DiRekt: Fatamorgane – serijala.com
Trenutno čitaš
DiRekt: Fatamorgane

DiRekt: Fatamorgane

Prva dva tjedna prikazivanja su iza nas i vrijeme je za analize. U prošloj kolumni postavio sam pitanje tko je bio najbolji, elaborirajući da odgovor na to nije samo u brojkama već i da postoji nekoliko nezanemarivih faktora koji uvjetuju prolongiranje životnog vijeka neke serije. Prijeđimo na stvar.

U pregledu gledanosti za tjedan od 21. do 27. rujna kolega Vinšćak vam je pisao kako je “NCIS pomeo konkurenciju te zauzeo prva dva mjesta na ljestvici”, ali to je samo djelomice točno. Naime, NCIS zaista jest privukao 20,6 milijuna gledatelja i tako se okitio titulom najbolje gledane serije u tom tjednu srušivši vlastiti rekord uopće (u sedmoj sezoni prikazivanja!), no najviše razloga za slavlje ima – House.

Iako je Sunday Night Football pokupio koju tisuću gledatelja više (doslovno), Hugh Laurie i ekipa serija su broj jedan tamo gdje je bitno s 8,9 milijuna punoljetnih pretplatnika koji su gledali premijeru šeste sezone (demografija 18-49, jel’). Odmah do Housea i footballa našao se Uvod u anatomiju, opet s tek nekoliko tisuća gledatelja manje, dok su Family Guy i Cleveland na četvrtom i petom mjestu privukli osjetno manji broj gledatelja: njih 6,9 milijuna.

Uspjeh Housea je tim veći što se Uvod u anatomiju prikazuje četvrtkom (udarni dan za televiziju) i pravo je malo čudo kad taj dan ne ustoliči pobjednika tjedna. Nije ni mala stvar biti u egalu sa američkim nogometom pošto su sportski događaji najveće anomalije na televiziji kad je gledanost u pitanju. Bravo, bravo House.

A gdje je tu NCIS? Zapravo poprilično visoko na sedmom mjestu s 6,3 milijuna gledatelja što je i najviši plasman za CBS. Na istoj mreži NCIS: LA (inače drugi u ukupnoj gledanosti) zauzeo je tek jedanaesto mjesto s 5,8 milijuna gledatelja. Ako promatramo mreže umjesto serija, apsolutni pobjednik tjedna je FOX s tri serije u pet najboljih.

Pročitaj još

Razloga za slavlje ima i Big Bang Theory s 6,1 milijuna čime je ispred rivala po terminu i mreži: Two and a Half Men pratilo je 5,8 milijuna gledatelja u demografiji 18-49. Osim toga podsjetio bi da ulazimo u treći tjedan jesenske sheme a ‘sjekiru’ su već dobile dvije serije: The Beautiful Life s CW-a i Day One s NBC-a.

Evo i poredak najgledanijih serija u demografiji 18-49, plus usporedba s ukupnom gledanosti (bez sporta, realitya i ostalih konkurentnih sadržaja).

Top10:

 1. House – 8,9 / 17,1 milijuna
 2. Grey’s Anatomy – 8,9 / 17 milijuna
 3. Family Guy – 6,9 / 10,2 milijuna
 4. Cleveland – 6,4 / 9,5 milijuna
 5. NCIS – 6,3 / 20,6 milijuna
 6. Desperate Housewives – 6,1 / 13,6 milijuna
 7. Big Bang Theory – 6,1 / 12,9 milijuna
 8. Two and a Half Men – 5,8 / 13,6 milijuna
 9. NCIS: LA – 5,8 / 18,7 milijuna
 10. Cougar Town – 5,7 / 11,2 milijuna
4 komentara
 • House je nepobjediv. Cougar Town bolji od Modern Familya? WTF? Zasto? Jel imas brojke za MF? :(

 • 5,5 / 12,6 m za Modern Family i 14. mjesto.

  dakle vise manje dodje isto, Cougar Town je vjerojatno napetiji punoljetnim gledateljima zbog Courtney Cox (Monica iz Prijatelja, za one koji ne znaju)

  p.s. evo upravo izisle brojke za prosli tjedan, jooooooj. taman kad sam objavio. morat ce u zajednicki clanak Kreso i ukupna i 18-49, ko nas bre zavadi :-)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861