Hart of Dixie – Sweet Home Alabaamaa… – serijala.com
Trenutno čitaš
Hart of Dixie – Sweet Home Alabaamaa…

Hart of Dixie – Sweet Home Alabaamaa…

Tako nekako pjeva Zoe Hart, odnosno Rachel Bilson, u svom novom domu na jugu Amerike. Četiri godine prošle su od njenog ozbiljnijeg televizijskog angažmana u uspješnoj tinejdžerskoj sapunici The O.C. Ove godine mlada televizijska mreža CW nadala se velikom uspjehu s njenim povratkom na male ekrane u ulozi liječnice Zoe Hart koja ulice New Yorka zamijenjuje gradićem na jugu SAD-a. Mreža, koja se s glavnim zvijezdama poput Gossip Girl, The Secret Circle ili The Vampire Diaries prvenstveno fokusira na mlađu i žensku populaciju između 18 i 34 godine starosti, opredijelila se za jedan noviji pothvat te u veljači ove godine naručila pilot. Dakako s nadom da će ovo postati njihova najveća zvijezda.

Usuđujem se reći da ako volite Zooey u New Girl, voljet ćete Rachel u Hart of Dixie. Bar je tako u mom slučaju. Unatoč ne baš naročitim glumačkim sposobnostima nije iznenadila niti šokirala, ako se prisjetimo njene karijere, uloga Zoe uistinu je bila stvorena za Rachel Bilson i teško mi je zamisliti tko bi drugi mogao zamijeniti njeno mjesto.

Nakon toliko željenih, ali i propalih snova o ostvarenju karijere kardiotorakalnog kirurga, te na poticaj tajanstvenog dr. Harryja Wilkesa, Zoe Hart odlučuje ostaviti svoj život u New Yorku te se preseliti u Alabamu, točnije gradić Bluebell te tamo nastaviti karijeru, ovoga puta lokalne liječnice. I tako je jedna djevojka s Manhattana koja voli Jimmyja Chooa i Valentina započela “borbu” za poziciju u Bluebellu, svakodnevno se suočavajući s predrasudama sa svih strana. Postupno će se početi gomilati poslovni, ljubavni i ostali društveni problemi koji će se naći u samom središtu nastavaka ove serije. Iako je činjenica da je ovdje riječ o liječnici dala naslutiti da se na popisu serija našla još jedna s “bolničkim temama”, u Hart of Dixie liječenje pacijenata izgurano je u drugi plan, a ono što gradi većinu zapleta odnosi se na međusobne odnose stanovnika Bluebella i Zoe koja se svim snagama želi uklopiti, iako to na prvi pogled i ne izgleda tako.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YwrZLLkkLRk[/youtube]

Bluebell je mali gradić u Alabami koji na stvarnoj geografskoj karti ne možemo pronaći. Čitava povijest i smiješna, ali i zabavna tradicija koju njegovi stanovnici održavaju, zapravo je plod mašte tvoraca serije. Tako umjesto Thanksgiving imamo Planksgiving i cijeli grad nalikuje na gusarske brodove, na Božić možemo vidjeti naoružanog Djeda Božićnjaka u saonicama koji uz podjelu darova vjerojatno ide i – loviti jelene, a i neizostavne godišnje utrke kornjača u kojima je svake godine pobjednik – isti. Stanovnici imaju svoj način života koji nastoje zadržati netaknutim, što posebno ostavlja utjecaj na shvaćanje da žele držati svojevrsnu distancu od ostatka svijeta. Tko zna što je sve moguće kad im je već jedna Zoe Hart uspjela unijeti pomutnju.

Ipak, predrasude koje su očite već u pilotu kojima se Jug, kako to obično i jest, prikazuje primitivnim, zadrtim i presmiješnim, u konačnosti stvaraju sliku da je Bluebell jedno idilično mjesto – bar što se tiče međuljudskih odnosa i pristupa životu. Pomalo je i još uvijek neuobičajeno da je Afroamerikanac gradonačelnik jednog malog mjestašca u srcu Alabame, uz činjenicu da je i bivši igrač američkog nogometa. Uz to, vjerojatno jedini i najveći problem stanovnika jest kako svima osigurati električnu energiju. Predrasude i podsmjehivanje Bluebellu koji je ionako sav u paradama, natjecanjima ljepote, praznicima i sl. ostaju i više nego vidljivi.

No, vratimo se Zoe i ostatku društva. Dr. Hart je svojim dolaskom automatski etiketirana neželjenom osobom, a činjenica da je liječnica, samo je pridonijelo sukobu s Brickom, nekadašnjim Wilkesovim partnerom koji ne prihvaća da je naslijedila njegov posao. Pojavljuje se i ljubavni trokut bez kojeg je više nemoguće zamisliti radnju neke serije. Ovaj je poseban po jednoj činjenici, odnosno osobi- Lemon.  Pretjerano isforsiran južnjački naglasak, razmaženost, sebičnost, te gotovo utjelovljenje jedinog polunegativca ostavljaju dojam da ovo pomalo nalikuje na sapunicu. Pridodamo li tome i vizualnu stranu, zaključak je potpuniji. Ostaje jedino nejasno kakvu istinsku sliku da stvorimo jer se Leila Gerstein kroz nastavke poigrava s njenim likom u toj mjeri da se na kraju sve svede na to da je i ona samo čovjek. A George, posljednja osoba u trokutu… George je veliki zaljubljenik u New York i život izvan Bluebella te predvidljivo i očito pretpostavljamo kako će se taj trokut raspasti i u konačnosti svesti na njega i Zoe. Niti lik Wadea neće vjerojatno utjecati na to.

