Gledanost 15. 02. – 07. 03. – serijala.com
Trenutno čitaš
Gledanost 15. 02. – 07. 03.

Gledanost 15. 02. – 07. 03.

Vrijeme je za (tro)tjednu dozu statističkih podataka o gledanosti vaših najdražih i najomraženijih serija.

Dakle… Evo nas, nakon dva tjedna izbivanja pregled gledanosti dolazi u trotjednom izdanju. Iza nas su dva olimpijska tjedna, kada su se nove epizode mogle izbrojati na prste jedne ruke, ako na jednoj ruci imate 17 odnosno 7 prstiju. U netom završenom tjednu gledali smo praktički puni sastav serija, a još malo odbrojavamo dane do povratka nekih dugo očekivanih, poput Fringea, Gleeja, FlashForwarda, V-a i Hanka. Dobro, ne Hanka.

24, Chuck i Human Target

chuck24ht

Ovog puta u pregledu imamo tri serije koje su gotovo paralelno krenule, 24, Chucka te Human Target. 24 (FOX) je u svojoj osmoj sezoni, Chuck (NBC) u trećoj, a Human Target je nova Foxova serija.

Iako su uobičajeno prve epizode u sezoni najgledanije, Human Target je imao premijeru nedjelju, koja je bila dosta slabije gledana od druge epizode – a repriza prve epizode (nije na grafu) bila je znatno gledanija od premijere! Razlog tomu je Američki idol, Human Target se nakon nedjeljne premijere smjestio u terminu iza najgledanije emisije na televiziji, pa je samim time i pokupio dio njegovih gledatelja koji su ostali na Foxovom programu.

On je ujedno i serija sa najslabijim šansama za novu sezonu između odabranog trojca. Chuck možda jest slabije gledan, no NBC-jev prosjek i kriteriji su također niži od Foxovih. Human Target je otišao na kraću pauzu tokom drugog tjedna Olimpijskih igara, a vraća se ovog tjedna. Emitirana je polovica od 12 ugovorenih epizoda za ovu sezonu i zasad je teško bilo što prognozirati. Nastavi li se negativan trend, teško da će Fox naručiti novu sezonu.

24 je zasad relativno siguran, Jack je išao stalno kontra Olimpijade pa je i to naštetilo prosjeku gledanosti, ali i kod njega je prisutan stalan pad. Zasad je u sigurnoj zoni, no daljnji pad gledanosti mogao bi natjerati Fox da razmisli hoće li umiroviti Jacka Bauera za stalno. Navodno ga NBC vreba k sebi, no o tome drugom prilikom…

Statistika kaže da je Chuck najslabije gledan u ovom trojcu, no statistika isto tako kaže da NBC ne može biti previše izbirljiv pri odabiru serija koje će obnoviti. Sadašnja gledanost je sasvim zadovoljavajuća, uz manji pad u tjednu 8. – 14. veljače, i ne bude li drastičnih padova, Chucka ćemo gledati i sljedeće sezone. Što je NBC već dao naslutiti…

15. – 21. veljače

 • 17 novih epizoda, od toga 7 u nedjelju.
 • Emitiranje paralelno uz Olimpijadu osjetilo se na svim serijama koje su išle u tom razdoblju. 24 je pao za 15%,  Lost za 9%, Human Target 16%, Grey’s Anatomy 14%…
 • Rekordno niska gledanost za Grey’s, nikad niža u šest sezona koliko traje.
 • S druge strane, Foxov Animation Domination lineup je u nedjelju, također kontra Olimpijade, imao porast gledanosti između 12 i 17%.

Serija

Rating

1. Lost

4,5

2. Grey’s Anatomy

3,7

3. Desperate Housewives

3,7

4. The Simpsons

3

5. Private Practice

2,8

6. The Cleveland Show

2,8

7. American Dad

2,8

8. The 24

2,7

9. Brothers & Sisters

2,6

10. Cold Case

2,4

11. Human Target

2,1

12. The Forgotten

1,7

13. Till Death

1,2

14. The Deep End

1,1

15. Smallville

1

16. Life Unexpected

0,9

17. One Tree Hill

0,9

Kolega Ivica potrudio se sastaviti infografiku sa gledanošću serija na kabelskim mrežama, pa evo mali dodatak. Nemojte ih ni pokušavati uspoređivati sa gornjim brojkama, obzirom da se radi o ukupnoj gledanosti (naspram 18-49 ratingu kojeg promatramo gore), a tu je i činjenica da kabelskim mrežama ima pristup manji broj ljudi…

gledanost_kabelska_3

22. – 28. veljače

 • Mizernih sedam novih epizoda.
 • Spomenimo sve junake: Life Unexpected, One Tree Hill, 24, Lost, The Forgotten, The Deep End i Smallville.
 • Svi redom držali gledanost bez većih pomaka.
 • Reallity showove ignoriramo, pa je to sve za taj tjedan.

