Lost 6×07: Dr. Linus – serijala.com
Trenutno čitaš
Lost 6×07: Dr. Linus

Lost 6×07: Dr. Linus

Prošlog tjedna smo se družili sa Sayidom, sinoć je došao na red na svačijeg omiljenog lažljivca, Benjamina Linusa, pardon, doktora B. Linusa. Tipično su Benove epizode uvijek vrlo, vrlo dobre, nekad i odlične (“The Shape of Things to Come”), no “Dr. Linus” mi, u velikoj većini epizode, jednostavno nije sjeo.

Epizoda kao takva nije uopće loša, ali kao što je AV Club napisao, gledajući “Dr. Linusa” u jednom trenutku se zapitaš… “je li ovo stvarno najbolja uporaba vremena koje nam je ostalo?” Još je devet epizoda ostalo, ništa bliže odgovorima nismo nego što smo bili prije 20-ak epizoda. Rješenja dobijamo na kapaljku i to gotovo uvijek s velikom dozom novih pitanja. Ne želim da Lindlof i Cuse čekaju do samog kraja, kao što je to Moore učinio s Galacticom. Finale Galactice smatram odličnim, čisto iz razloga što je Moore sudbine likova priveo kraju i to je stvarno najviše što se možeš nadati, pogotovo u seriji koja je bila mitološki “teška” kao Galactica. No, koliko god je Galactica bila mitološki komplicirana, toliko je i kraj u jednu ruku promašen. Ne bih želio da Lindelof i Cuse učine istu pogrešku koju je Moore učinio, pogotovo jer je Lost mitološki još i “teži”, a samim time i važniji od Galactice.

Michael Emerson je odličan glumac, zato i ima dva Emmya u svom posjedu, no da li je gotovo deset minuta kopanja groba, u šestoj sezoni, devet epizoda prije kraja, zbilja najbolje čega su se mogli sjetiti? Čak i kada glumac koji kopa ima dva Emmya? Vrlo lijepo je Jack shvatio i emulirao ono što gledatelji proživljavaju kada se Alpert pojavio. Trebamo li mu vjerovati? Nismo sigurni, ali on barem ne zavlači kao što to Hurley radi. Idemo privoditi polako kraju seriju, nemojmo zavlačiti.

Ilana

No koliko god me iritiralo bar 65% ove epizode, toliko je ostalih 35% bilo vrlo, vrlo dobro. Počevši od već navedene scene s Jackom, Hurleyem i Alpertom. Nakon što je Jack porazbacao sve što mu se našlo na putu u svjetioniku, vrijeme je došlo da se on i Hurley vrate u Hram. Jack međutim nije znao da se Hurley u međuvremenu čuo s Jacobom, koji mu je rekao da se ne smiju vratiti u Hram i da ih je on ustvari na vrijeme izvadio od tamo. Zašto ih je izvadio iz Hrama vidjeli smo u prošloj epizodi kada je Smokey, uz pomoć Sayida ušao, i pobio sve koji su mu smetali. Alpert susreće Jacka i Hurleya na povratku i poziva ih na još jednu šetnjicu. Dolaze do Black Rocka. Jack zapituje Alperta zašto ih je doveo, Alpert odgovara: “Moram nešto učiniti ovdje. Umrijeti.”

Već smo i pisali prije, sad smo dobili poluodgovor. Alpert se već prije vozio na Black Rocku, i to kao rob, vezan lancima. Jacob ga je u jednom trenutku oslobodio iz lanaca, darovao ga besmrtnošću, a zatim je umro, odnosno Ben ga je ubio, ne objasnivši pritom “veliki plan” Alpertu. Naravno da je Richard sad ljut na Jacoba i cijeli svijet, pa se želi ubiti, jer tko zna koliko dugo je Alpert već na tom prokletom otoku. Jack iskušava vlastitu sudbinu, pokušava pomoći Alpertu da se ubije, naravno, plan im ne uspijeva, ali mi smo bar dobili odličnu scenu između ove dvojice.

Ben se pridružuje Ilani i društvu, nakon što ga je Sayid otkantao u prošlo epizodi. I onda pola epizode sebi kopa grob, zbog frke koju je Miles skuhao kada je Ilani rekao da je Ben ubio Jacoba. Vezu između Ilane i Jacoba ne saznajemo još uvijek, ali ona sama odgovara da joj je Jacob bio “nešto poput oca”. Smokey dolazi po Bena, odvezuje mu lance i govori mu gdje je sastanak Smokey tima. Jupi, još malo zavlačenja na Hydra otoku?!? Ben isti trenutak počne bježati, Ilana ga prati i stiže i u sceni, koja će Emersonu osigurati još jednu nominaciju za Emmya govori Ilani kako je odabrao krivi put, kako bi želio vratiti vlastitu kćer, koju je svojim krivim odlukama ubio. Na Ilanin upit zašto ide Lockeu, potpuno slomljeni Ben odgovara: “Zato što me on jedini još hoće.” Poznavajući Benove navike, ne bi bilo ništa čudno da nas Ben opet laže i vara, ali kvragu, Emerson je to sjajno izveo. Ako nas je opet učinio budalama, onda stvarno zaslužuje još jedan kipić u svojoj kolekciji. Ilana mu se smiluje i pozove ga natrag na plažu.

Ben

Flash-sidewaysi postaju sve bolji, pogotovo kad se bave zanimljivim likovima, kao što je Ben. Tania Raymonde se vraća kao Alex, ovaj put samo kao Benova učenica. U flash-sidewaysu Ben žrtvuje informacije koje ima protiv ravnatelja (William Atherton, glavni douchebag iz prva dva Die Hard filma) da spasi Alex. U originalnom timelineu, Ben je žrtvovao Alex da spasi otok. Benov stari se također pojavljuje, Ben mu pomaže i mjenja mu boce s kisikom u sceni koja podsjeća kada ga je, isto s plinom, ubio. Ništa pretjerano zanimljivo i važno, bar ne zasad, ali bolje nego flash-sidewaysi na početku sezone. Idemo odmah na važnije i nevažnije metkovne točke.

