Blic recenzija: Scream Queens — Sladunjava i krvava horor komedija – serijala.com
Trenutno čitaš
Blic recenzija: Scream Queens — Sladunjava i krvava horor komedija

Blic recenzija: Scream Queens — Sladunjava i krvava horor komedija

Cilj je pjesnikov začuditi. A sve dok je pjesnik Ryan Murphy, a njegovo umjetničko platno televizija bit će sve više ovako bizarnih uradaka kao što je Scream Queens. Radi li se o popularnosti serije ili o njezinom nazivu možemo sa sigurnošću reći da je Scream Queens jedna od najrazvikanijih serija ove jeseni, a sam spomen njenog autora automatski privlači određenu vrstu gledatelja.

O čemu se tu radi? Scream Queens je antologija koja se u prvoj sezoni fokusira na sestrinstvo Kappa Kappa Tau i niz ubojstava počinjenih po čitavom kampusu od strane serijskog ubojice zvanog Red Devil. Osim ubojstava, priča prati i predsjednicu spomenutog sestrinstva Chanel Oberlin te ostale studente u istraživanju još jednog ubojstva počinjenog prije 15 godina u tom istom sestrinstvu jer je tadašnjim članicama bilo važnije otplesati svoju omiljenu pjesmu nego pomoći sestri koja krvari u kadi samo kat iznad.

Čemu je najsličnija? Budući da su serije Ryana Murphyja vrlo… osebujne i drugačije, teško je usporediti ovu seriju s nečim konkretnim. American Horror Story je bila (a i dalje je) nenamjerna horor-komedija sa podosta čudnih i užasavajućih scena, dok je Scream Queens poput njene razmažene plačljive mlađe sestre koja unatoč svim nedostacima i dalje uspije iznenaditi i začuditi gledatelje sa svojim kreativnim korištenjem crvene boje i zvučnih efekata.

Tko je sve u seriji? Dok kreativu i vizualni dojam preuzima Ryan Murphy, među glavnim glumcima je i Emma Roberts koja je već surađivala s Murphyjem u AHS-u, a ovaj se put pojavljuje u ulozi već spomenute kučkaste Chanel Oberlin. Kao kraljica i predsjednica sestrinstva dozvoljeno joj je raditi što god hoće, a njezinu razmaženu osobnost služe njezini numerirani minioni, tj. cure iz sestrinstva zvane Chanel #2, #3 i nadalje.

U sestrinstvo još ulaze Skyler Samuels (American Horror Story: Freak Show) i Billie Lourd (Star Wars: The Force Awakens), a čak se tu našlo i nekoliko pjevačica kao što su Lea Michele (Glee), Keke Palmer (Masters of Sex), Abigail Breslin te Ariana Grande. Za ulogu tajnovite predsjednice čitavog kampusa je izabrana čuvena Jamie Lee Curtis, a od muških likova su tu Glen Powell, Diego Boneta (Pretty Little Liars, 90210) i Nick Jonas (Kingdom). Jedan od najzanimljivijih likova je „policajka“ Denise (komičarka Niecy Nash) koja zajedno s ostatkom kampusa traga za ubojicom svoje kolegice Shondell.

Zašto bih ovo trebao gledati? Gledajući svaku sljedeću epizodu, iznova se pitam to isto pitanje. Radnja je potpuni nered, a uspoređujući sa ostalim sadržajima na televiziji – užasna je. Murphy je namjeravao napraviti horor koji će prije svega biti zabavan za gledanje i gdje brza radnja i jednostavni likovi neće biti nedostatak, a izgleda da je dobio što je i namjeravao. Glavni dijelovi serije jesu njezina simpatičnost, sladunjavost i razmaženost te nizanje šokantnih, krvavo-urnebesnih scena jednu za drugom u nadi da će to sve skupa složiti neku veću priču.

Ako ciljate na zabavnu, ne previše ozbiljnu, ali i dalje dovoljno krvavu i slatku seriju, ovo biste trebali pogledati. Scream Queens je jedna od onih serija koju biste očekivali od Disneya, ali samo malo bolje producirana. To je serija u kojoj se tinejdžerica svjesno dopisuje sa svojim ubojicom koji joj tada doslovno zabode nož u leđa, a njena prva pomisao je objaviti to na Twitteru, unatoč litrama krvi koje u tom trenutku cure iz nje. Misterija ubojice postoji, ali je vrlo blijedo postavljena dok je naglasak stavljen na “komični” dio ubijanja i pojavljivanja Red Devila, dok su i sami likovi samo lutke za klanje.

Za kraj… Serija je vizualno vrlo upečatljiva, te iz epizode u epizodu postaje sve šokantnija i krvavija postavljajući sve više pitanja i davajući sve manje odgovora. Neki su zapleti tako blijedi i prozirni da su odgovori očiti, dok ostali zapleti ne daju dovoljno podataka za razvijanje bilo kakvog odgovora, osim nekog koji je istovremeno i apsurdan i bizaran. Ali zar i serija nije takva sama po sebi?

https://www.youtube.com/watch?v=-FtenR69qmk

6 10 1
6

Žanr: Horor, komedija

Autor: Ryan Murphy, Brad Falchuk, Ian Brennan

Mreža: FOX

Glume: Emma Roberts, Skyler Samuels, Lea Michele, Glen Powell, Diego Boneta, Abigail Breslin, Keke Palmer, Nasim Pedrad, Lucien Laviscount, Oliver Hudson, Billie Lourd, Jamie Lee Curtis

Datum premijere: 22. rujna 2015.

Četiri su epizode pogledane za recenziju.

6 komentara
  • pogledao sam dosada sve epizode koje su izasle mislim 3 (ako nisam koju propustio) … ne znam po cemu ova serija je dobra,po meni NIČEMU. Je da 45 minuta koliko traje mozes pustiti mozak na pašu i odgledat ju,tj. gledljiva je ali gluma…. čak u meksičkim sapunicama bolje glume jedino Jamie Lee Curtis prolazi,a mala Emma Roberts je ovdje totalno bez veze dok u American Horror Story mi je bila puno puno bolja… sve u svemu ponavljam gledljivo,ali toliko pompozno najavljivana kao ni jedna dosad,po meni razočaravajuće… e da izdvojio bih još komičarku Crnkinju i ona prolazi … u svakom slučaju vi koji niste počeli gledati nećete ništa propustit…

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861