Serija

Rating

1. Lost

4,4

2. The 24

2,8

3. The Forgotten

1,8

4. The Deep End

1,1

5. Smallville

1,1

6. One Tree Hill

1

7. Life Unexpected

0,9

gledanost_kabelska_2

1. – 7. veljače

Ponedjeljak

 • Gledatelji očito ne mare za ispade Charlija Sheena, Two and a Half Men drži gledanost, a i The Big Bang Theory je blizu rekordu gledanosti postavljenom u prošloj epizodi.
 • Life Unexpected nije imao One Tree Hill kao uvod, već je prije nove epizode išla vlastita repriza, pa serija nastavlja negativan trend. Sudbina je neizvjesna za LUX.
 • Nakon manjeg posrtanja u prethodnoj epizodi, Chuck se vraća na razinu prosjeka sezone. Za razliku od prošle sezone, ove sezone gledanost obećava.
 • Izgleda da pad gledanosti za 24 nije bio uzrokovan (samo) Olimpijskim igrama, gledanost i dalje pada.
 • Eh, da, Jay Leno je konačno zbrisao u late night, pa je NBC počeo krpati termin u 22 sata.
 • I Lost je produžio pad gledanosti van Olimpijade, no Damona i Carltona takve stvari ne brinu pošto ove sezone završavaju.

Utorak

 • I Lost je produžio pad gledanosti van Olimpijade, no Damona i Carltona takve stvari ne brinu pošto ove sezone završavaju.
 • NCIS: LA se vratio sa čak četvrtinom gledatelja manje.
 • Parenthood debitirao solidno, no tek treba vidjeti hoće li održati gledanost. Nadamo se da hoće.

Srijeda

 • Redom sve ABC-jeve komedije bilježe pad gledanosti. Najviše The Middle i Christine, čak 25%, dok su Modern Family i Cougar Town pali za 10-ak %. Kristina i The Middle će se vaditi na to da su išli paralelno sa Američkim idolom, pa je ovo vjerojatno tek jednokratno posrtanje.

Četvrtak

 • Grey’s Anatomy djelomično je vratio svoje gledatelje sad kad su ZOI gotove, no svejedno debelo odstupanje od prosjeka sezone. Prvi puta ga je nadjačao (nadgledao?) The Office, sa izjednačenim najboljim rezultatom sezone u jednosatnoj epizodi.
 • Rekord sezone za Pakrs and Recreation.

Petak

 • Stota epizoda za Ghost Whisperer, i to najslabije gledana ove sezone. Iako je obično ona najgledanija u CBS-ovom bloku petkom, prošli je tjedan Medium bio na vrhu.

Nedjelja

 • Oskari…

gledanost_kabelska_1

  Najgledanijih 15...

  Serija

  Rating

  1. The Big Bang Theory

  5,9

  2. Two and a Half Men

  5,7

  3. CSI: Miami

  3,4

  4. How I Met Your Mother

  3,9

  5. Life Unexpected

  0,8

  Pročitaj još

  6. Chuck

  2,4

  7. The 24

  2,5

  8. Law & Order

  2,1

  9. NCIS

  4

  10. NCIS: LA

  3,2

  11. Lost

  4,1

  12. The Good Wife

  2,7

  13. Parenthood

  3,1

  14. Modern Family

  3,5

  15. Criminal Minds

  3,6

  …i najslabije gledanih 10

  23. Grey’s Anatomy

  3,9

  24. The Office

  4,5

  25. Private Practice

  2,9

  26. CSI

  3,7

  27. The Mentalist

  3,3

  28. Community

  2,3

  29. Parks and Recreation

  2,3

  30. Ghost Whisperer

  1,7

  31. Medium

  1,9

  32. Numb3rs

  1,7

  NAPOMENA: U tjednoj gledanosti obrađuju se podaci sa pet nacionalnih američkih TV mreža. To su ABC, CBS, FOX, NBC i The CW. Ostalo su kabelske mreže čiji su podaci o gledanosti teže dostupni, pa ne ulaze u naše analize. To je razlog zašto u pregledima nema popularnijih serija poput Dextera, Sons of Anarchyja, Mad Mena, Stargate Universea i sličnih.

  Nielsenov rating formulira se kao “ratings / share” indeks, uz podatak o broju gledatelja u milijunima. Prvi broj (rating) predstavlja postotak kućanstava koje je gledalo neki program u odnosu na ukupan broj upaljenih tv prijemnika, dok drugi broj (share) predstavlja postotak kućanstava koje je gledalo neki program u odnosu na ukupan broj kućanstava koje posjeduje tv prijemnik.

  Demografska skupina gledatelja između 18 i 49 godina starosti ključan je pokazatelj gledanosti za sve mreže, osim The CW-a koji u pravilu (ili uz to) cilja na žene od 18 do 34 godina starosti.

  Komentari (0)

  Odgovori

  Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

  © 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

  ISSN 2459-5861