Fox najgledanija mreža, NBC pretekao ABC, Američki idol više nije najgledaniji – serijala.com
Trenutno čitaš
Fox najgledanija mreža, NBC pretekao ABC, Američki idol više nije najgledaniji

Fox najgledanija mreža, NBC pretekao ABC, Američki idol više nije najgledaniji

Osmi puta za redom, Fox je odnio titulu najgledanije američke mreže u ključnoj demografiji gledatelja između 18 i 49 godina starosti. No, s padom popularnosti nekadašnjeg nedodirljivog giganta Američkog idola, konkurencija se približila. Zahvaljujući ponovo rekordnom Super Bowlu — prijenosu finala sezone američkog nogometa — NBC je pretekao ABC u utrci za treće mjesto.

Doduše, nakon osam uzastopnih sezona, American Idol više nije najgledaniji program televizijske sezone. Zasićenje publike, te dva nova pjevačka reality showa — Foxov X-Factor i NBC-jev The Voice — doprinijeli su padu nekadašnjeg giganta. Koji je i dalje vrlo uspješan, no s trona su ga skinuli NBC-jevi tjedni prijenosi utakmica američkog nogometa (Sunday Night Football). Osim toga, za petama mu je trećeplasirani The Voice, koji je drugo mjesto izgubio za gotovo zanemarivu razliku u gledanosti.

Fox je jedini uz The CW godinu završio s manjom prosječnom gledanošću u odnosu na lanjsku sezonu, no lani su prenosili Super Bowl, što je glavni razlog pada. S druge strane, upravo je Super Bowl NBC-u donio treću poziciju, ispred ABC-a koju je sezonu završio u minusu zbog pada gledanosti showa Dancing With the Stars. CBS se približio Foxu u 18-49 demografiji, no i dalje uvjerljivo drži primat u ukupnom gledateljstvu, gdje ABC stoji ispred NBC-a. CW je po svim statistikama uvjerljivo posljednji. Zanimljivo je pogledati i prosječnu gledanost, koja objašnjava ovakvo stanje — CBS-ov prosječni gledatelj ima 57 godina, a Foxov “mlađahnih” 46.

Najgledanija originalna serija je Modern Family — na petom mjestu, a u ukupnom gledateljstvu to je NCIS na trećem.

Detaljniji pregled gledanosti, zajedno s listom najgledanijih serija i analizom sezone imat ćemo u narednim danima.

6 komentara

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861