryTwo and a Half Men*Person of InterestELEMENTARY
NBC30 Rock*Up All Night*The OfficeParks & RecreationRock Center with Brian Williams*
FOXThe X Factor: ResultsGlee*
CWThe Vampire DiariesBEAUTY AND THE BEAST

Otkad smo čuli da Shawn Ryan priprema seriju za ABC, znali smo da ju želimo vidjeti na rasporedu. Onda smo saznali premisu serije te tko je dobio glavnu ulogu (Andre Braugher), a to je samo dodatno zapalilo naš interes za seriju. Last Resort je, nažalost, dobio iznimno nezahvalno mjesto na rasporedu. Ono u kojem su unazad tri godine propale brojne serije (My Generation, Charlie’s Angels, Missing…) te koji za ABC nije donio pristojnu gledanost još od dana kada je America Ferrera svojim blještavim aparatićem krasila raspored u ulozi ružne Betty.

ABC tvrdi da je Resort jako dobro prošao na testiranjima kod njihove ciljne publike — one koja obožava Grey’s Anatomy i melodramatične sapunice prepune zgodnih glumaca. No, nažalost, to ne garantira dobru gledanost. No, postoji i pozitivna strana medalje — FlashForward je pred dvije sezone u istom terminu startao sjajno, dokazavši da privlačenje oveće publike srijedom u 20 sati nije nemoguća misija. To što je serija do kraja sezone izgubila gotovo dvije trećine gledatelja je sasvim druga priča.

CBS će, čini se, uzeti krunu u A18-49 i četvrtkom. Odustali su od traženja novog partnera za The Big Bang Theory, te ondje smjestili veterana Two and a Half Men stvorivši “superblok sitcomova“. Person of Interest je, nakon slabašnog starta, narastao u važnog igrača za mrežu, te će biti iskorišten kao odskočna daska za jednu od najvećih novih uzdanica mreže — Elementary.

FOX je odlučio oslabljeni Glee premjestiti iza X Factora, a CW sparuje slično sa sličnim. The Vampire Diariesu će se pridružiti još jedna priča o ljubavi između žene i nadnaravnog stvorenja, Beauty and the Beast. No, kao što smo vidjeli sa Secret Circleom, žanrovska i tematska kompatibilnost ne garantira i dobru gledanost. Četvrtak u 22h postao je veliki problem za NBC po završetku ER-a, no ove su godine izgleda u potpunosti odustali od pokušaja da postignu bilo kakav dobar rezultat četvrtkom. Smještanje iznimno slabo gledanog news magazina Rock Center očajnički je potez kojeg se može usporediti sa Jay Leno Show skandalom od prije nekoliko godina.

Petak

Mreža20.0020.3021.0021.3022.0022.30
ABCShark Tank/Last Man Standing*Shark Tank/MALIBU COUNTRYPrimetime/Shark Tank*20/20
CBSCSI: NY*MADE IN JERSEYBlue Bloods
NBCWhitney*Community*GrimmDateline
FOXTouch*Fringe
CWAmerica's Next Top Model*Nikita*

Prethodnih nekoliko godina pričalo se o tome kako je petak postao televizijsko groblje, te kako će uskoro sve mreže odustati od igranih serija petkom. Međutim, uz Fringe i Chucka, a sada i Nikitu i Community, petak se pokazao kao izvrsna večer za kultne serije — one koje imaju sitnu, ali izrazito glasnu publiku. FOX će nas počastiti s posljednjih 13 epizoda Fringea, a ondje seli i Touch. Serija nije uspjela ispuniti svoj potencijal, što kvalitetom, što gledanošću, no zaradila je tzv. pity renewal čisto zato da FOX ne dobije laskavu titulu mreže koja je otkazala sve svoje nove dramske serije. I zato jer se boje Jacka Bauera.

NBC na petak seli Community, ali i Whitney, što će biti itekako zanimljivo pratiti tijekom sezone. Ovaj nekonvencionalni blok sitcoma trebao bi poslužiti kao bolji lead-in za Grimm. U studenom će se i ABC priključiti emitiranju sitcoma petkom, nešto na što mreže godinama nisu ni pomišljale. ABC želi klasičnim multi-cam sitcomima oživjeti nekadašnji Thank God It’s Friday blok, a Tim Allen i Reba McEntire bi im trebali donijeti konkurentska brojke.

Shark Tank, serija koju je ABC otkazao i oživio, sada je postala ključna serija za mrežu petkom. CBS je naučio lekciju nakon A Gifted Mana i odustao od lansiranja nove serije u 20h. To mjesto sada je pripalo veteranu CSI:NY-u, a u 21h kreće nova drama Made in Jersey. CBS će, bez ikakve sumnje, biti broj jedan po ukupnom broju gledatelja, no ukoliko se ABC-jev blok sitcoma pokaže uspješnim, mogli bi im ozbiljno zaprijetiti u utrci za krunu u 18-49 demografiji.

CW je petkom stvorio vrlo čudnu kombinaciju reality showa Top Model i Nikite. Opake žene su tematika večeri, kažu s mreže. No, ova kombinacija rezultat je nekih drugih faktora — Top Model je poprilično oslabio u gledanosti, a CW-ove lokalne partnerske stanice izrazile su želju da se Nikita, koja privlači nešto stariju publiku, emitira u 21h, kako bi što više ljudi pratilo lokalne vijesti u 22h.

Nedjelja

Mre§a19.0019.3020.0020.3021.0021.3022.0022.30
ABCAmerica's Funniest Home VideosOnce Upon A TimeRevenge*666 PARK AVENUE
CBS60 MinutesThe Amazing RaceThe Good WifeThe Mentalist*
NBCFootball Night in AmericaSunday Night Football
FOXrepeatsThe Cleveland ShowThe SimpsonsBob's BurgersFamily GuyAmerican Dad

Nedjelja je dan za kabelske mreže. Samo ovog travnja isti su se dan emitirali Game of Thrones, Mad Men, Girls, Veep, The Killing i The Borgias. Najesen neće biti ništa drukčije — Homeland, Boardwalk Empire, The Walking Dead, Dexter i Enlightened, da nabrojimo samo neke. NBC, standardno, posvećuje svu svoju pažnju američkom nogometu, a FOX se drži klasičnog bloka animation domination, u kojem po prvi put od samog početka sezone starta Bob’s Burgers.

Jedini novitet na CBS-u pomak je Mentalista na termin u 22h, a uzimajući u obzir da serija ima i više nego dovoljno epizoda za sindikaciju te da će brojni produžeci popodnevnih utakmica NFL-a pomaknuti start serije iza 22.30h, očekujte pad gledanosti i seriju na popisu upitne sudbine idućeg proljeća. Nakon završetka Housewivesica, ABC bi bez Once Upon a Timea bio u velikim problemima nedjeljom. Na njihovu sreću, OUAT je stabilnom gledanošću postao jedan od rijetkih pravih hitova protekle sezone, kojeg će mreža sada iskoristiti da upravo to učini i od Revengea. Hoće li jedna izrazito serijalizirana drama moći privući nove gledatelje? Megahit kao što su bile Housewivesice definitivno neće postati, no vjerojatno će bez problema nadmašiti CBS-ovu Good Wife.

17 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861