Lost 6×05: Lighthouse – serijala.com
Trenutno čitaš
Lost 6×05: Lighthouse

Lost 6×05: Lighthouse

Nakon što smo se prošli tjedan družili sa Lockeom, ovaj put na red je došao i (valjda) glavni junak serije, Jack. Prije početka sezone Lindelof i Cuse su ponavljali svoju krilaticu kako će šesta sezona tematski i tonski biti najsličnija prvoj i nakon što sam pogledao premijeru šeste sezone, imalo je nekakvog smisla. Flash-sidewaysi, svi su ponovno na otoku, bilo je nekakve logike. No, ono što sam tek sad primjetio je da su Lindelof i Cuse počeli ponavljati epizode redom kojim su išle u prvoj sezoni. Imali smo pilot epizodu koja je bila multi-centrična, isto kao i premijera šeste sezone. Treća, četvrta i peta epizoda prve sezone pripadale su, redom, Kate, Lockeu, pa Jacku. “What Kate Does”, prošlotjedni “The Substitute” i jučerašnji “Lighthouse”? Kate, Locke, pa Jack. Slijedeća epizoda zove se “Sundown”, hoće li Sun imati svoj flash-sideways slijedeći tjedan?

Mnogi se vjerojatno neće složiti, ali Jack mi je oduvijek bio među dražim likovima. Imao je i on svojih nepotrebnih epizoda (“Stranger in a Strange Land”, koja slovi kao najgorih 45 minuta serije), ali od početka je tu, prvi lik koji upoznajemo je on. U međuvremenu se polako, ali sigurno počeo pretvarati u douchebaga, ali nikad nisam imao ništa protiv Jack epizoda. Za razliku od dosadnjikavih Kate, Charlie, Sun/Jin epizoda.

Hurley je dobio naputke od Jacoba da ode do svjetionika i namjesti ogledala na 108 stupnjeva. Jacob također govori Hurleyu kako mora Jacka povesti sa sobom. Ne znam jesam li štogod zaboravio, ali zašto je Jack prihvatio plan tek na spomen: “You have what it takes.”? Bilo kako bilo, Jack kreće za Hurleyem kroz đunglu u old skul šetnjici do svjetionika. Putem nabasaju na špilje iz prve sezone, u kojoj još uvijek Adam i Eva leže i trunu. Nekako mi se čini da će misterija oko Adama i Eve ostati na ovome.

What if we time traveled again… to like dinosaur times and then we died and got buried here. What if these skeletons are us?

Jack nije pretjerano slušao Hurleya, čim je ušao u špilju, samo mu je jedna stvar bila na pameti. Očev lijes.

Ever tell you how I found this place? I was chasing the ghost of my dead father. He led me here. That was his coffin, before I smahsed it to pieces, because he wasn’t in it.

Jack i Hurley na koncu stižu do svjetionika i Hurley počinje okretati ogledala na 108 stupnjeva, prema Jacobovim uputstvima. Kako je Hurley okretao ogledala, Jack je vidio refleksije… nečega. I isto kao i u špilji prošli tjedan, brojeve pored imena. Vlastito ime vidio je na broju 23, a na ogledalima refleksiju svoje kuće. Potom je totalno popizdio i razbio ogledala. Nije mu se svidjela ideja da ga je Jacob špijunirao (Jacob je obični voajer, Lost je serija o zlostavljanim klincima i poukama koje se iz toga mogu izvući?). Ono što mene zanima jesu li te refleksije ipak odrazi flash-sideways likova? Nećemo to saznati (bar ne sada), jer je Jack polomio sve i nismo vidjeli. Ne bi li bilo vrlo kul da je Jack u ogledalima vidio sebe iz 2004. kako izlazi iz kuće sa sinom? I naravno, glavno pitanje tko je na 108 stupnjeva? Desmond? Widmore? Netko treći? Jacob nije bio previše ljut što su ogledala razbijena, oni koji moraju doći na otok će već nekako pronaći put, a Jack i Hurley su izišli izvan zidina Hrama, što je Jacob i htio, jer se tamo nešto opako sprema.

