Blic recenzija: The Finder (Pilot) – serijala.com
Trenutno čitaš
Blic recenzija: The Finder (Pilot)

Blic recenzija: The Finder (Pilot)

Što nam donosi spin-off Bonesa, jednoga od dugovječnijih procedurala na televiziji? Još jedan u moru istih, ili možda priželjkivano osvježenje? Dakle, serija The Finder prati bivšeg ratnog veterana Waltera Shermana (Geoff Stults) koji nakon nesreće u Iraku i oštećenja mozga, dobija poseban “dar” – može pronaći sve i svakoga. Točnije, oštećenje mozga mu omogućava da percipira i zaključuje stvari na njemu svojstven način.Sama premisa ne zvuči previše zanimljivo, i u nekim djelovima ta nezanimljivost se odražava i na sam pilot. U epizodi Walter pristaje pronaći oca jednoga mladića, pilota koji se navodno srušio avionom. I kako je to već slučaj u svim proceduralima, glavni protagonist otkriva trag, pa još jedan, i još jedan, sve dok na kraju epizode ne uspije rješiti slučaj. Naravno cijeli slučaj se rasvijetli u zadnjih par minuta, kada glavni lik uspješno iznese svoje senzacionalno rješenje. Walter nabacuje nepovezane glupave ideje koje se u pojedinim trenucima čine baš previše i mogu zbuniti gledatelje. Vrlo (ne)originalno, predvidljivo, čak u nekim djelovima i pomalo zbunjujuće.

No, zanimljivost ovoj seriji daje upravo taj malo drugačiji pristup. Walter ne koristi računala i ostale tehnološke naprave, već sve radi po svom instinktu. Tako u epizodi vidimo kako koristi geografsku kartu, makete aviona, mikrovalne i narančastu boju. U neku ruku simpatično i zanimljivo, ali sa druge strane i to je već stara ideja: Monk, Psych, The Mentalist, samo su neki od primjera sa karizmatičnim i šašavim glavnim likovima koji na zanimljive načine rješavaju slučaje. Možda ipak je prerano za zaključivanje, no sve su redom bolje serije od ove. Pozitivna stvar je da se traganje ne ograničava samo na osobe, nego i na stvari, te će biti zanimljivo vidjeti koga ili što će Walter tražiti tijekom sezone. Pod uvjetom da bude gledatelja. Jer pilot je startao razočaravajućim ratingom (1.7) uz manje od 6 milijuna gledatelja, dok se ovog tjedna nada pogurancu u obliku uvijek popularnog Američkog idola.

Walter (Geoff Stults) zamišlja kako je biti avion
Walter (Geoff Stults) zamišlja kako je biti avion (The Finder, FOX)

Kod ovakvih serija veliki oslonac daju likovi, koji su ovaj put čak i malo zanimljivi, pogotovo glavni protagonist i solidna gluma Geoffa Stultsa. Koliko god likovi bili zanimljivi i oni su napravljeni po iskušanim formulama: Walter je glavni veseli, malo poremećeni lik, Leo (Michael Clarke Duncan) je njegov bodyguard, Isabel (Mercedes Masohn) je babysitterica koja se brine da se svi pridržavaju zakona, a Willa (Maddie Hasson) je sporedni lik koji je zapravo i bespotreban. Ali šarolika ekipa, solidna gluma, ovaj dio može proći.

Ako se pitate koliko serija podsjeća na Bones, odgovor je: ne previše. I ako vas baš zanima koliko bi serija mogla biti dobra, pogledajte Bones epizodu kada su likovi predstavljeni, a ako vam se svidi, onda pogledajte i ovaj pilot. The Finder je (polu)simpatičan procedural koji se itekako trudi biti nov, originalan i zanimljiv, te u nekim trenucima i uspijeva, ali sve se već čini kao viđeno. Zaključno, The Finder nije toliko loš, ali ne nudi skoro ništa što već niste vidjeli.

5 10 1
5

Žanr: Drama

Autor: Hart Hanson

Mreža: Fox

Glume: Geoff Stults, Michael Clarke Duncan, Mercedes Masohn, Maddie Hasson

Datum premijere: 12. siječanj 2012.

3 komentara
  • Meni je pilot bio očajan, a moram reć da sam mu se stvarno radovao. Gledam Bones i gledao sam njihovu back-door epizodu s Finderom. Ta cijela 6-a sezona Bonesa je bila toliko dosadna da mi je ta njihova epizoda bila prezabavna. Kad ono, mućak.

    Walter je jedina svijetla točka svega ovoga, ostalo – šuć, muć, prolij (otkaži).

  • A ja ne gledam Kosti jer sam bio propustio par nastavaka za redom i iako nije radnja takva da MORAŠ pogledati svaki nastavak da bi mogao pratiti volim imati kontinuitet.. Možda opet počnem tamo gdje sam stao, a možda dam šansu ovoj novoj seriji, ako je istu shemu kao Kosti moglo bi se isplatiti…

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861