Mit potvrđen: Topovska kugla će vam razvaliti kuću i automobil – serijala.com
Trenutno čitaš
Mit potvrđen: Topovska kugla će vam razvaliti kuću i automobil

Mit potvrđen: Topovska kugla će vam razvaliti kuću i automobil

Nastojeći potvrditi ili razbiti mit da topovska kugla može napraviti generalno sranje u naseljenom području, da su eksplozije totalno zakon, da su lokalne kuće izgrađene prema sigurnosnim propisima, da projektil sačinjen od drugih materijala može biti jednako učinkovit kao i klasična topovska kugla, autori popularne znanstvene emisije Mythbusters napravili su popriličnu štetu u kalifornijskom gradiću Dublin.

Snimajući emisiju na svom standardnom testnom poligonu, ispaljivali su projektile u zid sačinjen od bačvi punih vode, pojačan betonskim zidom, no 15-centimetarna topovska kugla promašila je bačve, probila betonski zid, preletjela 650 metara prema naseljenom području, prošla kroz obiteljsku kuću, odbila se od krova druge kuće, usput pogodivši parkirani automobil. Da se netko našao na putu ispaljenoj kugli, završio bi kao Đuro S. Zlikovski u nastojanju da ulovi Pticu trkačicu (nemojte pokušavati kod kuće), no srećom, ozlijeđenih nije bilo, a šteta je samo materijalna.

Mit je testirao “rezervni tim” Mythbustera: Tory Belleci, Kari Byron i Grant Imahara, a autori su se ispričali obiteljima čije su vlasništvo oštetili, te obećali nadoknaditi štetu. Naravno, pošto ispaljivanje projektila koji leti parsto kilometara na sat prema naseljenom području nije baš uobičajena zezancija čak ni u ovo predblagdansko vrijeme, snimanje emisije obustavljeno je dok traje policijska istraga.

Pročitaj još

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Jj-CErr0VOY[/youtube]
4 komentara
 • samo se amerikanci mogu iznenadit da top radi ono za sto je napravljen i da to treba testirat

   • Taj top su koristili puno puta prije ovog incidenta, testiranja rade na policijskom bomb rangeu, uz konzultaciju strucnjaka itd.

    Ne znam sto se tocno dogodilo da su promasili zid, vjerojatno neki neocekivani fail. (btw. netocno je da je kugla “probila betonski zid”, promasila ga je ili se odbila od vrha or smth, bar po onom sto su drugi mediji prenijeli) A ta kuca koju su pogodili je ocito vrlo “cvrsta” -.-

    • Citirao sam prema reportaži iz videa (koji je, doduše, maknut), pa ako oni lažu, lažem ja… Pogodila je vrh druge kuće, doduše, možda to?
     Ne mogu dobro razaznati iz slike (screenshot iz reportaže), doduše, što je to za zid kuće.

     Nije da opravdavam, ali sigurno da je bio gadan zajeb, uopce ne sumnjam da rade dobre mjere opreza.

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861