Hurleyeva ruka

Flash-sideways nije ni ovaj tjedan bio previše važan, bar ne trenutno. Jack živi sam, ima bivšu ženu i loš odnos sa sinom. I ne sjeća se operacije slijepog crijeva, koju je imao sa sedam godina. U prvotnom timelineu, Juliet je operirala Jacka u četvrtoj sezoni (“Something Nice Back Home”), zbog upale slijepog crijeva. Do kraja epizode, Jack shvati u čemu griješi sa sinom, jer ima iste traume od vlastitog oca iz svog djetinjstva. Jupi-jej, u 45 minuta Jack shvaća svoju grešku i popravlja odnos sa sinom i njih dvojica odlaze zajedno na pizzu i kolu. Očev lijes još nije pronašao, zadnje je viđen u Berlinu. Je li Lost ustvari serija kojoj je glavno pitanje… Gdje je Christian i njegov lijes? Šest sezona čekamo taj odgovor, gotovo najduže od svih misterija koje nam je serija u šest godina ponudila.

Claire i Jin se pak druže s druge strane otoka, a Claire nedostaje više od dvije daske u glavi. Nije bila sigurna koliko je vremena prošlo otkako su se zadnji put vidjeli (tri godine je sama, pardon, druži se sa ocem i “prijateljem”), nije sigurna tko joj je Aarona odnio, a njena poremećenost se jasno vidjela kad je Jin zavirio u kolijevku. Zamijenila je Aarona sa poluraspadnutom životinjskom lubanjom. Nakon što joj Jin ispriča istinu o Aaronu, ubrzo shvaća da je to greška, pa joj laže da je Aaron stvarno u Hramu i da će je odvesti tamo. Idemo na daljnja zapažanja tijekom gledanja, popularne bullet točke:

 • Je li Jackova bivša žena Sarah? Julie Bowen iz Modern Family? Bila je zauzeta pa nije mogla doći na snimanje? Kućni broj njegove bivše žene, tko god ona bila, je 23.
 • (Kate) Austen je broj 51 gore u svjetioniku. Neprekrižena je. Prekriženi su: 58 Juliet (Burke), 101 Faraday, 20 Rouessau…
 • Ona prva refleksija koju je Jack vidio je vrlo slična mjestu gdje su se Sun i Jin vjenčali
 • Lighthouse je sto i osma producirana epizoda serije. Lindelof i Cuse su potpisani kao pisci, Jack Bender je redatelj.
 • Jack ne pije u flash-sidewaysu, odnosno, odbio je piće koje mu je mjka ponudila. Vjerujem da ste se svi nasmijali kada ste vidjeli MacCutcheon viski na polici kada je Jackova majka išla po piće.
 • Kate je otišla tražiti Claire, a Claire će ubiti Kate kada shvati da joj je ova uzela Aarona. Chick fight na pomolu!
 • Prokleti inhalator koji je stvarao probleme za Shannon u prvoj sezoni, pronađen je na zemlji ispred špilje.
 • Clairein prijatelj je Somkey, koji je očigledno negdje putem zagubio Sawyera. Gdje se Sawyer skriva?
 • “I don’t understand how is it that we never seen it before? – “I guess we weren’t looking for it.”

punapunapunapunaprazna

7 komentara
 • jacob je shephardu porucio da “ima sto treba” jer mu je stari upravo suprotno tupio cijelo djetinjstvo. bezveze uglavnom, mogao ga je nekako drugacije zaintrigirati.

  enivej, opet hrpa f**king pitanja, kad ce odgovori dovraga.

 • ionako jacob kaže: “Someone is coming to the island. I need you to help them find it.”

  tako da pretpostavljam da više osoba treba doći na otok…
  možda novi kandidati??? možda je jacob naručio neke kolače za hurleya al ovi nemogu pronaći otok :D :D :D

 • e, i mislim da je sada jasno da christian nije smokey… jer kada je pričala s jinom dok mu je šivala ranu mu je rekla:

  Jin says, “Claire, how do you know they took him? How can you be so sure?”

  “How can I be so sure? Okay, well first my father told me, and then my friend told me, so I’m pretty damn sure.”

  i onda na kraju dođe flocke i claire kaže: “That’s not John. This is my friend.”

 • Tko je sad Wallace :o
  Inace, IMO malo previse uneventful tamo do zadnjih 10-ak minuta. Slicno kao prosla epizoda, iako mi je prosla bolja bila.
  Dajte vise Kršćana Sheparda!!1

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861