Pilot serije nije bio veoma primamljiv, no kroz nastavke Hart of Dixie razvio se u ugodnu zabavu. Naglasak je na zabavu jer to je ono što u principu ona nudi. Nema akcije, kompliciranih zapleta i sukoba, već jednostavno zabava. I nekako je cjelokupan dojam da je ovo, kao i Gossip Girl, uistinu serija namijenjena pretežito mlađoj ženskoj populaciji. Jedini problem koji se može pojaviti jest monotonost same radnje.

Od onoga što je CW ove godine ponudio, ovo je vjerojatno najbolji uradak jer me se, primjerice, The Secret Circle nije uopće dojmio. Od ove serije su i mreža i cjelokupan tim predviđali uspjeh, no unatoč odluci da će biti prikazana puna sezona od 22 nastavkabrojke i gledanost joj ne idu u prilog. Nastavak sezone očekuje se sljedeće godine, a što će biti nakon toga, ostaje na gledateljima da pripomognu u toj odluci.

6.8 10 1
6.8

Žanr: Dramedija

Autor: Leila Gerstein

Mreža: The CW

Glume: Rachel Bilson, Jaime King, Cress Williams, Wilson Bethel, Scott Porter

Datum premijere: 26. rujna 2011.

15 komentara
 • Ne bih se baš složio da joj brojke i demo ne idu u prilog. Ima grozan lead in Gossip Girl (koja se kilavi na 0,6 demo i 1,3 mil. gledatelja), a Dixie naraste na 0,8-0,9 i 1,8-1,9 milje. Ako tako nastavi, it’s a keeper. :)

   • Po meni je Hart of Dixie u prilično dobroj situaciji. (Još ako se uzme u obzir da je bila DOA, da CW seriju nije ni reklamirao (sve su za Ringer dali), da je dobila najgori mogući lead in).

    Ringer je imao premijeru 1,2 a 10. epizoda je imala 0.6 (duplo manji ratio!!)

    Hart of Dixie je počeo sa 0.8 a 10. epizoda je imala 0.8 (a 9. je imala 0.9). Ništa nisu izgubili od premijere. Uz malo promocije, bolji lead in, mogao bi Hart of Dixie biti hit za CW.

    P.S.
    A ni ona glupost The Secret Circle nije toliko dobra.. redovno gubi skoro polovinu gledanosti od TVD-a.
    Imala je premijeru 1.3 a 10. epizoda je imala 0.8 – tj. isto kao Hart of Dixie a uz najbolji mogući lead in (Vampire).

    Tako da – od svih novi CW serija, jedini ko je sposoban da samostalno stane na noge je Hart of Dixie (a i po kvalietu je najbolji)

    • Moja greška, nije 10. epizoda Secret Circle nego 9. (ali poenta je ista — mid-season finale je imalo 0.8 isto kao i Hart of Dixie mid-season finale).

 • Rachel Bilson <33
  Awww kako je ona simpa.. da je i lošija serija gledao bih zbog nje (i njenih šorceva :D)
  Ali, serija je stvarno dobra, meni je i odlična.
  Preporuka onima koji se dvoume da li da gledaju – gledajte.

 • Lemon je trenutno jedini lik kojeg razvijaju i polako svima prirasta srcu, jer se od početnog dvodimnezionalnog kartona razvija u punokrvni lik :)

 • Nisam još pogledao seriju, ali sam protiv nje isključivo zato jer želim da ima slabu gledanost i da ne otkažu Nikitu već to ili Ringer.
  Nikita mora ostati.

  • Nikita je sama sebi najveći protivnik. 0.6 i sada zadnja epizoda 0.5 sigurno nisu rezultati za obnovu.
   I još imaš GG koji će bez obzira na gledanost (zapravo, samo neka bude oko 0.6-0.7) sigurno dobiti novu sezonu, tako da su šanse za Nikitu veoma veoma slabe.

   Tako da počni ti gledati Hart of Dixie – jer to neće to uticati na sudbinu Nikite, a siguran sam da će ti se svidjeti serija.

  • Nekako ipak ne vjerujem da će je otkazivati, baš me zanima kakve će brojke biti nakon 23.1. kad se sezona nastavi. Definitivno jedna od meni trenutno najdražih serija.

   • Pa da, upravu si. Drugi dio sezone će sve odličiti (npr Hellcats se prošle godine dobro držao do polovine, onda strmoglavno pao i biva otkazan). Tako da ipak ostaje nam čekati da vidimo šta bude.

    A što se tiče Nikite, pogledao sam s01 i dobra mi je (ništa posebno, ponekad naivno ali dobro). A s02 ću maratonski kada uhvatim vremena.

 • odlična serija, baš onako za mozak na pašu. kao u mom kvartu prije 20 godina, naravno bez onih južnjačkih spika :) serija je namijenjena ženama između 25 i 35 godina, ja bih rekla. nije onako baš za mlađe. i to ne mislim zbog njezinih vrućih hlačica nego tematike.
  autorica je dobro to primijetila, također sam veliki fan serije New Girl

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861