Blue Bloods (pilot) – serijala.com
Trenutno čitaš
Blue Bloods (pilot)

Blue Bloods (pilot)

CBS je mreža prepuna svih mogućih istražitelja, detektiva i policajaca raspoređenih u milijardu različitih proceduralnih serija i njihovih spinoffa. No, ponekad se dogodi da naruče seriju koja svojom serijaliziranošću, originalnošću i kvalitetom odskače od ostalih. Prošle godine dobili smo The Good Wife – ove godine, riječ je o Blue Bloods.

Serija prati njujoršku obitelj policajaca, na čelu s Frankom Reaganom (Tom Selleck), načelnikom policije. Frank je već duže vrijeme udovac, a izgubio je i sina policajca, koji je poginuo na poslu. Njegovih preostalih troje djece svi su na neki način povezani s NYPD-em – Danny (Donnie Wahlberg) radi kao detektiv, Erin (Bridget Moynahan) je zamjenica državnog odvjetnika, a Jamie (Will Estes), najmlađi sin, tek je postao policajac. Iako ova premisa možda na prvi pogled djeluje neoriginalno i klišejasto, autori serije vrlo su dobro postavili temelje odnosa između članova obitelji u pilotu. Upravo taj aspekt serije njezin je glavni adut.

Naravno, svaka kriminalistička drama mora imati “case of the week“, pa tako ni Blue Bloods nije zaobišao tu formulu. Slučaj u pilotu poprilično je nemaštovit, već viđen i jednostavan – radi se o otmici devetogodišnje curice koja ima dijabetes. Ono što me iznenadilo jest to što je već nakon pola epizode počinitelj pronađen i tu taj proceduralni aspekt serije prelazi u pozadinu. Ono što je uslijedilo bile su najbolje minute serije, s obiteljskim ručkom kao vrhuncem. Nije ni čudo da je taj dio serije kvalitetno odrađen, s obzirom da su producenti serije radili na Sopranosima. Pilot se kasnije vraća na sada riješen slučaj otmice, s obzirom da je Danny na nekonvencionalan način izvukao priznanje od počinitelja, što otežava stvari za tužitelje. Jedan storyline u pilotu pomalo mi je zasmetao – s “policijskim templarima” serija zalazi u razne teorije zavjere i vrlo nerealistično područje, što mislim da bi im moglo poprilično naštetiti, pogotovo ako tu priču budu razvlačili tijekom cijele sezone. Ukoliko primarni fokus serije ostane na samoj obitelji i njihovim odnosima, a ne postane tipični procedural, Bloods bi se lako mogao razviti u vrlo kvalitetnu seriju.

Glumačka postava jedna je od najboljih od ovogodišnjih pilota (uz The Event i No Ordinary Family), a kao što sam spomenuo, i ekipa iza kamere ima iza sebe vrlo impresivnu listu projekata na kojima su radili, stoga je bilo i za očekivati da Blue Bloods neće biti samo jedna u nizu prosječnih CBS-ovih krimi serija. Usporedio sam seriju s The Good Wife – nemojte me krivo shvatiti, Wife je miljama ispred Bloodsa, te je još uvijek rano povlačiti paralele, no ovo je serija s mnogo potencijala za koju vrijedi odvojiti 45 minuta tjedno, posebice ako ste fan ovog žanra.

7.3 10 1
7.3

Žanr: kriminalistička drama

Autor: Mitchell Burgess, Robin Green

Mreža: CBS

Glume: Tom Selleck, Donnie Wahlberg, Bridget Moynahan, Will Estes, Len Cariou

Datum premijere: 24. rujna 2010.

Komentari (1)
  • Ok je prvi nastavak. Sviđa mi se ideja sa Blue Templarima i mogla bi biti ok serija ako neće svaka biti za sebe sa posebnim slučajem kojeg riješe pred kraj jer takve serije su debilana ako nisu psihološke ili trileri.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861