 • Mrzim kada mi upropaste iznenađenje s kraja epizode tako da stave Alan Daleovo ime odmah na početku epizode. Je li to govori više o njima ili o meni, koji zna svako ime koje se pojavi na dnu ekrana? Moram prestati gledati (ili bar zamjećivati) tko gostuje u epizodi.
 • Možemo li sada sa sigurnošću tvrditi da su “oni” koji dolaze na otok Widmore i ekipa? Nekako mi je to preočekivano, ali tako se sada čini.
 • Dugo Lost nije imao svoj poznati glazbeni-slow-motion-grljenje-na-plaži završetak. Nedostajalo mi je to, tako da sam sretan što smo ga dobili.
 • Alpert je rekao da ga je Jacob dotaknuo i dao mu besmrtnost. Je li to znači i da svi koje je dotaknuo sada imaju dar besmrtnosti ili je to Alpert mislio na metaforički dodir?
 • Zašto Jack, a bome ni Hurley, nikada ne postavljaju relevantna pitanja. Alpert je izašao iz đungle, a Jack je je samo zapitao “otkud ti ovdje?”, na što mu Alpert odgovara: “Ne bi mi vjerovao ni da ti kažem.” I Jack to shvati kao zabranu da Alperta svejedno pita gdje je bio i što je radio, pa makar i ne vjerovao. Što je dosta neobično obzirom da je Jack sebe samo desetak minuta kasnije mislio ubiti, jer vjeruje da Jacob ima neki važniji plan za njega. Je li zbilja onda toliko nevjerojatnije gdje je Alpert bio od činjenice da se Jack htio ubiti za čovjeka kojeg je jednom upoznao i koji se Hurleyu ukazuje kao duh?
 • Miles je ukrao dijamate od Nikki i Paola. Zašto ne profitirati, već kada nema pojma što se događa na otoku?
 • Jup, još jednom smo dobili scenu gdje se lik gleda u reflektivnu površinu. Definitivno ponavljajuća tema kroz šestu sezonu.

Nekoliko briljantnih trenutaka, ali radnja je velikim dijelom epizode stajala na mjestu. Zato samo tri i pol Serijalice. Jesmo li se usuglasili kako ćemo ove ‘S’ ocjene zvati? Ja predlažem Serijalica.

punapunapunapolaprazna

Ocjena epizode Lost: 6x07 Dr. Linus

Loading ... Loading ...
12 komentara
 • saznali smo i da je Ben u sideways bio na otoku i otišao s njega. sad se postavlja pitanje gdje u prošlosti se cjepa timeline?

 • miles nije uzeo dijamante, samo je benu napomenuo da, zeli li novac, lako moze uzeti dijamante iz grobova. i btw znao je kako su umrli, zakon detalj. :) sve do sada sam smatrala da nitko na otoku nije saznao za njihovu tragediju, a ovaj to tak nonsalantno spomenuo.

  nego, ja sam se nadala nekakvoj spetljanciji juliet i bena u sidewaysu, steta. alex je bila kjut. ben je zakon.

 • e i da, miles rula ovu sezonu, sve sta je nekad bio hurley sad je miles. kad je rekao “uh oh” benu na ilanin komentar kako joj je jacob bio ko otac. :D

 • Kaj je samo meni ovo bila možda i najbolja epizoda u S6? Osim tog kopanja (i kako smo bili raspravljali dok smo gledali, činjenice da Ben sigurno neće umrijeti tako da tu nema nikakve napetosti), sve mi je bilo odlično!
  Miles! Jack! Hurley! Richard (i da, mislim da je to bio konačan odgovor tko je Richard)! Flocke (opet s tim smiješkom, prejak je)! Widmore!

  I taj fucking sodding Michael Emerson. aaaaaaa

  “Alpert je rekao da ga je Jacob dotaknuo i dao mu besmrtnost. Je li to znači i da svi koje je dotaknuo sada imaju dar besmrtnosti ili je to Alpert mislio na metaforički dodir?”

  Kak sam ja to shvatio, svi koje dotakne dobiju neki dar: Richard je dobio besmrtnost, Locke život, Jack… hm, sposobnost da liječi ljude? Sawyer… šarm? Kate… ugh, ne znam, mislim da se tu sjebo.

 • da je onak, cetvrta sezona, ova epizoda bi dobila vecu ocjenu. kad smo vec pred krajem, a da se nista pod milim bogom ne dogodi na otoku, a jos k tome imamo i flash-sidewayse, koji su uzasni, onda me izpizdi to. jako. ffs, kopao je grob pola epizode. emerson je fantastican, ali zelim pomake u prici koji se ne dogode u zadnjih 20 sekundi. richard i jack dio epizode je bio daleko bolji od svega sto se dogadalo na drugoj strani otoka.

 • Meni je ovo druga najbolja epizoda sezone, s time da je prva daleko bolja. Losija od ostalih nije, bolja vjerojatno.
  ALI. Opet one stvari koje me cijelu sezonu zivciraju – OMGWTFBBQ moment u zadnjoj sceni, a flash-sideways trati pola epizode. A na otoku stvari idu mic po mic.
  Doduse, Benov flash je bio najbolji dosad, opet, osim prvog. Cak je zanimljiv bio, za razliku od ostalih.

 • mali komentar na članak: hydra island radi u engleskom, hydra otok je veliko NE u hrvatskom. nebitno, ali bode oči.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861